Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Domyślnie Odp: D200 --> Problem

Cytat Zamieszczone przez kroolik Zobacz posta
    ciągnąc temat D200- a nie chcąc zakładać nowego- zapytam jako nowy jego użytkownik czy macie jakiej z "grubsza"
    zalecenia odnosnie ustawien aparatu (optymalizacja zdjęć).
    gdzies czytalem ze powinno sie raczej trzaskać na ZEROWYCH ustawieniach (czyli bez wyostrzania itd) bo wiecej mozna wycisnąc ze zdjecia obrabiajac go potem w kompie.

rozumiem- ze moge dojsc po jakims czasie do tego sam, ale pytam o wasze opinie- opinie tych ktorzy mają na stanie d200 nie tydzien (jak ja) a przynajmniej rok

dodam ze uzywam do tego n 17-55

ps- a odnosnie problemu z tematu postu: moze twoja pucha niezbyt dobrze wspolpracuje z konkretnie tym obiektywem? sam po kupnie nowego d200 i nowego 17-55 musialem zmieniac obiektyw bo zdjecia tez mialem takie jakies nieostre- wczoraj zmienilem obiektyw i jest niebo a ziemia. d200- mowią, ze to wymagające body- mozliwe ze wszystko ok jest z twoja pucha i z twoim obiektywem ale razem niezbyt wspolpracuja..
    RAW(NEF)... i wszystko jasne...
    Olympus XZ-2

Ja wszystko w optymalizacji wytłoczyłem mam Argb i dalej zabawa nefkami

Cytat Zamieszczone przez kroolik Zobacz posta
    ps- a odnosnie problemu z tematu postu: moze twoja pucha niezbyt dobrze wspolpracuje z konkretnie tym obiektywem? sam po kupnie nowego d200 i nowego 17-55 musialem zmieniac obiektyw bo zdjecia tez mialem takie jakies nieostre- wczoraj zmienilem obiektyw i jest niebo a ziemia. d200- mowią, ze to wymagające body- mozliwe ze wszystko ok jest z twoja pucha i z twoim obiektywem ale razem niezbyt wspolpracuja..
    Ojj sam już nie wiem ... Może to choroba po przesiadce z D40 ale powoli już sie przestawiam ... wiadomo każde body ma swój specyficzny urok ....
    Nikon D200 + N18-70 + Sandisk Extreme III 8Gb
    i dużo dobrych pomysłów....

Tak formalnie, to zdjęcie poruszone to nie to samo co nieostre Ostre zdjęcie ma ustawioną ostrość w planowanej przez fotografa odległości (nawet jeżeli mamy tendencję do kierowania się polami AF i tak chodzi o odległość).
    Zdjęcia poruszone przy tym samym czasie otwarcia migawki i tej samej ogniskowej - mam tylko jedno wytłumaczenie - trzeba się przestawić do cięższej puszki i poćwiczyć bardziej zwarte postawy
    Jakoś nie widzę tego, by puszka przez złą współpracę z obiektywem w efekcie dawała poruszone zdjęcia. No chyba, że byłby to efekt źle działającego VR?

Twierdzenie, że z cięższą puszką jest łatwiej zrobić nieporuszone zdjęcie jest o tyle prawdziwe, o ile możemy się o coś zaprzeć (jak nie ma o co innego to łokcie przy sobie i zapieramy się o siebie). Pomaga technika jak przy strzelaniu - pamietać należy o oddechu
    Jeżeli nie mamy o co oprzeć łokci, to pozostaje zapuszczenie brzucha, wtedy będzie zawsze o co je opierać i zdjęcia będą żyleta :P

A już poważnie:
    Nie mam D40, mam D200 (głównie pstrykam z 17-55 F2.. Wg mnie zdjęcia ostre (czyli z ostrościa w planowanym przezemnie punkcie, alibo w planowanej odległości) są ostre, ale czytałem, że w opinii wielu osób zdjęcia z D200 wymagają większego wyostrzania z uwagi na zastosowany filtr AA (anty-aliasing - w celu wyeliminowania mory). Ale nijak się to ma do zdjęci poruszonych.

Cytat Zamieszczone przez pio2w Zobacz posta
    Ja wszystko w optymalizacji wytłoczyłem mam Argb i dalej zabawa nefkami

a jakiego programu uzywacie?
    dostalem wraz z d200 plytke z Picture Project (chyba tak to sie nazywa) ale tez mam FotoShopa....choc w tym drugim nie otworze NEFów.
    ten pierwszy jest w miare czy nalezy raczej cos znalezc lepszego?? chodzi mi jedynie o proste funkcje: kadrowanie, ostrosc, jasnosc...moze inne programy robią to lepiej?

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    No ostre będzie, bo zrobisz je z czasem 1/60, który prawdopodobnie masz ustawiony jako najdłuższy możliwy dla zdjęcia z lampą.
    A gdzie w D200 można przestawić ten parametr tak aby aparat pozwalał na dłuższy czas z lampą?

mam jeszccze taki problem, że lampa za słabo błyska. Gy mam na lampie uwtawione AA lub TTL to nawet jak skoryguję na body siłę błysku na max to i tak jet za słabo, ustawiam na +1 i dalej nie ma już skali. Dopiero jak wchodzię w tryb M lampy i dam na 1/1 to uzyskuję max siłę błysku i oczywiście żzdjecie prześwietlone. Czy w trybach AA lub TTL nie da się prześwietlić? chodzi mi o przewietlene zbyt mocnym błyskiem nie zmiejszając wartości przysłony ani nie wydłużając czasu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 29-05-2008 o 09:45
    NIKON...

kroolik -> Mając dostęp do Adobe Lightroom czy Capture NX, używam na codzień Capture One. Też wcale nie ma w nim fajerwerków - balans bieli, ekspozycja, kontrast, nasycenie, wyostrzanie i odszumianie - więcej w nim nie ma, bo po co. Jak zdjęcie jest ok, to takie wywołanie wystarczy, a potem jak chcesz dopieszczać to masz np. PSa. Przyznam, że nieraz też korzystam z Picasa - gdy zdjęcia chcę na szybko opublikować w sieci.

Jacek B. -> menu, e2

już chyba doszłem, na lampie miałem 0 EV. Podniosłem i teraz z pozimu body muszę zmiejszyć siłę błysku bo prześwietla rónueż na AA i TTL. Jeszzcze tylko kwestai tego czasu 1/60.
    NIKON...

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta

Jacek B. -> menu, e2
    Dzięki
    NIKON...

jeszcze jedno pytanko. Jak właczyć tryb BL, nie wiem co zrobiłem ale miałęm AA BL FP a teraz nie mogę włączyć. Jest tylko TTLFP.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 29-05-2008 o 10:50
    NIKON...

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów