Close

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 110

Domyślnie Odp: D90 czy Fujifilm S5Pro/D200

Cytat Zamieszczone przez TeamHANS Zobacz posta
    Co prawda mam d50 a nie d80. Jednak zdecydowanie kupiłbym FujiFilm S5PRO. Macałem go w sklepie i urzekła mnie jego jakość wykonania. I druga sprawa był JAPOŃCZYKIEM (made in japan, fabrique in japan). Więc nie ma prawa być dziwnych zachowań sprzętu. Dlaczego jestem za FUJI. Miałem styczność z 2 egzemplarzami fuji (nie lustrzanki) i były genialne. Nie wydaje się wam że NIKON i CANON jest, jakby troszkę przereklamowany? "Tak jakby powstały sekty tych firm i za wszelką cenę wyznawcy swoich aparatów, nie dopuszczają myśli o innych markach.?" - taka złota myśl. . . .
    Dzięki za nawiązanie do tematu zasadniczego moje obawy, że nieistniejący D90 zdominuje rozmowę niestety się sprawdziły...z mojej winy - niepotrzebnie temat wywołałem, proszę pomińcie go w odpowiedziach.
    Nadal oczekuję na opinie użytkowników D200/ S5Pro.
    pzdr

zmienię ci dział i przeedytuje temat. Ale to pytanie było już wiele razy stawiane i są wątki traktujące o tym.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie Odp: Fujifilm S5Pro czy D200

Dyskusja wprawdzie tyczy się S3, ale są odniesienia do S5
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=52564

To po prostu dwa różne aparaty w tym samym korpusie do różnych zastosowań. D200 - reporterka/uniwersalny (szybkość itd.), S5 - landszaft, portret itd. (wolny, z dużą rozpiętością tonalną).

Mam D200, po przesiadce z D70s mogę o nim mówić niemal wyłącznie w superlatywach
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

FujiFilm S5PRO. Macałem go w sklepie i urzekła mnie jego jakość wykonania. I druga sprawa był JAPOŃCZYKIEM (made in japan, fabrique in japan).
    korpus S5 Pro nie różni się absolutnie niczym od D200 poza napisami ( i tym co w środku ). japan czy thailand, nie do odróżnienia
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    korpus S5 Pro nie różni się absolutnie niczym od D200 poza napisami ( i tym co w środku ). japan czy thailand, nie do odróżnienia
    Żeby było ciekawiej korpus Fuji S5pro jest produkowany przez Nikona w Tajlandii, Fuji go tylko '"uzbraja" w elektronikę.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Żeby było ciekawiej korpus Fuji S5pro jest produkowany przez Nikona w Tajlandii, Fuji go tylko '"uzbraja" w elektronikę.
    Możliwe, że też go produkują na Tajlandii. Tego co oglądałem był japoński. Fuji produkowany przez Nikona - Natomiast w nikonie matryca i elektronika z Sony To może lepiej jakiegoś OLKA kupić albo małpkę hehe.
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Możliwe, że też go produkują na Tajlandii. Tego co oglądałem był japoński. Fuji produkowany przez Nikona - Natomiast w nikonie matryca i elektronika z Sony To może lepiej jakiegoś OLKA kupić albo małpkę hehe.
    Na każdym Fuji S5pro jest napis made in Japan, ale taki on japoński, jak kamery Blaupunkta niemieckie.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Mam s5 od zaledwie dwóch tygodni...To co już wiem:
    -dla odbitek w zakresie o którym wspomniał autor wątku, iso używalne w pełnym zakresie,
    -odbitki 15x21(portret brodatego faceta), jpg prosto z aparatu - nikon d200, iso 1600 a s5, iso 3200- wygrywa BEZAPELACYJNIE s5 Jakby ktoś chciał iść do sądu -to mam te odbitki, zamierzam przechowywać i nie zawacham się użyć ,
    -kolorystyka - dla mnie z s5 fajniejsza, Żona twierdzi, że z d200 "b. prawdziwa, ale ładniejsza z fuji" (Słowo wyjaśnienia-przez wiele lat fotografowałem na materiałach fuji-stąd może przyzwyczajenia do barw takie..)
    Reasumując: do obrabiania fotek z fuji s3 siadam z przyjemnością, tak wdzięczna to robota...Uważam zaś, że do fotek z s5, po opanowaniu ustawień w aparacie (a jest możliwość dość precyzyjnego "dokręcania" różnych śrubek)-można będzie w wielu przypadkach wcale nie siadać )
    Nikona d200 kiedyś już porównywałem na swój użytek z fuji s3-jakość obrazowania dla mnie lepsza z s3, chociaż możliwości regulacyjne d200 i ogólnie "wygoda" zdawała się większa-wybrałem wtedy s3 i nadal jestem zadowolony
    A s5 mnie dziś wręcz zachwyca precyzją WB i dokładnością różnych "regulacji".
    O co z tą przysłowiową prędością chodzi to nie wiem-w standardowej dynamice 22 klatki (max jpg) po 3 na sekundę wchodzą na pewno, bo sprawdzałem... A d200 ma tylko tę b.standardową dynamikę
    To co bym radził - zróbić gdzieś trochę fotek D200 i s5 i zobaczyć co w obrazku bardziej odpowiada ...

ps. Znam takich, którzy twierdzą że porównywali i lepsze jpg prosto z aparatu D80 niż d200 wypluwa...
    ps.II Teraz cierpliwie czekam na FF z matrycą fuji
    Marek

Zakon Fuji

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    -kolorystyka - dla mnie z s5 fajniejsza, Żona twierdzi, że z d200 "b. prawdziwa, ale ładniejsza z fuji"
    mam dokładnie to samo wrażenie - kolory z Fuji są ładniejsze, chociaż nie zawsze prawdziwe

O co z tą przysłowiową prędością chodzi to nie wiem-w standardowej dynamice 22 klatki (max jpg) po 3 na sekundę wchodzą na pewno, bo sprawdzałem... A d200 ma tylko tę b.standardową dynamikę
    wg moich obserwacji, standardowa dynamika w Fuji jest widocznie gorsza niż standardowa dynamika w D200 czy D2Xs - o dziwo, widać wypalone niebo tam, gdzie w Nikonach są ładne chmury. Dopiero DR400% powoduje że Fuji wypada lepiej, ale wtedy jest baaardzo powolny.
    ostrość i detal na korzyść nawet D200, o D2Xs nie wspominając, ale to dopiero przy dużych powiększeniach.

obawiam się że cena czegoś takiego będzie kosmiczna i początkowo zupełnie nieadekwatna do możliwości aparatu, nawet gdyby był w korpusie D3
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Mam s5 od zaledwie dwóch tygodni...To co już wiem:
    -dla odbitek w zakresie o którym wspomniał autor wątku, iso używalne w pełnym zakresie,
    -odbitki 15x21(portret brodatego faceta), jpg prosto z aparatu - nikon d200, iso 1600 a s5, iso 3200- wygrywa BEZAPELACYJNIE s5 Jakby ktoś chciał iść do sądu -to mam te odbitki, zamierzam przechowywać i nie zawacham się użyć ,
    -kolorystyka - dla mnie z s5 fajniejsza, Żona twierdzi, że z d200 "b. prawdziwa, ale ładniejsza z fuji" (Słowo wyjaśnienia-przez wiele lat fotografowałem na materiałach fuji-stąd może przyzwyczajenia do barw takie..)
    Reasumując: do obrabiania fotek z fuji s3 siadam z przyjemnością, tak wdzięczna to robota...Uważam zaś, że do fotek z s5, po opanowaniu ustawień w aparacie (a jest możliwość dość precyzyjnego "dokręcania" różnych śrubek)-można będzie w wielu przypadkach wcale nie siadać )
    Nikona d200 kiedyś już porównywałem na swój użytek z fuji s3-jakość obrazowania dla mnie lepsza z s3, chociaż możliwości regulacyjne d200 i ogólnie "wygoda" zdawała się większa-wybrałem wtedy s3 i nadal jestem zadowolony
    A s5 mnie dziś wręcz zachwyca precyzją WB i dokładnością różnych "regulacji".
    To co bym radził - zróbić gdzieś trochę fotek D200 i s5 i zobaczyć co w obrazku bardziej odpowiada ...

ps. Znam takich, którzy twierdzą że porównywali i lepsze jpg prosto z aparatu D80 niż d200 wypluwa...
    Dzięki fotomarek_k, po dywagacjach kolegów nt konstrukcyjno-narodowościowe S5Pro nareszcie coś w temacie.
    Niewątpliwie masz rację proponując samodzielne próby, problemem jest znikoma dostępność Fuji, z D200 nie ma problemu żeby pomacać.
    A może któryś z kolegów posiadających oba modele zamieściłby do porównania kilka fotek głównie kadry w których znaczna ich część jest w ostrym słońcu, pozastała część w cieniu? To typowy problem z jakim się spotykam w trakcie wyjazdów. Przy prawidłowym naświetleniu cieni w D80 światła były wypalpne i oczywiście na odwrót. Czy dobrze myślę, że szeroka rozpiętość tonalna Fuji w takich wypadkach może pomóc?
    pzdr
    MK
    Ostatnio edytowane przez ktm777 ; 26-04-2008 o 13:43

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów