Close

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 108

Wątek: D60 Warto ?

Domyślnie Odp: D60 Warto ?

Cytat Zamieszczone przez fotojacek Zobacz posta
    Panowie nie kazdy jest onanistą sprzetowym, trzeba dopasować sprzet do potrzeb i ambicji uzytkownika. Seria 40,60 jest typowo amatorska i ten segment rynku autor watku własnie reprezentuje, Nie kazdy musi odrazu jezdzić sportowym wózkiem.

no jasne, ale skoro ktos pyta to staram sie udzielic odpowiedzi zgodnych z moim sumieniem

to ze włascicwe każad lustrzanka nikona pozwala na robienie swietnych zdjeci (nie wazne czy to d50, 70, 40, 80 itd) to dogmat nad ktorym nie ma na tym forum co dyskutowac ... na ale jesli ktos formuluje pytanie w ten sposob ze "chalbym robic zdjecia tego , tego i tego" to dfostanie odpwiedz ze potrzebuje tego , tego i tamtego , bo tak podpowiada praktyka i doswiadczenie

birąc przykład z dziedziny która mnie interesuje - koncerty

jasne ze zrobilem kitem czy 55-200 vr kilka fotek z ktorych bylem zadowolony ( i tak na forum sie z nimi nie pcham) ale : bylo to kilka fotek z kilkuset , na ktorych nie bylo nic widac , musialem sobie zalatwic pass zeby dostac sie pod scene, tumaczyc ochronie ze monopod nie zluzy do zabijania ... itp itd

tak wiec wszystko sie da zrobic, ale z doswiadczenia wiem ze kupno aparatu z seri d40, 40x , d60 po prostu sie nie kalkuluje jesli ktos chce rozwijac swoje hobby fotograficzne nawet na sredniutkim poziomie,

roznica w cenie do d80 jest dzisiaj na prawde niewielka (2 raty miesieczne wiecej) a uzytecznos tego aparatu po prostu jest duzo wieksza.

sam poecilem d40x kilku osobom, ale wiedzialem ze one potrzebują aparatu ktorego beda uzywac na wycieczkach i imieninach - polecilem nawet sb-400 ( ojojoj)

kolega zadal pytanietak, ze nie moge mu z czystym sumieniem polecic tych aparatow...
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Witam.
    Ja jestem w sumie nowy na forum, ale kupiłem d60 i muszę powiedzieć że jak na moje amatorskie potrzeby w zupełności wystarcza, dopiero się uczę robić fotki i nie wiem czy wciągnie mnie to tak jak niektórych Formowiczów ale mam nadzieję...
    Pozdrawiam

Wg mnie na początek jedna z lepszych to " Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej 195 ujęć Scotta Kelby'ego "

Cytat Zamieszczone przez indepedente Zobacz posta
    Dlaczego daje lepsze efekty ??
    bo mniejsza rozdzielczosc matrycy stawia mniejsze wymagania co do optyki.
    podpis nieczytelny

Wiem ze D60 ma takie nowe opcje:

* czyszczenie matrycy,
    * system sterowania przepływem powietrza
    * przetwarzanie obrazu EXPEED,
    * nowy interfejs graficzny,
    * czujnik oka sterujący oświetleniem panelu LCD,
    * różne funkcje edycji zdjęć w aparacie (w tym aktywna funkcja D-Lighting).

Czy one są bardzo przydatne ? Bo D40x ich nie ma, no i czy D60 ma lepszy obiektyw ?

Cytat Zamieszczone przez rastula Zobacz posta
    to ze włascicwe każad lustrzanka nikona pozwala na robienie swietnych zdjeci (nie wazne czy to d50, 70, 40, 80 itd) to dogmat nad ktorym nie ma na tym forum co dyskutowac birąc przykład z dziedziny która mnie interesuje - koncerty
    masz rację kazda lustrzanka i nie tylko nikona, poprostu lustrzanka sama w sobie ma juz zupełnie iną jakość ze względów na które nie bede się rozpisywał bo to temat rzeka

jasne ze zrobilem kitem czy 55-200 vr kilka fotek z ktorych bylem zadowolony ( i tak na forum sie z nimi nie pcham) ale : bylo to kilka fotek z kilkuset , na ktorych nie bylo nic widac
    a szkoda że nie wstawiłeś , wstaw tylko nie mów czym bo niektórzy oceniają jakośc zdjęc po tym co masz wpisane w stopce , a kilka nieudanych z kilkuset to naprawdę dobry wynikgratuluje
    Pozdrawiam GRUPA FOTOKUJAWY

* czyszczenie matrycy,
    belkot marketingowy. dziala na kurz ktorego i tak nie widac, wieksze syfy musisz czyscic tak samo jak w starszych puszkach. jak chcesz konkretne argumenty to masz w archiwum, bylo o tym sporo watkow.

marketing w czystej postaci. kazdy aparat przetwarza obraz, niezaleznie jak nazwiesz chipset. co w D60 jest mile to picture control, ale w D40/40x/50/70/80 masz te same opcje w sofcie na kompie jak chcesz (darmowy view nx lub capture nx)

w stosunku do czego? bo w D40 i D40x jest taki sam.

mila zabawka. jak odsuwasz oko/twarz od wizjera to wylacza LCD w wizjerze. przydatne mniej wiecej tak zaslepka na sanki od lampy blyskowej.

różne funkcje edycji zdjęć w aparacie
    edytowanie zdjec na wyswietlaczu 320x240 to nieporozumienie to sie robi na kompie.

(w tym aktywna funkcja D-Lighting).
    active d-lightning jest iststotnie duzym plusem. ale czy warty jest roznicy w cenie miedzy D40 a D60 to musisz sam wiedziec. moim zdaniem nie jest.

D60 ma lepszy obiektyw ?
    ma dokladnie ten sam.
    podpis nieczytelny

co do książek to e-booki mile widziane

co do książek to e-booki mile widziane
    wydaj te pare zlotych, masz uzywane na allegro. tym bardziej ze nie raz i drugi do nich bedziesz zagadal
    podpis nieczytelny

* czyszczenie matrycy,
    * różne funkcje edycji zdjęć w aparacie (w tym aktywna funkcja D-Lighting).

Czy one są bardzo przydatne ? Bo D40x ich nie ma, no i czy D60 ma lepszy obiektyw ?
    Jejku ale Ci kocioł w głowie zrobili spece od marketingu. Jak czytasz po angielsku to zerknij sobie na http://www.kenrockwell.com/nikon/d40.htm. Nie wszyscy lubią i zgadzają się z Kenem, lecz sądzę, że w wielu sprawach ma rację. Ja zaczynałem od D50 trzy lata temu, którego już niestety nie robią. Po twoich wypowiedziach sądzę, iż wystarczy ci D40 z kitem plut sb-400, potem 55-200 VR. Na większość zastosowań wystarczy, szczególnie, ze nie masz o tym wszystkim zbytniego pojęcia.

Ps. nie czytaj wątków o wadach szkieł, szumach itd. bo zwariować od tego można. Kup sprzęt i wio zdjęcia robić.
    D200, N 18-70 DX, N 50/1.8 D, S 105 2.8 DG Macro, SB-600, Lovepro Slingshot 100 AW, Tamrac 5501 Explorer, Raynox DRC-250, filtry. Sandisk Extreem III 4gb i Leksar 300x 4 gb.

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów