Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: MAKRO do D40

Domyślnie Odp: MAKRO do D40

Hmm sam się ostatnio zastanawiałem nad makro w swojej 40-stce...jeśli na początek nie jest się pewnym, co dokładnie kręci w makro (super macro czy np. motylki), to może warto pomyśleć nad starymi ruskimi manualami z pierścieniami pośrednimi...ostatnio na naszej giełdzie był zestaw z heliosem i bardzo fajnym mieszkiem do dostania za <100zl. A jeśli nie szkoda funduszy to N105 lub S150
    D40, N18-70, SB400
    Psix, CZJ 80, CZJ 180, Opemus 6, Rodagon 80

Cytat Zamieszczone przez Pank1 Zobacz posta
    Hmm sam się ostatnio zastanawiałem nad makro w swojej 40-stce...jeśli na początek nie jest się pewnym, co dokładnie kręci w makro (super macro czy np. motylki), to może warto pomyśleć nad starymi ruskimi manualami z pierścieniami pośrednimi...ostatnio na naszej giełdzie był zestaw z heliosem i bardzo fajnym mieszkiem do dostania za <100zl. A jeśli nie szkoda funduszy to N105 lub S150
    Tylko z mieszkiem na motylka może być niewygodnie i przy D40 jesteś pozbawiony pomiaru światła w body - może to skutecznie odstraszyć od makro.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Cytat Zamieszczone przez pinio Zobacz posta
    Tylko z mieszkiem na motylka może być niewygodnie i przy D40 jesteś pozbawiony pomiaru światła w body - może to skutecznie odstraszyć od makro.
    Cóż, za taką cenę to kwestia kompromisu....ale fakt, zestaw bardziej do kwiatków lub mniej ruchliwych robaczków. A swiatłomierz przecież nie jest konieczny, jakieś zdjęcie próbne i rozumny operator cyfraka wie, co zrobić
    D40, N18-70, SB400
    Psix, CZJ 80, CZJ 180, Opemus 6, Rodagon 80

Kiedyś próbowałem zabawy w makro bez pomiaru światła i powiem szczerze że było to bardzo upierdliwe i tak jak napisał pinio na jakiś czas skutecznie mnie odstraszyło od makro

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Cytat Zamieszczone przez jarek76 Zobacz posta
    Kiedyś próbowałem zabawy w makro bez pomiaru światła i powiem szczerze że było to bardzo upierdliwe i tak jak napisał pinio na jakiś czas skutecznie mnie odstraszyło od makro
    Przynajmniej teraz jak już masz N60, to tak łatwo się już nie zrazisz - masz świadomość posiadanego luksusu
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Przynajmniej teraz jak już masz N60, to tak łatwo się już nie zrazisz - masz świadomość posiadanego luksusu
    Teraz to już na dobre złapałem bakcyla

Teraz to już na dobre złapałem bakcyla

60 do bakcyli ????

przydało by się coś dłuższego

(przy okazji - sprawdź proszę PW)
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Cytat Zamieszczone przez rastula Zobacz posta
    60 do bakcyli ????

przydało by się coś dłuższego

(przy okazji - sprawdź proszę PW)
    Mnie odpowiada ta ogniskowa łatwiej mi zrobić nieporuszone zdjęcie przy moich trzęsących się łapach
    Już odpowiedziałem

Ponad 2:1. Jak dasz 60 + pierścienie 60mm to dostaniesz skalę 2:1
    Do tamrona 90 musisz już dołożyć 90mm pierścieni.
    to nie jest prawda! - to co podałeś to czysta teoria, nie mająca nic wspólnego z praktyką,
    60 mm pierścieni z N 60 da skalę ponad 2:1 (ok. 2,2:1 jak sądzę), a do tamrona 90 wystrczy dołożyć ok. 70mm by uzyskać skalę odwzorowania 1:1
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    to nie jest prawda! - to co podałeś to czysta teoria, nie mająca nic wspólnego z praktyką,
    60 mm pierścieni z N 60 da skalę ponad 2:1 (ok. 2,2:1 jak sądzę), a do tamrona 90 wystrczy dołożyć ok. 70mm by uzyskać skalę odwzorowania 1:1
    Nie będę się kłócił bo ty się znasz na tym lepiej, pisałam tak jak mi się wydawało
    Miałem napisać że uzyskamy skale ponad 2:1 tylko mi ponad wcięło
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 12-06-2008 o 21:08

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów