Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: problem z macro

Domyślnie Odp: problem z macro

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    mnie chodzi oczywiście o odległość fotografowania
    jasne, dlatego dalem na koncu ""
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

nie wiem czemu, ale tak przeczytalem pierwszego posta w tym temacie i jedna mysl przebiegla mi przez glowe, mianowicie:

Nastawy jakiestam, costam poprzestawialem, obiektyw jakistam. Nic wiec dziwnego, ze zdjecia sa "jakiestam" bo i fotograf z calym szacunkiem jest "jakistam". Podstawy teoretyczne Szanowny Kolego sie klaniaja, czytac i pstrykac, to jest droga do celu. A nie pstrykac bez sensu i biadolic ze nie dziala, ze efekty do bani, albo ze los okrutny podeslal mi chochlika i "jakostam" nie wychodzi.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Cytat Zamieszczone przez jamirq Zobacz posta
    A czy nie przelaczyles moze w aparacie trybu A na manualny (lub na samym obiektywie?)
    Witam ponownie. Nie wiem czy coś zmieniłem ale jest już ok. A na obiektywie mam tryb AF. A możecie mi powiedzieć dlaczego mogę zrobić zdjęcie w makro tylko przy włączonym zoomie ?

Cytat Zamieszczone przez dada_nikon Zobacz posta
    A możecie mi powiedzieć dlaczego mogę zrobić zdjęcie w makro tylko przy włączonym zoomie ?
    ??
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

A możecie mi powiedzieć dlaczego mogę zrobić zdjęcie w makro tylko przy włączonym zoomie ?
    Chyba ktoś sobie żarty z forum robi.
    A jeżeli nie to jak napisałem wcześniej przeczytaj instrukcję, to taka książeczka dołączona do aparatu.
    70'tki

dada_nikon pokaż zdjęcie makro, co Ci tam wychodzi, bo tak w nieskończoność będziemy pisać.
    Jaki masz tam obiektyw ?? Czy to nie jest AF-S 18-55 mm DX ??
    Jeśli chodzi o robienie zdjęć w trybie tematycznym makro da się tak samo jak i w manualnym, z tym że tak jak koledzy mówią, zbyt blisko podchodzisz i niestety nie wiem co byś robił to nic nie wyjdzie, nie zapomnij o lampie błyskowej i czasie ekspozycji, zły dobór i kaszana wyjdzie.
    Zrobiłem na manualnym ( oczywiście szkiełko tez na manualnym jest ustawione) i wyszło ok, ale zbyt bliskie podejście i nic sie nie zrobi, obraz zamazany.
    Zastanawia mnie ten Twój zoom, pierwsze słyszę.
    Napisz co za obiektyw masz
    D40 + AF-S 18-55 mm DX i AF-S 55-200 mm DX VR
    Kobiety są jak fotografie; jakiś głupiec starannie przechowuje kliszę, podczas gdy ludzie inteligentni dzielą się odbitkami.

Cytat Zamieszczone przez taipei101 Zobacz posta
    Chyba ktoś sobie żarty z forum robi.
    A jeżeli nie to jak napisałem wcześniej przeczytaj instrukcję, to taka książeczka dołączona do aparatu.
    A jeżeli tak, to powiem Ci że aparat został kupiony w Norwegii ;]

Cytat Zamieszczone przez dada_nikon Zobacz posta
    A jeżeli tak, to powiem Ci że aparat został kupiony w Norwegii ;]
    To sobie ściągnij i przeczytaj http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/...40_noprint.pdf
    Poza tym oznaczenia na obiektywie są takie same w Polsce jak Norwegii.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Instrukcję w języku Polskim możesz uzyskać w NIKON POLSKA.
    "Usługa wymiany wydrukowanych instrukcji obsługi" i polecam to zrobić, na wiele pytań będziesz mógł sam znaleźć odpowiedz i do tego zwykle szybiciej.

link do wymiany
    70'tki

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów