Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: problem z macro

Domyślnie problem z macro

Witam. Jestem nowy na forum, a także nowy pod względem używania mojego Nikona D40. Mianowicie do kiedy nie nie zmieniałem w ustawieniach zdjęcia w trybie makro wychodziły świetnie. Teraz jak coś poprzestawiałem każde zdjęcie wychodzi rozmazane, i aparat zachowuje się tak jak by nie mógł załapać ostrości. Aha, no i jeszcze nurtuje mnie kwestia, taka czy zdjęcia makro mozna wykonać tylko przy przekręceniu zoom'a ? Obiektyw to jakiś tam podstawowy. W tytule ma jakiś "Kit" Pozdrawiam Dawid. Ps. z lustrzankami jeszcze nie miałem do czynienia więc proszę sie nie śmiać.

Domyślnie Odp: problem z macro

Przede wszystkim pokaż fotkę. Poza tym pamiętaj, że każdy obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia, której nie można przekroczyć. Poza tym kit nie najlepiej nadaje się do zdjęć typu makro. No i powiedz co za ta obiektyw i aparat. Zajrzyj też tutaj aby rozszerzyć swoją wiedzę: http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=75
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

mpwt dobrze prawi dla 18-55 minimalna odległość ostrzenia to ok 30cm jeśli dobrze pamiętam, z bliższa ostrej foty nie zrobisz. A kit o zakresie ogniskowych 18-55 mm. niestety nie nadaje się do zdjęć makro... Włączenie tego trybu nie da Ci możliwości robienia "makro od 1cm", tak jak w hybrydach i kompaktach. W lustrzankach odległość ostrzenia zależy od obiektywu. Poza tym polecam Ci zapoznać się dobrze z instrukcją aparatu a także poczytać trochę na temat podstawowych zagadnień fotografii, inaczej bez końca będziesz zadawał takie pytania...
    skład zastrzeżony!
    Fotografie są jak cebula - mają warstwy.

www.piotrkordula.prv.pl

A czy nie przelaczyles moze w aparacie trybu AF na manualny (lub na samym obiektywie?)
    Nikon

Teraz jak coś poprzestawiałem

Obiektyw to jakiś tam podstawowy

W tytule ma jakiś "Kit"
    A ja bym proponował najpierw poczytać instrukcje,

Ps. z lustrzankami jeszcze nie miałem do czynienia więc proszę sie nie śmiać.
    Nikt się nie śmieje, zadawanie pytań bardziej precyzyjnie spowoduje że więcej osób odpowie na zadane pytanie.

dokladnie jak mowil kolega wyzej, z tego co mi sie wydaje d40 nie ma 'opcji/trybu makro', wyglada na to ze przelaczasz focus z af na mf

Cytat Zamieszczone przez dusker Zobacz posta
    ..z tego co mi sie wydaje d40 nie ma 'opcji/trybu makro' ...
    żadna lustrzanka (body) nie ma trybu makro. Najwyżej obiektywy mogą ją mieć.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Jacku, jak nie ma, skoro kolega dada_nikon napisal, ze:
    Cytat Zamieszczone przez dada_nikon Zobacz posta
    Mianowicie do kiedy nie nie zmieniałem w ustawieniach zdjęcia w trybie makro wychodziły świetnie.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    żadna lustrzanka (body) nie ma trybu makro. Najwyżej obiektywy mogą ją mieć.
    Jak to nie ma? Jest program Close Up (MAKRO). Instrukcja str. 20 - 4 pozycja
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

mnie chodzi oczywiście o odległość fotografowania. Programy tematyczne to inna inszość. Obawiam się, że dada podchodzi zbyt blisko obiektu i dlatego ma rozmycie. No chyba, że po prostu czasami ma za ciemno i za długie czasy. Zdjęcia wtedy są nie tyle nieostre, co poruszone.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów