Zastanawiam się nad kupnem szkiełka-Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO.Potrzebuję obiektywnej opini o tym obiektywie.![]()
Szukaj
Zastanawiam się nad kupnem szkiełka-Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO.Potrzebuję obiektywnej opini o tym obiektywie.![]()
De czysta i dwa piwa
meeeega szkło!! wszystko ostre z miłym kontrastem..fajnie oddaje barwy i pracuje szybciej niż mój umysłi ciszej hehe
nie ma co się zastanawiać..jak Cię stać i potrzebujesz tego obiektywu to nie ma co myśleć..
instagram.com/darkroomnightlife
Dzięki za podpowiedż!
De czysta i dwa piwa
kupilem ten obiektyw tydzien temu, jestem zachwycony. jak wroce z pracy wrzuce przykladowe zdjecie
D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D
no pewnie...to jest bardzo dobra konstrukcja..a w tej lekko odświeżonej wersji to już nie ma się czego doczepić..oglądając zdjęcia widać które było wykonane tym obiektywem..świetna ostrość i piękny bokeh
instagram.com/darkroomnightlife
SIGMA 70-200 F2.8 APO EX DG MACRO HSM II
pełne klatki, bez wyostrzania, jpg L,, AF-C, body ustawione na +1 sharpening
zdjecia zrobilem w ostatnia niedziele
Niechce mi się testować tego szkła - jest genialne. Zdjęcia wychodzą super - czego jeszcze można chcieć. AF jest bardzo bardzo szybki, co jakiś czas się myli (nie jakos bardzo czesto, ale jednak) - jeszcze nie zdołałem ustalić na ile to moje umiejętności a na ile uroda tego obiektywu. Ale jak wychodzi ostro to jest żyleta. Pięknie rysuje. Niestety swoimi rozmiarami wzbudza niepotrzebne sensacje wokół osoby fotografa. Obiektyw ogniskuje wewnątrz obudowy i poza pierścieniami nie ma żadnych elementów rychomych (tj jest jeszcze obrotowa stopka, ale to raczej nie ma szansy sie zepsuc). Warto zaznaczyć, ze AF nie blokuje pierścienia ostrości i zawsze można doostrzyć ręcznie. Same pierścienie stawiają jednolity, gładki opór, zoom działa liniowo. Kiedy trzymam ten obiektyw w ręku - czuć jakość - wszystko jest spasowane idealnie, żadnych luzów, absolutnie żadnych niepokojących dźwięków czy czegokolwiek co mogło by irytować. Bardzo bogate wyposażenie - w cenie jest tulipan, stopka i sprawiający pożądne wrażenie pokrowiec. Seryjny tulipan spełnia swoje zadanie bardzo dobrze, sam z siebie też jest wykonany bardzo pożądnie, założony odwrotnie nie przeszkadza, choć kręcenie pierścieniem AF jest wtedy mocno utrudnione.
do torby d400 aw z zapiętym body wchodzi na ściśk :/ natomiast sama w pionie mieści się nieźle, muszę tylko kupić dodatkową sciankę żeby trochę ten obiektyw "podwiesić" żeby nie stał na dnie, ale mam obawy czy rzep utrzyma taki ciężar (1.2kg - ja sobie z nim radzę i nie narzekam. ale trzeba być świadomym, że ręce potrafią się zatrząść). Mimo wagi i rozmiarów b.dobrze trzyma się body - ku mojemu zaskoczeniu nie mam wrażenia że się coś wyrywa.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego szkła, to moj ulubiony słoik i kiedy tylko mogę to focę właśnie nim z wielką przyjemnością.
Ostatnio edytowane przez dame ; 19-04-2008 o 17:32
D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D
dame, skąd Ty masz to info o ilosci elementów/grup?
Bo z tego co widze w specyfikacjach to budowa w tej kwestii jest identyko zarówno w tej nowej wersji II jak i w poprzedniku (który np. mam ja), czyli 18 elementów w 15 grupach.
Jakiś czas temu czytałem gdzieś na zachodnim forum porównanie tych dwóch wersji i testujący doszedł do wniosku, ze optycznie szkła się praktycznie nie różnią.
Jestem ciekaw jak wypada wersja II na 200mm przy f2.8. Bo moją wersje wypadałoby przymknąć na tym końcu by mieć super ostrość (która jest przy 2.8 do ok 160-170mm).
Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 16-04-2008 o 14:31
TO mi teraz PANOWIE nabiliście ćwieka (w myśleniu)
Właśnie się zacząłem łamać czy kupić Sigmę I (bo II wg wielu użytkowników się nie wiele różni), czy Nikkora 70-300VR.
I po przeczytaniu w/w opinii, chyba jednak dopłacę do Sigmy.....
Kurcze już sam nie wiem.
Jak taka Sigma sprawuje się w ciemny kościele podczas ślubu, a jak by się sprawował Nikkor w identycznych warunkach z włączonym VR'em![]()
Pozdrawiam Krzysztof M.
Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....
opis w fazie przygotowań ...
Skontaktuj się z nami