Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46
    Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie wybór Windowsa ;/

w sumie interesuje mnie komp do obróbki zdjęć i filmów wiadomymi programami...nie grywam w gry...jeśli ma to znaczenie...
    nie wiem czy pozostać przy WinXP..czy może po Vistę 32/ 64..sprzęt mam superwydajny
    jeśli Vista to 32, czy 64?? kompletnie się na tym nie znam teraz
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie Odp: wybór Windowsa ;/

Wybierz XP PRO z SP3, bo lepiej połatanego winowsa, nie znajdziesz, a w dodatku za takie psie pieniądze.

a ile masz pamięci RAM? i czy niezbędne Ci są piękne okienka, przeźroczystości itp ?

Moim zdaniem Windows XP to gwarancja odpowiedniego działania komputera (wydajność i niezawodność) jak i instalowanych aplikacji (kompatybilność).
    Jedyny problem na dzień dzisiejszy to pamięć RAM. Systemy 32-bitowe widzą jej od 3 do 3,5 GB w zależności od sprzętu, natomiast systemy 64-bitowe widzą całą pamięć ale jest problem z kompatybilnością aplikacji. Pośrednim rozwiązaniem są systemy z 32- bitowe ale z 36-bitową adresacją pamięci - ale to już albo Linux albo Windows 2003

PS: "mnustwo" - to razi
    Ostatnio edytowane przez Tr0n ; 08-05-2008 o 11:28
    pozdrawiam Sebastian

Cytat Zamieszczone przez Tr0n Zobacz posta
    a ile masz pamięci RAM? i czy niezbędne Ci są piękne okienka, przeźroczystości itp ?

Moim zdaniem Windows XP to gwarancja odpowiedniego działania komputera (wydajność i niezawodność) jak i instalowanych aplikacji (kompatybilność).
    Jedyny problem na dzień dzisiejszy to pamięć RAM. Systemy 32-bitowe widzą jej od 3 do 3,5 GB w zależności od sprzętu, natomiast systemy 64-bitowe widzą całą pamięć ale jest problem z kompatybilnością aplikacji. Pośrednim rozwiązaniem są systemy z 32- bitowe ale z 36-bitową adresacją pamieci - ale to już albo Linux albo Windows 2003
    Słyszałeś o przełączniku "/PAE"?

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    nie wiem czy pozostać przy WinXP..czy może po Vistę 32/ 64..sprzęt mam superwydajny
    jeśli Vista to 32, czy 64?? kompletnie się na tym nie znam teraz
    Zostan przy XP Pro. Nie ma sensu przechodzic na Viste. Po co system ma Ci zzerac wiecej zasobow z tego wypasionego kompa niz ten, ktory do pracy i tak w zupelnosci wystarcza (a i problemow mniej stwarza)?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Cytat Zamieszczone przez ADAM1 Zobacz posta
    Słyszałeś o przełączniku "/PAE"?
    Słyszałem, jednak architektura 32-bitowa pozwala na maksymalne zaadresowanie 4 GB pamięci co oznacza że z 4 GB RAM pozostanie Ci w zależności od sprzętu od 3 do 3,5 GB

A SP3 w XP nie oznacza że jest to najlepiej połatany system. Każda odkryta luka w systemie jest łatana na wszystkich wspieranych przez producenta wersjach. Większe niebezpieczeństwo stanowią aplikacje firm trzecich, a podstawowym zagrożeniem jest głupota użytkowników.
    Ostatnio edytowane przez Tr0n ; 08-05-2008 o 11:32
    pozdrawiam Sebastian

A ja bym doradzał raczej Vistę.
    W tej konkretnej sytuacji, gdy kupujesz nowy, wydajny komputer to najlepszy wybór. Po prostu jest to system napisany dla współczesnego sprzętu i dlatego będzie chodził na nim szybciej. Czegoś takiego jak optymalizacja pod kątem pracy na wielordzeniowym procesorze czy gospodarowania gigabajtami RAMu nie da się wprowadzić poprzez największą nawet ilość "łatek".

Sam zresztą się zastanawiałem nad czymś takim jak kupiłem nowego kompa rok temu. Zainstalowałem xp, a po pewnym czasie zamieniłem na vistę. I co? Uruchamia się znacznie szybciej, na identycznym sprzęcie. Poza tym chodzi znacznie żwawiej, ani razu się nie zawiesił i wygodniej się obsługuje. To oczywiście wszystko subiektywne wrażenia ale poparte bezpośrednim korzystaniem, a nie zasłyszane od kolegi przy piwie, jak to bywa często u wielu najgłośniej się wypowiadających.

A co do 64 bitów i "magicznego" przełącznika to jest to tylko emulacja programowa (trochę podobna do EMS, jeśli ktoś pamięta), która oczywiście powoduje stratę wydajności w dostępie do pamięci. Nawiasem mówiąc w xp, nawet z tym przełacznikiem jednemu programowi można przydzielić maksymalnie 2GB pamięci, więc jeśli ktoś myśli, że kupi sobie 4GB ramu i pod xp wpuści na nie photoshopa to niestety nic z tego - połowa się będzie marnowała.

Więc jeśli nie masz jakiś przeciwwskazań (niekompatybilny sprzęt, gry) to ja bym wybrał Vistę 64bit
    "posiadacz niższego numeru"

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Cytat Zamieszczone przez pietruss Zobacz posta
    Więc jeśli nie masz jakiś przeciwwskazań (niekompatybilny sprzęt, gry) to ja bym wybrał Vistę 64bit
    A masz do tego oprogramowanie 64bit ???
    Gdybym musiał korzystać z Windowsa, to zostałbym przy XP i nie pakował się w Vistę. Jeśli pociąga Cię Vista, to poczytaj w necie o problemach ze sterownikami i takimi tam..
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Ja bym się jednak zastanowił czy nie wybrać Visty. Teraz może i są problemy ze sterownikami (w większości prawdopodobnie ze starszym sprzętem) ale myśląc perspektywicznie, to gdy MS i inne firmy przestaną wspierać Xp to problem może się odwrócić. Inna sprawa to że vista bardziej zżera zasoby (bajery typu przeźroczystość zawsze można wyłączyć)

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    A masz do tego oprogramowanie 64bit ???
    Jeszcze nie ma zbyt wielu programów, ale zdecydowana większość 32 bitowych chodzi bez problemów. Photoshop 64bit od CS4, Lightroom od 2.0.
    Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    poczytaj w necie o problemach ze sterownikami i takimi tam..
    Bardzo słuszna uwaga - sprawdzenie sytuacji ze sterownikami do konkretnego sprzętu przed wyborem systemu, a nie po tym pozwoli uniknąć niepotrzebnych nerwów.
    "posiadacz niższego numeru"

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów