MGS, wrzuć jakieś cropy , najlepiej tego samego motywu na 200mm i 2.8 bez TC i z TC.
Dzięki z góry.
Szukaj
MGS, wrzuć jakieś cropy , najlepiej tego samego motywu na 200mm i 2.8 bez TC i z TC.
Dzięki z góry.
Także i ja od wczoraj stałem się posiadaczem Sigmy 70-200/2.8 II.
I muszę powiedzieć tak:
Po 1, dodatkowa soczewka nie poprawiła mydlenia na długim końcu przy przesłonie 2.8
Przykład:
1. f:2.8
2. f:6.7
Za to jakość pod słońce jest powalająca. Żadnych promyczków czy innych błyków:
3.
I jak to rysuje:
4.
Teraz jak będę miał możliwość to podjadę np na mecz Lechii Gdańsk i zobaczymy co przy sztucznym świetle potrafi ten obiektyw.
Ps:
Nie spodziewałem się, że jest tak ciężki
Tu naprawdę ręce bolą po małej sesji![]()
Pozdrawiam Krzysztof M.
Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....
ee..przy 2.8 90% szkieł mydli..normal
ale tu jest znośnie więc gratul zakupu![]()
instagram.com/darkroomnightlife
jeżeli dobrze pamiętam z tego co wyczytałem to poprawiono tylko powłoki, ale zdaje się nie zamieniono konstrukcji optycznej.
cypherdid - jasne że większość szkieł ma kłopoty z ostrością przy maksymalnym otworze względnym, ale przymykać sigmę do 4 - 4,5 to prawie to samo co nikkor 70-300 vr. Pomijam oczywiście kwestię jakości wykonania, szczelności, ceny, stabilizacji,bokehu a biorę pod uwagę tylko ostrość.
Sam nad tą sigmą się zastanawiam, ale brałbym ją głównie ze względu na 2.8 - a tu trzeba przymknąć do 4....zonk
Nie trzeba, a wypadałoby. Tyle, ze tylko na 200mm. Do ok. 160-170mm f2.8 jest świetne, potem rzeczywiscie jest spadek jakosci. Dla mnie to żaden problem, bo i tak 100% zdjęc poddawane jest pozniejszej obrobce i jesli na tym 200mm nie jest super ostro to starczy jeden "klik" w PS i jest.
Ale dla onanistów, oglądających kazdy obrazek w powiekszeniu 10000 % rzeczywiscie moze byc to problem![]()
'prz3mo' tu masz linka
http://www.optyczne.pl/732-nowo%C5%9...PO_DC_HSM.html
pozdawiam
d200 T17-50 N50 S30/1.4 N85/1.4
no dobrze, ale skoro juz tak sie upierasz przy faktach to pokaz dobry dowod na to ze faktycznie jest taka sama.
IMHO jesli zdjecia wygladaja tak ze trudno powiedziec ktore wychdzi z I a ktore z II to dla mnie oznacza ze roznice w obiektywach sa pomijalne. co za roznica jakie
D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D
Skontaktuj się z nami