Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie problem z ostroscia w d40!

Czesc . Dzisiaj pojawil sie u mnie problem, ktory nigdy wczesniej nie wystepowall w moim aparacie . W ustaleniach manualnych ( wszystkich ) trace ostrosc . Kwestia ta nie wystepuje w programach tematycznych . Aparat mam od kilku tygodni i nie spotkalem sie jeszcze z czyms takim . AF dzial normalnie i optycznie niby wszystko dziala , ale zdjecie wychodzi z totalnie rozbita ostroscia . Probowalem roznych czasow migawki, przeslon itd i nic sie nie zmienia .Czy mozliwe ze siadlo cos z elektroniki, gdyz ten problem zauwazylem dopiero wczoraj i nie wyglada to raczej na bledne ustawienia w opcjach . Jesli i macie jaies sugestie bede wdzieczy za podpowiedz co sie dzieje , pozdrawiam !
    d40 + umysł początkującego

autograf
    Gość

Domyślnie Odp: problem z ostroscia w d40!

Najpierw wklej przykladowe zdjecie.

Akurat w tej chwili nie moge , lecz na zdjeciach robionych w manualu wystepuje totalne rozmycie ostrosci , jak bym machal aparatem na lewo i prawo , a jak skupiam sie na fotografowaniu szczegolow tez ostrosc sie nie trzma . jest taka rozchwiana, rozmyta . dziwi mnie to bo do tej pory wszystko gralo , na kazdym ustawieniu manaulnym. nie dziala jakies sprzezenie obiektywu z body czy jak ? Nie wiem czy fotka bedzie tutaj uzyteczna .

autograf
    Gość

Mysle ze bedzie.
    Mysle ze za dlugie czasy ustawiasz.

Spróbuj dac manual, 1.60sek, f.3,5 (nie wiem jaki masz obiektyw) i zrob zdjecie na dworze. Powinno byc dobrze.

Sprawdz ustawienia czasów migawi bo przy 1/2 s. niestet kazde zdjecie bedzie tak wygladac, przy tej ogniskowej czyli 38mm musisz miec minimum 1/60 s.

Kurna, wkleilem zdjecie ale tak nieudolnie , ze sam nie wiem czy je ostatecznie wkleilem - wiec skasowalem ten post z odnosnikiem ....grr wrrr

Ta nieostrość spowodowana jest poruszeniem przecież ta fotka jest robiona na czasie 1/2 sekundy. Postaw aparat na statywie i użyj pilota.

autograf
    Gość

Jesli Cie to pocieszy to ty jesteś dupa i aparat masz sprawny.
    Zdjecie jest robione w trybie auto. Przyslona f.5, w pomieszczeniu jest ciemno wiec aparat dobral czas 1/2s zeby dobrze naswietlic matryce.
    Wiec zdjecie wyszlo rozmazane.

Statyw nie pomoze, bo fotografujemy modelke - wiec i ona musiala by sie zamrozic na jakies pół sekundy.

Moja rada: zapomnij o trybie auto czyli zielonym.
    Sprobuj powtorzyc to zdjecie w trybie S i ustaw 1/60sek. Zobaczysz jaki bedzie efekt - ostre jak zyleta i bardzo niedoswietlone czytaj prawie czarne lub calkowice czarne.
    Pozniej zacznij fotografowac w trybie A, w wizjerze bedziesz wtedy widzial jakie czasy Ci bedzie dobieral korpus. Jesli ponizej 1/60sek to zapomnij o nierozmazanym zdjeciu.

W takich przypadku sa dwa wyjscia: uzyj lapmy wbudowanej (lub zewnetrzej i palnik w sufit), opcja nr 2 kup jasne szklo, np 50mm 1.8.
    Acha, i zmien sobie ISO z automatycznego na nieautoatyczne. Balans bieli zreszta tez.

Pozdrawiam i powodzenia zycze!

No dzieki chlopaki ! Ale nie na kazdym programie manualnym moge ustawiac odpowiednie ( interesujace mnie ) parametry - albo migawka, albo przyslona , albo kompensacja , albo wszystko naraz na M (tak ? ) . W programie P nie moge ustawic czasu , tylko wyskakuja jakies dziwne dla mnie wartosci np 1.6". W trybie S ustawiam wartosc np na 60 ( to jest ta 1/60 ? ) , ale foty jak wspopmnial kolega - czarne ! Co ja zrobilem, ze przez trzy tygodnie nie mialem tego problemu a teraz mam ? Heh , oj ja durny , no ale moze z tego wyjde, choc juz kilka razy studiowalem instrukcje i jakos nie moge dojsc do ladu . O definiowanych trybach wole zapomniec bo zawsze brakuje tego czy innego elementu, albo za ciemno, albo za jasno...ale takich rozyc to jeszcze nie mialem ...Pozdro !

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów