Close

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 108

Wątek: D60 Warto ?

Unhappy Odp: D60 Warto ?

przeczytałem wszystkie 6 stron postów, powiem Wam jedno.
    Laikowi strach o coś zapytać. Bura natychmiast. Niektórzy zapomnieli że kiedys też zaczynali.

Ps. Ja też dostane OPR

Domyślnie Odp: D60 Warto ?

Cytat Zamieszczone przez slaweksie Zobacz posta
    Laikowi strach o coś zapytać. Bura natychmiast. Niektórzy zapomnieli że kiedys też zaczynali.

Ps. Ja też dostane OPR
    nie wiem czy od razu bura, mysle ze pare osob staralo sie pomoc. a generalnie to laik powinine zaczac od czytania archiwum i uzywania wyszukiwarki, 90% pytan z miejsca ma rozwiazane.

i witam na forum
    podpis nieczytelny

Tak odnosząc się do D60. Co sądzicie o takim zestawie:

Nikon D60 + AF-S 18-55 VR + AF-S 55-200 VR + 2X SanDisk Ultra II 2GB?

Ostatnio się takie cudo pojawiło na BHphoto i się poważnie zastanawiam co do zakupu tego aparacika. Przy obecnej cenie dolara wychodzi troszkę ponad 1900zł

Dodam, że mam znajomego, który mi ten zestawik może przywieźć.
    Na razie Nikoś N80 (F80) + 28-80, 70-300. Wizja cyfrowego lustra się zbliża i będzie to D60 z dual kitem.

Cytat Zamieszczone przez slayer17 Zobacz posta
    Tak odnosząc się do D60. Co sądzicie o takim zestawie:

Nikon D60 + AF-S 18-55 VR + AF-S 55-200 VR + 2X SanDisk Ultra II 2GB?

Ostatnio się takie cudo pojawiło na BHphoto i się poważnie zastanawiam co do zakupu tego aparacika. Przy obecnej cenie dolara wychodzi troszkę ponad 1900zł

Dodam, że mam znajomego, który mi ten zestawik może przywieźć.
    patrz na moj post jeden wyzej.
    podpis nieczytelny

Na szukajce nie ma takiego zestawiku
    A chciałem się po prostu zapytać, czy jakby kto miał możliwość kupna takiego czegoś to by się zdecydował.

Forum to ja czytam już od paru miesięcy, a że zbytnio nie wiem za dużo w tematach DSLR to sobie tylko wiedzę zgłębiam narazie.
    Na razie Nikoś N80 (F80) + 28-80, 70-300. Wizja cyfrowego lustra się zbliża i będzie to D60 z dual kitem.

FraterMajor
    Gość

Odpowiem na postawione pytanie z pozycji nowicjusza, który ponad miesiąc czyta wątki o D60, a od ponad dwóch tygodni jest posiadaczem zestawu jak w stopce.

NIE DAJCIE SIĘ ZWARIOWAĆ !!!
    Zawsze po zakupie sprzętu okaże się, że można było kupić lepiej, taniej, inaczej. Zawsze też znajdą się ludzie, którzy polecą co innego. Z tego co widzę to jesteście (pytający) w podobnej sytuacji jak ja: małe doświadczenie z lustrzankami i fotografią jako taką. Nie warto zatem inwestować w sprzęt z najwyższej, albo nawet wysokiej półki bo i tak nie jest się w stanie wykorzystać jego możliwości. Warto pobawić się najpierw czymś tańszym i prostszym, powodować żebyśmy to my panowali nad zdjęciami, a nie przypadek.

Ja po dwutygodniowym użytkowaniu D60 z 18-55 VR jestem z niego zadowolony, aparat spełnia moje oczekiwania. Trochę obawiam się czy w przyszłości dokupię do niego dobry teleobiektyw z AF i inny sprzęt za rozsądną cenę. Ale to jest pytanie na za rok, może dwa lata. Do tego czasu poznam swoje możliwości, zainteresowania, będę wiedział czego chcę. Jeśli dojdę do wniosku że D60 to dla mnie za mało to go sprzedam i kupię coś innego.
    Z poważniejszych cech D60 na którymi powinieneś(powinniście) się zastanowić to tylko trzy punkty AF (D80 ma ich aż 11). Może się okazać, że czasami trzeba będzie manipulować aparatem, żeby dobrze nastawić ostrość. Problemem oczywiście jest też brak silnika w aparacie (w slangu zwanego śrubokrętem), którego brak powoduje konieczność kupna droższych obiektywów, w których każdy ma zamontowany własny silnik - alternatywą jest brak AF.

No i dodam od siebie jeszcze dwie rady: cierpliwość i rozwaga w kupowaniu sprzętu. Teraz jest dobra okazja na D60 bo Nikon obniżył ceny, ja byłem napalony i przepłaciłem stówkę

Jeśli chcecie przed zakupem zobaczyć próbki zdjęć z imprezy, z wycieczek, z miasta, oraz trochę obróbki w Paint Shop Pro to zapraszam na priv.
    Ostatnio edytowane przez FraterMajor ; 17-06-2008 o 20:34

Cytat Zamieszczone przez slaweksie Zobacz posta
    Ja też przejrzałem cały wątek i mam dwa wnioski - tym, którzy pytają, nie chce się szukać i chcą mieć wszystkie odpowiedzi na tacy, natomiast tym, którzy odpowiadają, nie chce się w dużej częći pisać merytorycznie - może to reakcja na to pierwsze

independente - D60 to dobry aparat na start i zrobisz nim dobre zdjęcia (tzn. to ostanie to już od Ciebie zależy, ale generalnie sprzęt to umożliwia). Czyszczenie matrycy i inne bajery to pierdoły i nie mają one nic wspólnego ze zdjęciami - o nich zapomnij. Odnośnie obiektywów - tym, co powinno Cię zadowolić, to zestaw typu 18-70 plus teleobiektyw typu 70-300. Lampka by się też przydała, ale do zastosowań typu krajobraz, sport, a nawet portret - niekoniecznie. Nie pytaj o każdy z tych obiektywów w tym wątku, bo są naprawdę tasiemce w dziale optyka (choćby 70-300 VR MTF). Ogólnie większość odpowiedzi na pytania, które chcesz zadać, jest już w archiwach forum, więc przeglądaj to, co jest i szukaj, a się dowiesz.

kolega kupil chwali sobie zestaw d60+18-55 vr + sd 4gb
    aparacik jest super.
    Jak by takie jpgi z mojego d200 wychodzily to bym byl w niebie

ja też jestem nowicjuszem i zaczynam zabawe z lustrzankami, i zacząłem właśnie od d60 i jestem bardzo zadowolony bo i cena nie była wysoka a i sprzęt jest nowy i gotowy do rozszerzania możliwości przez nowe obiektywy ale to w dalekiej przyszłości ... śmigam na kicie i jestem zadowolony nawet bez VR
    D60 - 18-55mm , D3100 - 18-135 mm, PZ42X i inne pierdółki

Ale roznica miedzy d60 a d80 to chyba gora 400PLN za kit . A jednak d80 oferuje ciut wiecej , chyba warto doplacic .
    d40 + umysł początkującego

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów