A ja właśnie dziś odebrałem.Jestem bardzo zadowolony i mile zaskoczony. Spodziewałem się kiepskiej ostrości i ogólnej beznadziei - kupiłem, bo potrzebny mi szeroki kąt i to już. Bardzo się mile zdziwiłem. Polubiłem drania za żywe i ładnie nasycone kolory oraz bardzo przyzwoitą ostrość już od pełnej dziury (może trafił mi się dobry egzemplarz). Nie udało mi się dziś sprowokować poważniejszych aberracji. Praca pod światło też jest dobra. Kamyczek do ogródka: HaeSeM HaeSeMem, ale autofocus nie należy do demonów prędkości. Jest pewny, ale niezbyt szybki. Z użytkowych obserwacji - Sigma daje dekielek nowego typu, taki, który można chwycić przy założonej osłonie przeciwsłonecznej. Jest wyraźna poprawa w stosunku do dekielków starego wzoru - siedzi w miarę pewnie i nie cierpi na samozapłon, czyli skłonność do spontanicznej zmiany orbity. Innymi słowy - przez cały dzień mi nie wyskoczył, nie wypadł, ani nie odpadł. Znaczna poprawa (dekiel od 70-200 straciłem, kiedy to pstryknął mi samodzielnie z obiektywu i wykonał samobójczy skok z mostka wprost w głębokie bagno). Dekiel tylny natomiast to nadal czarna i smolista rozpacz. Założyć się da tylko w jednej pozycji i tylko na Sigmę. Jeśli chcecie zamienić na body 10-20 np. z Nikkorem 18-70 - sorry, na Nikonie się nie trzyma. Jedyna rada - szybko kupić nikonowski. To tyle na gorąco i jeszcze foteczka z testów:
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami