Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 79

Domyślnie Odp: Nowa Sigma 10-20 HSM ?

A ja właśnie dziś odebrałem. Jestem bardzo zadowolony i mile zaskoczony. Spodziewałem się kiepskiej ostrości i ogólnej beznadziei - kupiłem, bo potrzebny mi szeroki kąt i to już. Bardzo się mile zdziwiłem. Polubiłem drania za żywe i ładnie nasycone kolory oraz bardzo przyzwoitą ostrość już od pełnej dziury (może trafił mi się dobry egzemplarz). Nie udało mi się dziś sprowokować poważniejszych aberracji. Praca pod światło też jest dobra. Kamyczek do ogródka: HaeSeM HaeSeMem, ale autofocus nie należy do demonów prędkości. Jest pewny, ale niezbyt szybki. Z użytkowych obserwacji - Sigma daje dekielek nowego typu, taki, który można chwycić przy założonej osłonie przeciwsłonecznej. Jest wyraźna poprawa w stosunku do dekielków starego wzoru - siedzi w miarę pewnie i nie cierpi na samozapłon, czyli skłonność do spontanicznej zmiany orbity. Innymi słowy - przez cały dzień mi nie wyskoczył, nie wypadł, ani nie odpadł. Znaczna poprawa (dekiel od 70-200 straciłem, kiedy to pstryknął mi samodzielnie z obiektywu i wykonał samobójczy skok z mostka wprost w głębokie bagno). Dekiel tylny natomiast to nadal czarna i smolista rozpacz. Założyć się da tylko w jednej pozycji i tylko na Sigmę. Jeśli chcecie zamienić na body 10-20 np. z Nikkorem 18-70 - sorry, na Nikonie się nie trzyma. Jedyna rada - szybko kupić nikonowski. To tyle na gorąco i jeszcze foteczka z testów:

Pozdrawiam, Jan Zieliński
    HW: D200, S10-20/4-5.6, N24-70/2.8, S70-200/2.8, SB-600
    www.gtfoto.pl

Cytat Zamieszczone przez odie Zobacz posta
    Jeśli chcecie zamienić na body 10-20 np. z Nikkorem 18-70 - sorry, na Nikonie się nie trzyma.
    A włożyłeś "kropka w kropkę"?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    A włożyłeś "kropka w kropkę"?
    Idealnie.
    Pozdrawiam, Jan Zieliński
    HW: D200, S10-20/4-5.6, N24-70/2.8, S70-200/2.8, SB-600
    www.gtfoto.pl

To ja mam jakieś lewe dekielki. U mnie nie ma problemu między Sigmą-Tamronem-Nikkorem.

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    To ja mam jakieś lewe dekielki. U mnie nie ma problemu między Sigmą-Tamronem-Nikkorem.
    W takim razie też mam kopnięte jak Ty
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

witam,
    i ja się dorzucę do sigmy. kupiłem około rok temu. bardzo przyzwoite szkło. za te pieniądze bardzo dobra jakość.
    godne polecenia. miałem również krótko tokinę 12-24mm. robie także bardzo dobre wrażenie, przede wszystkim pod względem budowy i wykonania. troszkę przypomina nikkora 12-24mm. każdy jednak musi sam zdecydować, czy 2mm robią różnicę czy nie.
    od niedawna przesiadłem się na nikkora 12-24mm. pisać wiele nie trzeba. nikkor po prostu
    pozdr.
    pawel

Powiem Wam, ze ostatnio zastanawialem sie nad ta Sigma. Zauwazylem, ze te najnowsze egzemplarze maja juz fajny dekielek, taki nikonowski z wycieciami w srodku (niby *******a, ale ulatwia zycie, nie trzeba lamac paznokci zeby sciagnac dekiel przy zalozonym tulipanie), zreszta pisal juz o tym odie w tym temacie. Ale zauwazylem tez, ze coraz lepiej jest z ostroscia w tej Sigmie. Wiem, ze moze i trzeba trafic na dobry egzemplarz, ale coraz wiecej ludzi chwali ostrosc w tym szkle i ja widze coraz wiecej fajnych/ostrych zdjec. Kiedys psioczono, ze jednak rozdzielczosc tego sloika byla taka sobie, a w testach to tez roznie bywalo... Tak sobie mysle, czyzby Sigma troszke polepszyla jakosc tego obiektywu, nie mowiac nic na glos? Moze bredze, ale takie male przeslanki sa... co Wy na to?
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

na przymieżam się kupić tą sigme w sumie za 3 tygodnie w USA tam kosztuje ok. 1200 zł.
    też do nikona d80 / swider/ ciekawe jak będzie się sprawowała.

jak na razie nie widzę za tą cene czegoś lepszego i szerokiego.
    Nikon (d700, d80) + grip)) + N 50 f/1.4 + N 70-200 f/2.8 VRII + sb-900
    www.tomasztomaszewski.com.pl

Moja Sigma 10-20 miała duży FF. Widoczny przy normalnych (niekoniecznie testowych) zdjęciach. Przy ostrzeniu na nieskończoność, ostrość rozciągała się od najbliższego planu do kilku, maksymalnie kilkunastu metrów. Czym dalej tym gorzej. Serwis Sigmy, w ramach gwarancji usterkę usunął (na ich referencyjnym body). Teraz jest idealnie. Ostry od pełnego otworu. Przymknięty o jedną działkę, osiąga chyba już swoje (całkiem dobre) maksimum. Użytkuję także w firmie drugi egzemplarz, ten od nowości pracuje idealnie. Różnic w ostrości między nimi nie daje się zauważyć.
    Tylny dekiel Sigmy faktycznie nie pasuje do Nikkorów z uszczelką. Nawet zakładany na "kropkę". Ma zbyt dużą średnicę. Na siłę da się upchnąć, ale wówczas rozciąga uszczelkę, tak więc do Nikkorów nie polecam. Przedni dekiel mam starego typu, i by go w miarę bezproblemowo zakładać przy założonej osłonie, w obiektyw mam wkręcony pierścień starego filtra. Przy wysokości (dobranej doświadczalnie) 5,5 mm, nie winietuje. Mam obawy, że dekiel Nikona może uszkodzić obiektyw, gdyż wewnętrzna konstrukcja zaczepów może dotykać, lub leżeć niebezpiecznie blisko powierzchni przedniej soczewki. Pokrywka Sigmy ma inną konstrukcję i tego niebezpieczeństwa oczywiście nie ma.
    Przy pracy pod światło jest rewelacyjny!

Kurcze, tak czytam i czytam te opinie o tej sigmie i zastanawiam się intensywnie jak tu kasę skombinować na to szkło
    D80/D700
    N24-70, N18-70, N50, N85, S10-20, S70-300
    SB-800

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów