Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: MAKRO do D40

Domyślnie Odp: MAKRO do D40

Dyć jest dostępna już nówka Nikkor 60 Af-S (1600zł)!
    Niczego więcej nie trzeba
    Ale ja używałem Tamrona 90 i było super
    ######################
    D50 | T17-50 | 55-200VR | T90

no jest jest..60 nowa z SWM, Zbigniew operator ma chyba starą 60 i jest zadowolony z tego co mówił, nową ma AXER, do portetu też ponoć może być, ale do robaszków, motylków, węży;p za krótka, Ken Rockwell (generalnie nie polegam na jego opiniach) mówi że by nie kupił 60 bo "With a short 60mm micro lens, you have to get so close that you probably won't be able to light your subject well, and you'll disturb living subjects." (http://www.kenrockwell.com/nikon/60mm-afd-vs-afs.htm) generalnie nie poleca też nowej 105 bo af ma lichy - zachwyca się za to starą 105 nikkora ja jestem za Sigmą 150generalnie choć od 3tg się zbieram do sklepu i jeszcze nie poszedłem
    Nikon D7100, Nikon D90, S10-20 4-5.6, T 17-35 2.8-4 Di OSD, N 35 1.8, N 55-300 4.5-5.6VR , N 105 2,8 VRmicro, T100-400 4.5-6.3 Di VC USD

Cytat Zamieszczone przez pete777 Zobacz posta
    do portetu też ponoć może być, ale do robaszków, motylków, węży;p za krótka
    Do węży z pewnością 60 za krótki - chyba, że strażackich, to spokojnie Do węży(gadów), to solidne tele bym wybierał
    Pamiętaj, że jak Ciebie wciągnie makro, to będziesz chciał dołożyć sobie pierścienie pośrednie. Wtedy im dłuższa ogniskowa tym lepiej - każdy pierścień(można je łączyć) skraca minimalną odległość ostrzenia i coraz bardziej przybliżasz obiekt do szkiełka.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Czyli jak teraz bym kupił pierscienie Kenko i połaczył to z moją Sigmą to byłby juz ciekawy efekt?
    D300,MB-D10,D40,N50 F/1,8,S10-20,T17-50 F/2.8,T 90 F/2,8,T 70-200 F/2,8,Raynox MNS-202,KENKO DG,SB-800

Cytat Zamieszczone przez maly78117 Zobacz posta
    Czyli jak teraz bym kupił pierscienie Kenko i połaczył to z moją Sigmą to byłby juz ciekawy efekt?
    Tutaj to może niech się wypowiedzą osoby posiadające pierścienie (a najlepiej i taki obiektyw). Ja dopiero zbieram informacje co można jeszcze dołożyć do obiektywu makro, aby było przydatne.

Tutaj jest krótki opis narzędzi do makro: http://fotohobby.bighost.pl/makro/sprzet_makro.htm

Najlepiej poszukać forumowicza posiadającego takie pierścienie i namówić go na poświęcenie swojego czasu i samemu sprawdzić.

Cytat Zamieszczone przez pinio Zobacz posta
    Pamiętaj, że jak Ciebie wciągnie makro, to będziesz chciał dołożyć sobie pierścienie pośrednie. Wtedy im dłuższa ogniskowa tym lepiej - każdy pierścień(można je łączyć) skraca minimalną odległość ostrzenia i coraz bardziej przybliżasz obiekt do szkiełka.
    no ale kij ma dwa końce, drugi to taki, że im dłuższa ogniskowa tym dłuższy dodatkowy wyciąg (np. pierścienie) trzeba dodać by uzyskać większą, określoną skalę odwzorowania. Inaczej mówiąc, dysponując kompletem pierścieni uzysakmy większą skalę odwzorowania podpinając go do obiektywu makro o krótszej ogniskowej...
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

A jak do N60 podepnie się komplet pierścieni Kenko (12+20+36) to jaką maksymalną skalę odwzorowania się uzyska i z jakiej odległości od obiektywu?

A jak do N60 podepnie się komplet pierścieni Kenko (12+20+36) to jaką maksymalną skalę odwzorowania się uzyska i z jakiej odległości od obiektywu?
    Ponad 2:1. Jak dasz 60 + pierścienie 60mm to dostaniesz skalę 2:1
    Do tamrona 90 musisz już dołożyć 90mm pierścieni.
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 12-06-2008 o 14:34

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Cytat Zamieszczone przez jarek76 Zobacz posta
    Ponad 2:1. Jak dasz 60 + pierścienie 60mm to dostaniesz skalę 2:1
    Do tamrona 90 musisz już dołożyć 90mm pierścieni.
    A z jakich odległości od szkła wtedy trzeba robić zdjęcia? Nie okaże się, że praktycznie owada trzeba by wrzucić do środka obiektywu

A z jakich odległości od szkła wtedy trzeba robić zdjęcia? Nie okaże się, że praktycznie owada trzeba by wrzucić do środka obiektywu
    Aż tak drastycznie to się nie zmienia. Nie jestem teraz w stanie napisać ile to będzie w cm
    Ale przy najbliższej okazji spróbuje to pomierzyć

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów