Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie problem z ostroscia w d40!

Czesc . Dzisiaj pojawil sie u mnie problem, ktory nigdy wczesniej nie wystepowall w moim aparacie . W ustaleniach manualnych ( wszystkich ) trace ostrosc . Kwestia ta nie wystepuje w programach tematycznych . Aparat mam od kilku tygodni i nie spotkalem sie jeszcze z czyms takim . AF dzial normalnie i optycznie niby wszystko dziala , ale zdjecie wychodzi z totalnie rozbita ostroscia . Probowalem roznych czasow migawki, przeslon itd i nic sie nie zmienia .Czy mozliwe ze siadlo cos z elektroniki, gdyz ten problem zauwazylem dopiero wczoraj i nie wyglada to raczej na bledne ustawienia w opcjach . Jesli i macie jaies sugestie bede wdzieczy za podpowiedz co sie dzieje , pozdrawiam !
    d40 + umysł początkującego

autograf
    Gość

Domyślnie Odp: problem z ostroscia w d40!

Najpierw wklej przykladowe zdjecie.

Akurat w tej chwili nie moge , lecz na zdjeciach robionych w manualu wystepuje totalne rozmycie ostrosci , jak bym machal aparatem na lewo i prawo , a jak skupiam sie na fotografowaniu szczegolow tez ostrosc sie nie trzma . jest taka rozchwiana, rozmyta . dziwi mnie to bo do tej pory wszystko gralo , na kazdym ustawieniu manaulnym. nie dziala jakies sprzezenie obiektywu z body czy jak ? Nie wiem czy fotka bedzie tutaj uzyteczna .

autograf
    Gość

Mysle ze bedzie.
    Mysle ze za dlugie czasy ustawiasz.

Spróbuj dac manual, 1.60sek, f.3,5 (nie wiem jaki masz obiektyw) i zrob zdjecie na dworze. Powinno byc dobrze.

Sprawdz ustawienia czasów migawi bo przy 1/2 s. niestet kazde zdjecie bedzie tak wygladac, przy tej ogniskowej czyli 38mm musisz miec minimum 1/60 s.

Kurna, wkleilem zdjecie ale tak nieudolnie , ze sam nie wiem czy je ostatecznie wkleilem - wiec skasowalem ten post z odnosnikiem ....grr wrrr

Ta nieostrość spowodowana jest poruszeniem przecież ta fotka jest robiona na czasie 1/2 sekundy. Postaw aparat na statywie i użyj pilota.

Uprawnienia umieszczania postów