Szukaj
Ten model był dość obszernie opisany w testach fotopolis na tle trzech pozostałych konkurentów szerokiego kąta:Tokiny, Tamrona i Nikona. Najlepiej wypadł Nikon, ale jego cena ! Sigma dużo straciła za winietowanie i gdyby nie to, Nikon musiałby ustąpić jej miejsca. Tyle testy - pewnie obarczone jakimiś tam naciskami (tak się powszechnie sądzi). Znałem ich wyniki wcześniej, więc trochę zaważyły na ocenie, bo byłem już niejako wstepnie ustawiony.
Wreszcie (po paru miesiącach) odpiąłem Tamrona 17-50 i zapiąłem Sigmę. Na pierwszy rzut oka: tulipan 'eleganciej' wykończony niż sam obiektyw, choć też przyjemnie. Ciężar obydwu: porównywalny (Sigma deczko cięższa, choć troszkę krótsza). Pierwsze sprawdzenie ostrzenia i miłe zaskoczenie: HSM cichutki jak AF-S. Potem się okazało, że w cięższej szybkiej pracy potrafi on lekko stukać (trzeba się dobrze wsłuchać, żeby to zauważyć). Nowy obiektyw nie posiada żadnych przełączników ani blokad (Tami, jak wiadomo, ma blokadę wysuwu). Przyzwyczajony do poprzedniego obiektywu - zacząłem przyswajać deczko inne położenie pierścieni zooma i ostrości. Mój zachwyt: wreszcie mogę sobie pokręcić ostrością, nawet podczas procesu ostrzenia przez aparat. Następny plus: AF działa bezbłędnie, niezależnie czy to przy dobrym oświetleniu, czy przy słabszym. Nie ma też różnicy w ostrzeniu przy pracy z lampą, lub w plenerze bez niej (niestety mój kochany Tami potrafi to rozróżniać). Nie istnieje tzw. doostrzanie: ostrzy 'o raz' i nie poprawia. Ustawienie ekspozycji: Jaśniejszy Tamron wymagał stałej korekcji -0.7EV. W Sigmie nie ma takiej potrzeby wprowadzania poprawki: korekcja 0EV.
Podczas pstrykania zauważyłem nowy objaw, nie występujący w Tamronie: czasami automatyczny balans bieli potrafił zmienić kolorki na 'bardziej ciepłe'. Z tego, co zauważyłem, dzieje się to przy szerokich pejzażach, z dużym dostępem niebieskiego nieba (przeważnie pod słońce) - ale muszę to dokładniej zaobserwować. A tak w ogóle, to zakres 10-20 dla DX jest tak udanie trafiony, że wydaje się 'naturalny obowiązkowo'. Przy krajobrazach (po to kupiłem tę Sigmę) praktycznie nie wystepuje dystorsja a z winietowaniem: specjalnie go nie widać, a nawet gdyby jakiś 'aptekarz' się czepił, to na komputerze można poprawić.
Natomiast zostałem niemile zaskoczony zniekształceniami geometrycznymi w narożach. Przy krajobrazach tego nie widać, ale przy architekturze dają o sobie znać. Po prostu wszystko w rogu zostaje trochę rozciągnięte centrycznie na zewnątrz. Mniejsze zło, jeśli tam znajdzie się teściowa (będzie troszkę grubsza), ale jeśli wybranka - mogą być kłopoty. No cóż, to żadna nowość przy tak szerokim obiektywie. Nie pomoże żadne 'prostowanie ścian' czy inna zmiana perspektywy. Trzeba po prostu unikać takiego kadrowania.
Ogólnie: coraz bardziej mi się podoba praca z tym obiektywem. Kultura pracy jest nie mniejsza niż z Nikkorem 12-24. Obiektyw jest ostry już przy pełnej dziurze, ale przy krajobrazach można go przymknąć do np. F8 i mamy zdjęcie 'rżnięte'. Widać od razu, że to obiektyw z wyższej półki - można mu zaufać. Większość zdjęć robiłem na 10mm, bo niejako podświadomie chce się spróbować tego 'najszerszego szkła'. Ale korzystanie z pozostałego zakresu nie wprowadza żadnych niespodzianek. Nawet rozmycie tła na 20mm, przy zbliżeniach (np. kwiatów) jest całkiem przyjemne.
Zmieniły mi się priorytety: teraz już marzę o N14-24 a nie o N12-24.
Pzdr.
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
Wg niektórych testów Sigma 10-20 jest ostrzejsza od 12-24. Ale 12mm na F100.... jakby to wytłumaczyć...![]()
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
No to czas chyba w końcu kupić tą sigmę 10-20, chodzi za mną chodzi i w końcu chyba nadszedł czas.
D80/D700
N24-70, N18-70, N50, N85, S10-20, S70-300
SB-800
Tylko pytanie jak jest z przypadłością BF/FF u sigm. Czy w tym szkle będzie to mocno odczuwalne, czy można brać dowolny egzemplarz, a i tak będzie dobrze?
D200, N 18-70 DX, N 50/1.8 D, S 105 2.8 DG Macro, SB-600, Lovepro Slingshot 100 AW, Tamrac 5501 Explorer, Raynox DRC-250, filtry. Sandisk Extreem III 4gb i Leksar 300x 4 gb.
Ja kupiłem pierwszą, którą miałem możliwość podpięcia do D300 ( brak BF i FF ), a przy tej ogniskowej to minimalny BF lub FF nie wpływa na ostrość.
Dzięki za fajny opis tej Sigmy. Chyba też sie skuszę na zakupPozdrawiam
Marek
D800 + parę szkiełek.
Skontaktuj się z nami