Szukaj
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
czyli najlepiej kupic puszkę z jakimś uniwersalnym obiektywem, skleić na stałę i nie grzebać w środku ... przynajmniej u mnie tak wygląda ... a nie wkurzać sie i oglądać rysy na matówce ...
albo jeszcze prościej - nie pchać łap do środka, jak się nie wie co i jak robić.
Ja w całej swojej "foto-karierze" jeszcze w życiu nie odczułem potrzeby wyczyszczenia matówki czy czegoś tam innego samodzielnie - raz na rok daje do kompleksowego czyszczenia jak jest taka potrzeba i "chwatit" (a taka potrzeba zdarza się raczej rzadko). Jak się sprzętu używa to rzeczą naturalną jest to, że się brudzi
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
ponadto - to ze serwis nikona jest jeden nic nie ma mysle do tematu, bo poki co to Ty chciales byc cwaniak oszczedzajac na czyszczeniu (skutkiem czego zniszczyles sobie sprzet), i ty chciales byc cwaniak oszczedzajac na oryginalnej matowce i wymianie jej w autoryzowanym serwisie. Wiec psioczenie na serwis nikosia nic teraz nie pomoze. A jak jestes taki "rzutki", coby k...wic na forum, to moze badz rzutki i zamow sobie matowke sam?
Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.
carlos mnie chodzi tylko o tą głupią matówke i zeby wurz dał jakąś odpowiedz ... nie odzywa sie czyli ma nas w d...
a to co ja robię ze sprzętem to moja indywidualna sprawa ... facet zobowiązał sie zrobić zamowienie, pozbierać kasę i wysłać każdemu chętnemu ... nie odzywa sie wogóle i nie sądzę, że tylko ja jestem tu jedyną osobą ktora sie tą sprawą interesuje ... tylko że to chociaż cos napisałem a nie siedzę cicho ... jeśli nie zamówił jego sprawa ... szkoda ... niech napisze że jednak nie będzie tych matówek bo nie wypaliło i koniec ... czy ja tak wiele wymagam ???
Witam.
Krótko mówiąc zostało nam czekać aż ktoś kupi te matówki i będzie nimi handlować na allegro, albo wysyłka na serwis by wymienili tą matówkę.![]()
To ja może dorzucę kilka słów od siebie, a co tam!
Niestety uszkodzenie matówki wcale nie jest trudne i nawet niewielka rysa grubości włosa daje potworny efekt w wizjerze. Najczęściej dzieje się tak, ponieważ są jakieś paproszki od wewnątrz matówki. Przy podnoszeniu zabezpieczenia najłatwiej zarysować matówkę. I chociaż wyciąganie i czyszczenie matówki nie jest trudne w domowych warunkach najlepiej robić to wykałaczką. Drewno daje mniejsze szanse na zarysowanie!
Zresztą zauważyłem, że najczęściej zabrudzenia na wewnętrznej stronie matówki są w modelach D40...
A teraz dlaczego waro oddać aparat do serwisu NIKONA. Serwis w tej cenie oprócz wymiany matówki, która kosztuje ok 60 zł, czyści wszystko inne łącznie z matrycą (filtrem). Poza tym, domowe czyszczenie może przynieść odwrotne skutki (elektryzowanie matówki). Dlatego serwis tak myślę, stosuję zjonizowane powietrze, króre neutralizuje elektryzowanie matówki. Dlatego wszystko jest idealnie czyste i klarowne. W domu trudno jest uzyskać taki efekt.
A co do serwisu zarówno N jak i C to są już całe historie, ale ja zdecydowanie wollę NIKONA. Wypróbowałem oba na sobie!
D90
Witam.
A to dla zainteresowanych:
Ja do serwisu:
Tomasz xxxxx 12-06-2008 10:55
Witam.
Czy u państwa istnieje możliwość zamówienia matówki z rastrem i klinem do D40x.
Z kim powinienem sie skontaktować w sprawie takiego zamówienia?
Pozdrawiam Tomasz.xxxxx.
Odpowiedz:
Szanowny Panie Tomaszu xxxxx
Niestety aparat Nikon D40x nie ma możliwości wymiany matówki. Do tego modelu został zaprojektowany tylko jeden model matówki. Matówka taka może zostać jedynie wymieniona w serwisie na taką samą, w przypadku jej uszkodzenia.
Jeżeli ta odpowiedź jest niewystarczająca lub ma Pan inne pytania prosimy o ponowny kontakt z działem Wsparcie Techniczne.
Z poważaniem,
Bartek Mazur
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
Co to ma być jaja sobie robią, a to to niby do ciągnika http://www.focusingscreen.com/index.php?cPath=22_51
przecież odpisali - nie rozumiesz słowa pisanego ?
Nikon przewidział w D40 TYLKO taką matówkę jaka jestDo tego modelu został zaprojektowany tylko jeden model matówki. Matówka taka może zostać jedynie wymieniona w serwisie na taką samą, w przypadku jej uszkodzenia.
wymienne były tylko w wyższej klasy analogach (i chyba modelom Dx ale nie wiem)
w serwisie mogą ci wymienić tylko na taką jaką produkuje Nikon
nie gwarantują ze jakiś wynalazek chiński będzie działać i ze nie zepsuje czegoś
chcesz eksperymentować - rób to na własną rękę - oni ci nie pomogą w tym - potem trzeba sie użerać z klientem że mu coś nie działa jak kazał sobie włożyć jakieś cudo
Skontaktuj się z nami