Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Prosty portret

swiatlo
    Gość

Domyślnie Odp: Prosty portret

Cytat Zamieszczone przez baku127 Zobacz posta
    swiatło przstań kombinować z oświetleniem i pisać ,że standardowe,podręcznikowe ustawienia oświetlenia ci nie pasują.Osobiście uważam że takie oświetlenie wypada na niekorzyćś tego zdjęcia.
    Te kombinacje światłowe wynikają z mojego długiego spędzania czasu na różnych galeriach. W ten sposób wyrabiam w sobie to co lubię i co potem staram się naśladować. Czy wypada na korzyść zdjęcia? Nie wiem, nie zastanawia mnie to. Tak naprawdę to nie interesuje mnie "korzyść zdjęcia". Interesuje mnie jedynie upodobanie sobie nawzajem.

P.S. Na przyszłość obiecuję że w tytule wątka będę dawać ostrzeżenie - "Uwaga, tylne oświetlenie. Nie wchodzić kto nie lubi!". Czyli takie "content advisor". Takie coś co się daje żeby ostrzeć przed drastycznością. Aby mamusie tam swoich dzieci nie wpuszczały...

Tu nie chodzi o tylne oświetlenie, ale o te fiolety i inne "kolorki".

swiatlo
    Gość

Cytat Zamieszczone przez popbart Zobacz posta
    Tu nie chodzi o tylne oświetlenie, ale o te fiolety i inne "kolorki".
    Jest demokracja, więc nie ma obowiązku oglądać jak się nie podoba.

Słabe zdjęcie, bardzo słabe. O oświetleniu powiedziano już wszystko. Jest złe. Nie ma tutaj miejsca na jakieś tam fascynacje bądź nie. Portret musi być oświetlony dobrze lub "jakoś". Tutaj nie jest dobrze, a jakoś też bardzo nie za jakoś
    Mam wrażenie, że za dużo wkładasz ideologii w coś, co jest banalnie proste. Mówie o tym konkretnym przypadku banalnego zdjęcia twarzy jakiejś tam babki. Nie widza filozofii... A jeśli to eksperyment, to nieudany.
    piotr biegaj, iczek
    Fotografia ptaków: https://piotrbiegaj.com
    Blog Fotopropaganda: https://iczek.pl

swiatlo
    Gość

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    O oświetleniu powiedziano już wszystko. Jest złe. Nie ma tutaj miejsca na jakieś tam fascynacje bądź nie. Portret musi być oświetlony dobrze lub "jakoś".
    OK, mówmy o konkretach. Czyli mówisz że dobre oświetlenie to tylko i wyłącznie main pod kątem 45 stopni, oraz fill na wprost w sile 1/3 main? Czyli wyłącznie Rembrandt albo motylek albo inne podręcznikowe wzorce? Mierzone matematycznie?
    A jak już dasz od tyłu kolor na włosy to hollywoodzki kicz? Hmm, no tak w "europejskich" kręgach to nietakt...
    Tego was tam uczą u was w szkołach? Ja też takich rzeczy bym uczył jakbym zobaczył jaki mam meteriał uczniowski...
    Widzisz, u nas nie ma pruskich metod nauki. U nas uczy się kreatywności i szukania własnych metod. U nas nie ma jedynie słusznych nauk gdzie wszystko inne się traktuje pruską dziewietnastowieczną pałką. Jak w szkole w czasach mojej młodości gdzie zamiast kreatywności uczono mnie wkuwania się formułek na pamięć. Im więcej formułek tym lepiej, i im mniej myślenia tym lepiej. Przeszedłem przez to i wiem na czym to polega. I tym bardziej teraz na starość doceniam zalety szukania na własną rękę.

Tak tak u nas wszystko do d**y a w superanckiej hameryce jest naj. Ale to juz było wiec nie roztrząsajmy. Kolegi swiatło sie nie krytykuje jego sie tylko chwali i podziwia a jak zrobi gniota to należy zaklaskać bo chciał zrobić gniota i jak zwykle wyszło mu super

przerost formy nad treścią tu widzę

puchbeary
    Gość

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    (...)
    Tego was tam uczą u was w szkołach? Ja też takich rzeczy bym uczył jakbym zobaczył jaki mam meteriał uczniowski...
    Widzisz, u nas nie ma pruskich metod nauki. U nas uczy się kreatywności i szukania własnych metod. U nas nie ma jedynie słusznych nauk gdzie wszystko inne się traktuje pruską dziewietnastowieczną pałką.
    Światło, człowieku - zmiłuj się . Jakie "U nas" Jakie "U was" ? Kim Ty jesteś żeby oceniać "materiał uczniowski", za kogo sie uważasz? To że szukasz nie znaczy że zawsze znajdziesz. Czy tobie aby od tego amerykan drim się w głowie nie przewróciło ?

swiatlo
    Gość

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    Tak tak u nas wszystko do d**y a w superanckiej hameryce jest naj. Ale to juz było wiec nie roztrząsajmy. Kolegi swiatło sie nie krytykuje jego sie tylko chwali i podziwia a jak zrobi gniota to należy zaklaskać bo chciał zrobić gniota i jak zwykle wyszło mu super

przerost formy nad treścią tu widzę
    Przyjacielu, wykaż się własną działalnością żebym mógł to co piszesz traktować poważnie.

Pomijając te wszystkie próby wywołania wojny polsko-hamerykańskiej (jakby już to ja się poddaję od razu), ja tam napiszę po prostu, siermiężnie, że zdjęcie totalnie nie w moim guście i nie podoba mi się. Jest trochę prawdy w tym co napisałeś, że lubisz kicz. Nie obrażaj się za ten wspominek bo dobry kicz nie jest zły. Niestety patrząc na to zdjęcie jakoś nie mam pozytywnych skojarzeń. Z drugiej strony - jestem pod wrażeniem twoich starań i poszukiwań. Pokłony.

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Przyjacielu, .
    to zbyt daleko idące stwierdzenie a "wykazywać się" nie widzę powodu bo nie mam ciśnienia na to żeby publikować. Czasem coś wstawiam ale nie nazbyt rozrzutnie bo jak kiedyś napisałem tu powinno się wstawiać rodzynki a i te należy najpierw przemyśleć

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów