Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Domyślnie Odp: D200 --> Problem

Nie moge za bardz uruchomić BL na lampie. Tak jak pisałęm jest AA FP i jak klikam na przycisk mode to brak opcji BL. Ktoś wie gdzie to sie uruchamia?
    NIKON...

A nie masz przypadkiem ustawionego innego pomiaru niż matrycowy kolego, bo tylko na matrycowym sabiny mają błysk wypełniajacy .

Na CW w D200 też. Ale rzeczywiście - pewnie masz punktowy, bo tak to automatycznie się BL włączy przy TTLu.

pebees
    Gość

Cytat Zamieszczone przez artko Zobacz posta
    A nie masz przypadkiem ustawionego innego pomiaru niż matrycowy kolego, bo tylko na matrycowym sabiny mają błysk wypełniajacy .
    E? To czemu ja mam też na CW?
    Spota sprawdzę gdy będę w domu..

Dzięki wszystkim, faktycznie na punktowy przełączyłem na korpusie, teraz zrobiłem na matrycowy i wskoczyło BL.
    NIKON...

Mam jeszcze jedno pytanko. W ciemnym kościele zwykle aparat ustawiam na M, lampę w menu SEL na AA (nie wiem czy dobrze), dalej lampa na TTL BL FP + 2EV, następnie na body Rear (nie wiem czy to dobry wybór) i koryguję błysk i czas z body. Sporo tych ustawnień i nie wiem czy to sa odpowiednie. Szcegónie chodzi mi o ustawienia w lampie w menu SEL, oraz na body REAR?
    NIKON...

Ja mam w zasadzie tylko problem z kolorem skóry Z 70s wychodzi ładnie z D200 już nie tak ładnie, póki co zwalam winę na WB. Reszta do opanowania. Ostatnio też robię sporo z lampą i wiem że to sprawa indywidualna, ale po cos te wszystkie opcje osiemsetka posiada. Chociaż powiem że pstrykając i zmieniając te opcje AA TTL BL itd wielkich różnic nie widzę. I tak za każdym razem jeśli coś nie tak to wprowadzam korektę błysku z body i jest ok. Różnica jest jedynie jak usuchamiam REAR na body, wtedy czasy często sie wydłużają i jak nie ma poruszenia to zdjecia sa lepsze bo lepiej jest doświetlone tło.

P.S. Przed chwilą przed moją odpowiedzią była odpowiedź dziewczyny z Warszawy i znikła. Jakieś czary?
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 30-05-2008 o 09:33
    NIKON...

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    P.S. Przed chwilą przed moją odpowiedzią była odpowiedź dziewczyny z Warszawy i znikła. Jakieś czary?
    Ona sama ją usunęła.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Dzisiaj 1 raz tak naprawdę wyciągnąłem D200 żeby sie nim pobawić i jestem załamany ... nie wiem czy to ja coś źle ustawiłem, czy aparat może obiektyw, soft, a mozę aparat źle ustawia ... albo co .... zresztą sami zobaczcie ... Większość ujęć przy oświetleniu zastanym i lampie w pomieszczeniach tak właśnie wygląda (przy czym foty 3 i 4 robione jak trzymałem aparat podparty na kolanie - w miarę sztywno)

Zresztą sami zobaczcie :

1.

http://img153.imageshack.us/img153/3460/pdw0045sh7.jpg
    2.

http://img71.imageshack.us/img71/104/pdw9981ct4.jpg
    3.

http://img79.imageshack.us/img79/7076/pdw0041fk0.jpg
    4.

http://img525.imageshack.us/img525/427/pdw0032sw0.jpg
    Ostatnio edytowane przez boro333 ; 31-05-2008 o 17:04
    Nikon D200 + N18-70 + Sandisk Extreme III 8Gb
    i dużo dobrych pomysłów....

Cytat Zamieszczone przez boro333 Zobacz posta
    Dzisiaj 1 raz tak naprawdę wyciągnąłem D200 żeby sie nim pobawić i jestem załamany ...
    A coś w ogóle z teorii fotografowania czytał...?
    Krzysztof Paszkiewicz

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów