Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Prosty portret

swiatlo
    Gość

Domyślnie Prosty portret

//EDIT
    BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Będę teraz co jakiś czas wrzucać zdjęcia z ostatniej sesji. Sesja cała zrobiona z tylnym oświetleniem.
    Oto pierwsze.

Dalsza część na:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56922
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 21-03-2025 o 21:15 Powód: brak zdjęcia, wygasł hosting

puchbeary
    Gość

Domyślnie Odp: Prosty portret

Wygląda jak zdjęcie aktorki czy piosenkarki z lat 90'. Taka Madonna, Kylie albo Demi Moore 20 lat temu. Szczerze to przeszkadza mi brak równowagi w oświetleniu twarzy - kontrast między połową oświetloną a nie jest taki... niezdecydowany, ciut za ciemno a już bardzo nie podchodzi mi ten niebieski kolor na włosach po prawej stronie. Miałeś sporo lepsze prace na forum.

swiatlo
    Gość

Cytat Zamieszczone przez puchbeary Zobacz posta
    Wygląda jak zdjęcie aktorki czy piosenkarki z lat 90'. Taka Madonna, Kylie albo Demi Moore 20 lat temu. Szczerze to przeszkadza mi brak równowagi w oświetleniu twarzy - kontrast między połową oświetloną a nie jest taki... niezdecydowany, ciut za ciemno a już bardzo nie podchodzi mi ten niebieski kolor na włosach po prawej stronie. Miałeś sporo lepsze prace na forum.
    Wszystkie te "wady" to bardzo dużo pracy włożyłem aby to osiągnąć, tak więc dzięki za uznanie. I dalej w tym kierunku będę robić bo nie lubię standardowego oświetlenia - main ze skosa z przodu, fill z przodu, itd, itp. Jak ktoś lubi oświetlenie z książek podręczników dla fotografów studyjnych to proszę bardzo. Można też białą lampą prosto w ślepia. Czy tak byłoby lepiej?

Poza tym Puchbeary, znam Ciebie z Twoich poprzednich dość ciekawych prac. Spodziewałem się u Ciebie większej kreatywności na temat podejścia do oświetlenia.

puchbeary
    Gość

swiatlo
    Nie napisałem że to wady. Pierwsza cześć - ta o zdjęciach z przed lat - to tylko luźne skojarzenie. Z moją nikłą wiedzą na temat pracy w studio i z oświetleniem studyjnym - wierz mi - nie śmiałbym nazwać czegoś wadą . To tylko subiektywna ocena zdjęcia które wkleiłeś.
    Jak pisałem wyżej - tak naprawdę to najmocniej przeszkadza mi ten niebieski kolor na włosach. Nie pasuje mi do portretu który zaprezentowałeś. Być może inny kolor ale nie niebieski... nie wiem.

swiatlo
    Gość

Cała ta sesja jest wynikiem mojej obecnej fascynacji światłem całkowicie od tyłu gdzie z przodu mamy tylko ekran.
    Poza tym lubię puszczać różne kolory na włosy.

światło z obu stron ma zupełnie inny kolor, więc to nie mógł byc po prostu biały czy srebrny ekran, bo taki by nie zmieniał WB.
    teraz zauważyłem - u innych preferujesz naturalność, a ostatnie twoje prace nie są naturalne. Narzekałeś na plastik, teraz sam wygładzasz itd.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    teraz zauważyłem - u innych preferujesz naturalność, a ostatnie twoje prace nie są naturalne. Narzekałeś na plastik, teraz sam wygładzasz itd.
    Ehhh... Na poczatku w ogole negowal wszystko co zwiazane ze studiem, wypacykowanymi modelkami i obrobka... Prawda Cezary?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Sie zastanawiam sie...
    Hmmm, trochę kicz.

swiatlo
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    światło z obu stron ma zupełnie inny kolor, więc to nie mógł byc po prostu biały czy srebrny ekran, bo taki by nie zmieniał WB.
    W tym przypadku to akurat nie jest ekran. Ekranu używałem na innych zdjęciach. Tutaj głównym światłem jest białe z tyłu po skosie, a z przodu jest słaba parasolka z narzuconą różową szmatą. Trzecim światłem jest punktowe niebieskie od tyłu na włosy.
    Stig - różnie to kiedyś bywało...
    Popbart - kicz? Lubię kicz. Tak naprawdę to bardzo lubię kicz. Wszystkie moje zdjęcia z których jestem bardziej dumny to po prostu kicz. To mój ulubiony rodzaj fotografii...

swiatło przstań kombinować z oświetleniem i pisać ,że standardowe,podręcznikowe ustawienia oświetlenia ci nie pasują.Osobiście uważam że takie oświetlenie wypada na niekorzyćś tego zdjęcia.
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów