Close

Strona 15 z 15 PierwszyPierwszy ... 5131415
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 150

Domyślnie

Wow!!
    Ale MacGyver z Ciebie! Kupiłem jakiś czas temu również matówkę do Practiki, ale jak ujżałem, że to nie jest płytka a cała soczewka itp. to sobie darowałem majsterkowanie. Ale teraz zachęcony przykładem, po pracy pójdę rozebrać całość na czynniki pierwsze
    Pozdro!
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Domyślnie

Ok popracowałem troszkę. Oto matówka z Practiki obok matówka oryginalna z D40. Poszlifujemy i zobaczymy
    Jestem ciekaw czy soczewka Fresnela będzie działała:
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Domyślnie

Pod oryginalną matówka jest taka podkładka - ramka – mosiężna, z tą podkładką zapinka mi nie chce trzymać matówki. Jak wyjąłem podkładkę jest ok. zapina się ładnie i trzyma. Może ktoś wie po co ta rameczka – podkładka? Zdjęcia bez tego elementu są ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horn3t Zobacz posta
    Pod oryginalną matówka jest taka podkładka - ramka – mosiężna, z tą podkładką zapinka mi nie chce trzymać matówki. Jak wyjąłem podkładkę jest ok. zapina się ładnie i trzyma. Może ktoś wie po co ta rameczka – podkładka? Zdjęcia bez tego elementu są ok.
    Nowłąśnie, to dość wesoły element, też go wyjełem. Ale orginalnej matówki bez tego się nie da. Bedzie FF/BF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grygolas Zobacz posta
    Ok popracowałem troszkę. Oto matówka z Practiki obok matówka oryginalna z D40. Poszlifujemy i zobaczymy
    ..
    Jestem ciekaw czy soczewka Fresnela będzie działała:
    ..
    Hmm ta matówka wygląda na identyczną z moją! Ogólnie frenzlay jak mi się wydaje działa. Niemniej nie mam pewności czy dobrze rozumiem jego funkcje. Z tego co widzę to powoduje równomierne zaciemnianie sie powierzchni matówki przy przymykaniu przysłony w szkłach na m42. A co dalej trudno powiedzieć. Wiem że przed demontażem na jakość obrazu większy wpływ miała ta druga część z jednorodnego plexi. Powodowała kosmiczną dystorsje sferyczną, prawie za gałęzie można było zajrzeć xD

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nocturnal-Amnesia Zobacz posta
    Nowłąśnie, to dość wesoły element, też go wyjełem. Ale orginalnej matówki bez tego się nie da. Bedzie FF/BF.
    Na słoiku kitowym nie stwierdziłem ani FF/BF wszystko ok. Zresztą D40 to teraz moje eksperymentalne zapasowe body

Domyślnie

Na słoiku kitowym nie stwierdziłem ani FF/BF wszystko ok.
    Hmm możliwe, wiem że w przypadku innych matówek niż oryginalna dawało właśnie bf/ff.

Zresztą D40 to teraz moje eksperymentalne zapasowe body
    .
    Heh mnie ostatnio męczy pewna inżynierska idea. XD Zintegrować jakiegoś nikona Dxx z np F80.
    Tzn tak by wszystko było z F80 tylko tylna ścianka w postaci wykastrowanego Nikona Dxx.
    Myślę że to jest wykonalne.

Domyślnie

Heh mnie ostatnio męczy pewna inżynierska idea. XD Zintegrować jakiegoś nikona Dxx z np F80.
    Tzn tak by wszystko było z F80 tylko tylna ścianka w postaci wykastrowanego Nikona Dxx.

...tak daleko nie experymentuje ale zdjęcia bez matówki tez da się robic, wychodzą ostre tylko widok przez wizjer jest wiecej niz kiepski

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Młotek i dłuto się znajdzie...
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Hmm z poczynionego rozeznania wynika że jest to całkowicie możliwe. Tyle że nie do końca sensowne. Wychodzi na to że profitem by była przede wszystkim przysłona ale już większy wizjer tylko iluzorycznie. Bo matryca by fociła tylko wycinek kadru, co dało by 150% pokrycia w wizjerze, no chyba żeby mieć nikona z Fxową matrycą a to już się mija z celem. Dla śrubokręta i lepszej migawki szkoda zachodu.

Strona 15 z 15 PierwszyPierwszy ... 5131415

Uprawnienia umieszczania postów