Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Grip do D60

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Odp: Grip do D60

Ja nadal mam grip delty, został mi po sprzedanym D50. Generalnie odradzam tę firmę. Szybko zżera baterie. Po 200 - 300 strzałach się rozładowują, przynajmniej tak wskazuje wyświetlacz. Jak się odczepi grip i włoży baterie do puszki to jeszcze na długo starczą. Wykonanie średnie, mój egzemplarz był źle sprasowany i klekotał. Uciążliwe wyjmowanie klapki od baterii (w body) co groziło jej złamaniem. Pionowy spust to raczej fikcja, jedynie zwiększała się masa i uchwyt aparatu. Odradzam Delte, nie wiem jak reszta innych firm. Wolałbym kupić drugi aku nikona i resztę zostawić na jakieś szkło.
    D200, N 18-70 DX, N 50/1.8 D, S 105 2.8 DG Macro, SB-600, Lovepro Slingshot 100 AW, Tamrac 5501 Explorer, Raynox DRC-250, filtry. Sandisk Extreem III 4gb i Leksar 300x 4 gb.

Cytat Zamieszczone przez Maldoror13 Zobacz posta
    \Uciążliwe wyjmowanie klapki od baterii (w body) co groziło jej złamaniem. \
    zauważyć chciałbym, że nawet w oryginalnym gripie do d80 i d200 też trzeba wyjąć klapkę i na prawdę trzeba być wyjątkowo uzdolnionym by ją wyłamać
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

W d50 wszystko było jakieś takie kruche. Uzdolnionym czy nie kłopot pozostaje.
    D200, N 18-70 DX, N 50/1.8 D, S 105 2.8 DG Macro, SB-600, Lovepro Slingshot 100 AW, Tamrac 5501 Explorer, Raynox DRC-250, filtry. Sandisk Extreem III 4gb i Leksar 300x 4 gb.

Domyślnie

Znalazłem jeszcze gripa firmy Jenis
    http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-fo...60-p-8142.html

Czy z tym gripem ma ktoś jakieś doświadczenia? A może choć z firmą Jenis?

Cytat Zamieszczone przez telly Zobacz posta
    Znalazłem jeszcze gripa firmy Jenis
    http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-fo...60-p-8142.html

Czy z tym gripem ma ktoś jakieś doświadczenia? A może choć z firmą Jenis?
    Właśnie zamówiłem, cena wydała mi się kusząca, za wersję PRO (no prawie pro, bo trochę jej brakuje do tego miana) niecałe 270zł. W poniedziałek powinno przyjść więc jak tylko dostanego w swoje łapy to zaraz napiszę jakie są pierwsze wrażenia. Po tygodniu poszukiwań zdecydowałem się na ten właśnie. W ogóle do D60 jest problem z gripami ;/ Jak oryginału nie wypuszczą to nie ma za bardzo co liczyć na dobry Grip. Za przykład stawiam tutaj grip do Sony A300 anssmana. Przenieśli na grip kilka przydatnych guzików z korpusu.
    Ale nie ma co spekulować, bo odbiegam trochę od tematu. Poczekamy zobaczymy. Do poniedziałku.
    D60, N 50mm f/1.8 D, N 18-55mm f/3.5-5.6G VR, N 70-300 f/4.5-5.6G VR, SB600, statyw obowiązkowo, filtrów kilka, chęć na więcej i zacięcie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Phoenixwb Zobacz posta
    ...
    Pytanie zadałem już jakiś czas temu. W międzyczasie też nabyłem tego gripa. I generalnie jestem zadowolony.
    Na moją ocenę (tylko "generalnie") na pewno rzutuje to, że poprzednio (i nadal) używam Canona analoga z oryginalnym gripem, gdzie jednak kilka funkcji (przede wszystkim migawka z półprzyciskiem ostrości) jest idealnie przeniesionych z body. Tutaj pionowy przycisk na gripie, sterowany portem podczerwieni, jest mało funkcjonalny. Mam też zegarek (nie noszę na ręce, więc mi się przydaje) i interwały, z których do tej pory nie korzystałem - trochę mnie irytuje brak instrukcji obsługi tychże. Ale jakoś to przeskoczyłem.
    Minusem jest też to, że nie mogę upolować małej torby, nawet takiej do paska przy spodniach. Żadna z tych, które przymierzałem, nie obsługuje modeli poszerzonych pojemnikiem na baterie.
    W każdym razie jak go założyłem, tak pozostał. Po prostu jest zdecydowanie, bezwzględnie wygodniej.

Przyglądałem się też gripom Delty. Wydaje mi się, że i Delta i Jenis to ta sama fabryka, nawet ta sama maszyna, tylko różne opakowania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Phoenixwb Zobacz posta
    Jak oryginału nie wypuszczą to nie ma za bardzo co liczyć na dobry Grip.
    Raczej już nie wypuszczą dedykowanego gripa. D60 to aparat, który raczej od początku miał nie mieć gripa.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Raczej już nie wypuszczą dedykowanego gripa. D60 to aparat, który raczej od początku miał nie mieć gripa.
    Też tak myślę. Ktoś już tu gdzieś napisał, że jak dołożą gripa to się zrobi D80. No pewnie nie do końca byłaby to 80ka, ale...
    Ja, póki co, mam gripa Jenis i jestem zadowolony. I nie widzę też okoliczności, w których zmuszony byłbym do jego zdjęcia (no chyba że go trafi).

Przy okazji - bo też się to przewinęło przez wątki - nie zauważyłem, żeby korzystanie z gripa w jakiś sposób powiększało zużycie prądu. Patrząc na prymitywną konstrukcję, nie bardzo nawet widzę taką możliwość.

Uprawnienia umieszczania postów