Szukaj
Ja wszystko w optymalizacji wytłoczyłem mam Argb i dalej zabawa nefkami![]()
Tak formalnie, to zdjęcie poruszone to nie to samo co nieostreOstre zdjęcie ma ustawioną ostrość w planowanej przez fotografa odległości (nawet jeżeli mamy tendencję do kierowania się polami AF i tak chodzi o odległość).
Zdjęcia poruszone przy tym samym czasie otwarcia migawki i tej samej ogniskowej - mam tylko jedno wytłumaczenie - trzeba się przestawić do cięższej puszki i poćwiczyć bardziej zwarte postawy
Jakoś nie widzę tego, by puszka przez złą współpracę z obiektywem w efekcie dawała poruszone zdjęcia. No chyba, że byłby to efekt źle działającego VR?
Twierdzenie, że z cięższą puszką jest łatwiej zrobić nieporuszone zdjęcie jest o tyle prawdziwe, o ile możemy się o coś zaprzeć (jak nie ma o co innego to łokcie przy sobie i zapieramy się o siebie). Pomaga technika jak przy strzelaniu - pamietać należy o oddechu
Jeżeli nie mamy o co oprzeć łokci, to pozostaje zapuszczenie brzucha, wtedy będzie zawsze o co je opierać i zdjęcia będą żyleta :P
A już poważnie:
Nie mam D40, mam D200 (głównie pstrykam z 17-55 F2.. Wg mnie zdjęcia ostre (czyli z ostrościa w planowanym przezemnie punkcie, alibo w planowanej odległości) są ostre, ale czytałem, że w opinii wielu osób zdjęcia z D200 wymagają większego wyostrzania z uwagi na zastosowany filtr AA (anty-aliasing - w celu wyeliminowania mory). Ale nijak się to ma do zdjęci poruszonych.
a jakiego programu uzywacie?
dostalem wraz z d200 plytke z Picture Project (chyba tak to sie nazywa) ale tez mam FotoShopa....choc w tym drugim nie otworze NEFów.
ten pierwszy jest w miare czy nalezy raczej cos znalezc lepszego?? chodzi mi jedynie o proste funkcje: kadrowanie, ostrosc, jasnosc...moze inne programy robią to lepiej?
A gdzie w D200 można przestawić ten parametr tak aby aparat pozwalał na dłuższy czas z lampą?
mam jeszccze taki problem, że lampa za słabo błyska. Gy mam na lampie uwtawione AA lub TTL to nawet jak skoryguję na body siłę błysku na max to i tak jet za słabo, ustawiam na +1 i dalej nie ma już skali. Dopiero jak wchodzię w tryb M lampy i dam na 1/1 to uzyskuję max siłę błysku i oczywiście żzdjecie prześwietlone. Czy w trybach AA lub TTL nie da się prześwietlić? chodzi mi o przewietlene zbyt mocnym błyskiem nie zmiejszając wartości przysłony ani nie wydłużając czasu.
Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 29-05-2008 o 09:45
NIKON...
kroolik -> Mając dostęp do Adobe Lightroom czy Capture NX, używam na codzień Capture One. Też wcale nie ma w nim fajerwerków - balans bieli, ekspozycja, kontrast, nasycenie, wyostrzanie i odszumianie - więcej w nim nie ma, bo po co. Jak zdjęcie jest ok, to takie wywołanie wystarczy, a potem jak chcesz dopieszczać to masz np. PSa. Przyznam, że nieraz też korzystam z Picasa - gdy zdjęcia chcę na szybko opublikować w sieci.
Jacek B. -> menu, e2
już chyba doszłem, na lampie miałem 0 EV. Podniosłem i teraz z pozimu body muszę zmiejszyć siłę błysku bo prześwietla rónueż na AA i TTL. Jeszzcze tylko kwestai tego czasu 1/60.
NIKON...
jeszcze jedno pytanko. Jak właczyć tryb BL, nie wiem co zrobiłem ale miałęm AA BL FP a teraz nie mogę włączyć. Jest tylko TTLFP.
Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 29-05-2008 o 10:50
NIKON...
Skontaktuj się z nami