Close

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 111

Domyślnie Odp: Zestaw Landszafciarza

P.S. Spoko ze sie temat rozkreca i kilka wartosciowych osob przyciagna. Uwielbiam czytac to forum. Nawet stal sie przez ostatnie kilka dni moja obowiazkowa lektura. Dziex. I piszcie, piszcie dalej. Moze mnie na dobra droge skierujecie bo jak na razie to mam wielki chaos w glowie, a chcialbym sprzet upgrade-owac bo pogoda coraz lepsza, dzien dluzszy wiec okazji na dobry strzal coraz wiecej.

Nijak się nie ma przysłona do spłaszczania. To były dwa różne tematy i dwa różne zdania(wcale nie wynikowe)
    Jeśli zaś chodzi o obiektywy to są one najlepsze(mtf) w okolicy przysłony 8-10 co w DX już wystarczy do dużej GO.
    Pozdrawiam
    Grzegorz
    NX11

nieprawda jest ze obiektywy jako takie - najlepsze sa przy przyslonie ok 10. to zalezy od zbyt wielu czynnikow by podawac tak ogolnikowa regulke. zwykle producenci podaja ze obiektyw najlepiej rysuje po przymknieciu o 2 dzialki. zwykle co nie oznacza zawsze. nie da sie wiec osiagnac przyslony 10 dla obiektywu 1,4 czy 1,8 w ten sposob. kazdy obiektyw zachowuje sie jednak inaczej. zasada wiekszej glebi formatu dx przy fx po wnikliwych testach kilku portali sprzed roku tez zostala obalona czy raczej odmitologizowana. roznice sa tak aptekarskie ze nadaja sie do onanizmu sprzetowego nie zas do codziennej fotografii.

pozdro
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    Ze średniej półki to np. Mamiya RZ Pro + Sekor 50 do krajobrazu + Sekor 180 do portretu. W środku Velvia albo Provia, potem dobry skan. Żadna małoobrazkowa cyfra nie zbliży się do tej jakości.
    I to była moim zdaniem jedyna sensowna odpowiedź w tym wątku. Małoobrazkowa cyfra (bez róznicy, czy DX, czy FX, 5d czy 300d, D40 czy D3) to jak na razie do krajobrazów NIŻSZA półka. Średnia i wyższa pólka to chociaźby mamiya RB (za 2 kzł bez szkła, dobry szeroki kąt też tyle, RZ droższa, ale najlepszy szeroki kąt do RZ ze szkłem ULD i tak bedzie tanśzy niż topowe szkła AF do cyfry), celownikowe Mamiye 6 albo 7 (nawet lepsze niż RZ/RB do krajobrazu - lekkie, a szerokie kąty z uwagi na bliskość tylnej soczewki do płaszczyzny materiału światłoczułego dają lepsze jakościowo efekty)albo duży format (i tu można zejśc bardzo tanio). Tiltem poprawisz głębie ostrości, ustawisz, wykadrujesz i nic z matrycą FX/DX Ciebie nie przebije. Polecam osobiście ektachrome E100VS, ale ludzie generalnie wolą Velvie 50.
    Próbowałem Mamiyi RB - i sie zakochałem. Muszę to mieć. A kiedyś odkurzyłem z szafy aparat dziadka - przedwojenny Zeiss Ikon. Format 6x9, obiektyw 105. Załadowałem E100VS, światło zmierzyłem SLR, skan na minolcie - obecnie oglądane cropy z 5d czy D3 dalej wydają mi się żałośnie mydlane. A jeszcze dochodzi kwestia dynamic range - na pliku tiff wygenerowanym przez skaner minolty i slajd była jednak większa niż z cyfry.
    Osobiście uważam, że pojęcie "jakaś cyfra do krajobrazu z górnej pólki" za wewnętrznie sprzeczne. Aha - nie jestem fanatycznym obrońcą analogu. Dla formatu 135 analog jest jak dla mnie mało sensownym rozwiązaniem. Ale tam, gdzie jest dużo czasu, możliwośc powolnego przygotowania zdjęcia i potrzeba bardzo wysokiej jakości (jakości nie utoższamiam wyłącznie z rozdzielczością) - tam średni i duży format na analogu ciągle mocno się trzyma.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Cytat Zamieszczone przez Tomson Zobacz posta
    I to była moim zdaniem jedyna sensowna odpowiedź w tym wątku. Małoobrazkowa cyfra (bez róznicy, czy DX, czy FX, 5d czy 300d, D40 czy D3) to jak na razie do krajobrazów NIŻSZA półka. Średnia i wyższa pólka to chociaźby mamiya RB (za 2 kzł bez szkła, dobry szeroki kąt też tyle, RZ droższa, ale najlepszy szeroki kąt do RZ ze szkłem ULD i tak bedzie tanśzy niż topowe szkła AF do cyfry)
    Średni format strasznie potaniał - wystarczy popatrzeć na Allegro. Za cenę, którą podałeś za RBtkę jest zestaw body z trzema niezłymi szkłami. Do landszaftów nie ma nic oferującego lepszą jakość za te pieniądze.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Mamiya oczywiście by była polecana, ale nie RB ani RZ bo są za ciężkie!!! (razem z kilkoma obiektywami), a Mamiya 7. Można wymienić kilka innych średnioformatowców, ale sądzę, że autorowi chodzi o cyfrę. Większy format będzie lepszy - więc C5D ze względu na FF. Może być Nikon D3 - ale pewnie to nie jest częste zastosowanie tego body, bardziej będzie się nadawał do tego następca - czyli D3x, o ile się pojawi taki o jakim mówią ostatnie plotki.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

jaaasne... jesteście przekonani że omawianie przewagi średniego formatu nad jakąkolwiek współczesną cyfrą 12-13mpix w kontekście powiększenia a3+ ma sens ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    Życzę jednak powodzenia w używaniu Nikkorów typu G z 5D
    Spoko, spoko - jest już przejściówka.

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    jaaasne... jesteście przekonani że omawianie przewagi średniego formatu nad jakąkolwiek współczesną cyfrą 12-13mpix w kontekście powiększenia a3+ ma sens ?
    Oczywiście.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Kaleid
    Gość

Z pierścieniem przysłony ?

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów