Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Domyślnie Odp: problem z ostroscia w d40!

pil - ja tylko pytam bardziej doswiadczonych kolegow . Ktos moze podzielic sie ta wiedza , lub tez nie , jesli bledy laika , sa dla niego "żalami" . Teoria i preaktyka musza isc w parze - to zrozumiale . A tak z innej beczki , jak Ty robisz stabilne zdjecie , skoros taki nerwowy ?
    d40 + umysł początkującego

A tak z ciekawości jakie ISO ustawiłeś w aparacie?

Jak jesteś początkującym proponuje ustawić:
    - Auto ISO naprawdę działa dobrze w D40
    i tam maksymalne wartości to ISO 800 jest całkowicie do przyjęcia w D40 i czas 1/60. I teraz jeżeli aparat stwierdzi że jest za mało światła to podbije ci Iso tak aby przy czasie 1/60 zdjęcie było poprawanie naświetlone.
    Tryb manual M i tu już inwencja twórcza. Ogólnie rzecz biorąc dużo światła mała dziura (większa wartość przesłony około F7-8 lub więcej) mało światła duża dziura (jak najniższa wartość przesłony) a jak już to opanujesz i zaczniesz się posługiwać tym swobodnie to zaczniesz sobie kombinować z głębią ostrości. Aha i jak ustawiasz czasy lub przesłonę to naciśnij lekko spust ustaw ostrość i patrz przez wizjer na drabinkę naświetlenia i wtedy kombinuj z czasem i przesłoną tak aby "kreseczka" była na środku lub +-1 (to na początek).
    Uffff prościej już chyba nie można, a jak coś źle to niech bardziej doświadczeni koledzy mnie poprawią

kacperek - najczesciej ustawiam iso 200 ( jak do tej pory ) . No wlasnie zgadzam sie ze wszystkim co koledzy powyzej napisali . Tak rowniez rzecze instrukcja ( kolega mpwt - ma racje a propos wiedzy plynacej jedynie z instrukcji a nie z doswiadczenia - literartura tez wazna sprawa - i dzieki za linki !) ,tylko nie moglem tego jakos osiagnac/pogodzic z tym co uzyskuje zmieniajac wartosci w aparacie . Bedzie lepiej ! Pozdro

Cytat Zamieszczone przez bows108 Zobacz posta
    kolega mpwt - ma racje a propos wiedzy plynacej jedynie z instrukcji a nie z doswiadczenia
    Nie do końca mnie zrozumiałeś
    Oprócz instrukcji obsługi auta musisz jeszcze przeczytać co najmniej kodeks ruchu drogowe...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

bows108 ja proponuję żebyś zakupił sobie książkę o podstawach, np. polecaną na forum (przeze mnie też ) "Ekspozycja bez tajemnic" pomoże ci to zrozumieć podstawy prawidłowego naświetlania w różnych warunkach, po dokładnym przestudiowaniu poczytaj potem forum, pooglądaj galerię i na pewno ci się rozjaśni

Ze zdjecia przykladowego z drugiej strony odczytac mozna wszystkie dane o nastawach aparatu:

Czas: 1/2 sek.
    Przeslona: 5 (na 4.5 mozliwe - sic!)
    Lampa: 29
    Ogniskowa 38
    Ostrosc - 1.
    ISO - 400

I niby ok, ale po co pol sekundy czas naswietlania dla iso 400 i blysku lampy? przeciez tutaj spokojnie 1/30 wyrabia sie z palcem w wiadomym otworze ciala.
    Kolego - proponuje zastanowic sie nad lustrowaniem w trybie manualnym, lustrowaniem wogole, albo nad zakupem/zdobyciem/cokolwiek* troche wiedzy.
    *niepotrzebne skreslic.
    I popieram przedmowcow - nie lenic sie, ie pstrykac bez ladu i skladu a pozniej biadolic, tylko RTFM! (a jak nie wiesz co to oznacza, to masz jeszcze google).
    Ja rozumiem ze lenistwo jest rekojmia zdrowia, ale na Allaha - nie az do tego stopnia chyba...

//p.s.

Moim skromnym zdaniem, prawidlowe nastawy MANUALNE dla tego przykladowego zdjecia:

1/60 sek.
    F-okolice 5
    ISO 200.
    lampa w trybie ttl sama sie dobierze wiec wyjsc musi. End of story.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

No te zdjecie co wkleilem jest z calej serii setki rozmytych zdjec , robionych w roznych trybach . W sumie bylo to zdjecie wybrane " pierwsze z brzegu " a sam moment pstrykania calkiem przypadkowy i nie kreowany swiadomie . Po prostu strzelalem jak glupi cokolwiek probujac uchwycic co robie zle . Mnie dziwilo , ze w trypie P kiedy to aparat sam dobiera czas otwarcia migawki oraz wartosc przyslony , ustawia te wartosci takiego rzedu , ze wychodzi to co widac . Co do ksiazek to zamowilem juz sobie odpowiednie pozycje dla wzmocnienia merytorycznego , takze wlasnie " ekspozycje..." . Dzieki za porady . Jak kiedys wygram World Press Foto to wspomne o Waszych nickach i tym Forum

autograf
    Gość

Mnie dziwilo , ze w trypie P kiedy to aparat sam dobiera czas otwarcia migawki oraz wartosc przyslony , ustawia te wartosci takiego rzedu , ze wychodzi to co widac .
    Zobacz jeszcze czy w wizjerze miga Ci piorun. Jeśli tak to głos z nieba podpowiada abyś lampę podniósł.

Dzieki za porady . Jak kiedys wygram World Press Foto to wspomne o Waszych nickach i tym Forum
    Najpierw będziesz musiał mnie pokonać

No te zdjecie co wkleilem jest z calej serii setki rozmytych zdjec , robionych w roznych trybach . W sumie bylo to zdjecie wybrane " pierwsze z brzegu " a sam moment pstrykania calkiem przypadkowy i nie kreowany swiadomie . Po prostu strzelalem jak glupi cokolwiek probujac uchwycic co robie zle . Mnie dziwilo , ze w trypie P kiedy to aparat sam dobiera czas otwarcia migawki oraz wartosc przyslony , ustawia te wartosci takiego rzedu , ze wychodzi to co widac . Co do ksiazek to zamowilem juz sobie odpowiednie pozycje dla wzmocnienia merytorycznego , takze wlasnie " ekspozycje..." . Dzieki za porady . Jak kiedys wygram World Press Foto to wspomne o Waszych nickach i tym Forum
    A moze zacznij od trybu Auto (zielony) - zdjecia wyjda przywoicie ostre, lampa otworzy sie sama i iso ustawi sie samo. Poobserwujesz parametry zdjec robionych na auto, w jakich sytuacjach otwiera sie lampa, jak zmienia sie iso i dlaczego, jak zmienia sie czas i przyslona gdy jest ciemno a jak gdy jest jasno a pozniej to i moze press foto.

Jakos mi to wszystko zalatuje zartem (ten watek), wszyscy sie rzucili do doradzania a autor siedzi i sie smieje.

W ustaleniach manualnych ( wszystkich ) trace ostrosc . Kwestia ta nie wystepuje w programach tematycznych .
    to po co na tym etapie brac sie za manualne...
    Ostatnio edytowane przez manio ; 20-05-2008 o 01:29
    Nikon

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów