Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 111

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Zestaw Landszafciarza

Witam.

Czy mozecie zaproponowac zestaw do krajobrazu z sredniej/wyzszej polki. Zestaw ktory dodatkowo moznaby wykozystac do portretu. Wszystko wchodzi w gre Fuji s5pro, D200, D300,c 40D, c 5D , zoomy, stalki, itp, itd. Nie szalejcie tylko cenowo (np d3). Budzet okolo 10 000 (2 000 funtow). Drukuje duzo zdjec A3+ i niekiedy zaczyna brakowac rozdzielczosci i jakosci.
    Obecnie posiadam : D70s + s10-20, n18-70, n50 1.8, filtry cokin.

Dopuszczam rowniez sprzedaz posiadanego sprzetu aby powiekszyc budzet.

Z gory dzieki za otwarcie mi umyslu.

Domyślnie Odp: Zestaw Landszafciarza

Ze średniej półki to np. Mamiya RZ Pro + Sekor 50 do krajobrazu + Sekor 180 do portretu. W środku Velvia albo Provia, potem dobry skan. Żadna małoobrazkowa cyfra nie zbliży się do tej jakości.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

wykonywalem sporo takich obrazkow do publikacji w 2007 roku
    polecam d300 / 12-24 tokina / 17-50 Tamron/ statyw / cokin p zestaw / wezyk / plecak lowepro computrecker av
    klient bedzie zadowolony

a sorry masz szkla i filtry, nie widzialem. to co masz wystarczy doloz d200 lub d300 i 70-200,2.8vr, w wielu przypadkach swietnie sie spisuje. niedawno uzywalem jeszcze 80-200/2.8 zanim przesiadlem sie na 70-200vr. poprzedni tez byl swietny optycznie.

pozdrowienia
    olo
    Ostatnio edytowane przez rabijki ; 17-04-2008 o 14:55
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

5D
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Z wymienionych s5pro lub 5d i odpowiednie staloogniskowe.
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Cytat Zamieszczone przez DXT Zobacz posta
    Z wymienionych s5pro lub 5d i odpowiednie staloogniskowe.
    odradzam S5 do landszaftu jeśli robisz duże odbitki. 8MP to jest max co można wycisnąć, obrazek jest wyjściowo miękki, a po interpolacji i agresywnym ostrzeniu nabiera brzydkich artefaktów.
    Do portretu owszem, ale 5D z dużą rozdzielczością i pełnoklatkową, bardzo "ostrą" matrycą sprawdzi się lepiej w obu zastosowaniach.
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    Ze średniej półki to np. Mamiya RZ Pro + Sekor 50 do krajobrazu + Sekor 180 do portretu. W środku Velvia albo Provia, potem dobry skan. Żadna małoobrazkowa cyfra nie zbliży się do tej jakości.
    I to była moim zdaniem jedyna sensowna odpowiedź w tym wątku. Małoobrazkowa cyfra (bez róznicy, czy DX, czy FX, 5d czy 300d, D40 czy D3) to jak na razie do krajobrazów NIŻSZA półka. Średnia i wyższa pólka to chociaźby mamiya RB (za 2 kzł bez szkła, dobry szeroki kąt też tyle, RZ droższa, ale najlepszy szeroki kąt do RZ ze szkłem ULD i tak bedzie tanśzy niż topowe szkła AF do cyfry), celownikowe Mamiye 6 albo 7 (nawet lepsze niż RZ/RB do krajobrazu - lekkie, a szerokie kąty z uwagi na bliskość tylnej soczewki do płaszczyzny materiału światłoczułego dają lepsze jakościowo efekty)albo duży format (i tu można zejśc bardzo tanio). Tiltem poprawisz głębie ostrości, ustawisz, wykadrujesz i nic z matrycą FX/DX Ciebie nie przebije. Polecam osobiście ektachrome E100VS, ale ludzie generalnie wolą Velvie 50.
    Próbowałem Mamiyi RB - i sie zakochałem. Muszę to mieć. A kiedyś odkurzyłem z szafy aparat dziadka - przedwojenny Zeiss Ikon. Format 6x9, obiektyw 105. Załadowałem E100VS, światło zmierzyłem SLR, skan na minolcie - obecnie oglądane cropy z 5d czy D3 dalej wydają mi się żałośnie mydlane. A jeszcze dochodzi kwestia dynamic range - na pliku tiff wygenerowanym przez skaner minolty i slajd była jednak większa niż z cyfry.
    Osobiście uważam, że pojęcie "jakaś cyfra do krajobrazu z górnej pólki" za wewnętrznie sprzeczne. Aha - nie jestem fanatycznym obrońcą analogu. Dla formatu 135 analog jest jak dla mnie mało sensownym rozwiązaniem. Ale tam, gdzie jest dużo czasu, możliwośc powolnego przygotowania zdjęcia i potrzeba bardzo wysokiej jakości (jakości nie utoższamiam wyłącznie z rozdzielczością) - tam średni i duży format na analogu ciągle mocno się trzyma.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Cytat Zamieszczone przez Tomson Zobacz posta
    I to była moim zdaniem jedyna sensowna odpowiedź w tym wątku. Małoobrazkowa cyfra (bez róznicy, czy DX, czy FX, 5d czy 300d, D40 czy D3) to jak na razie do krajobrazów NIŻSZA półka. Średnia i wyższa pólka to chociaźby mamiya RB (za 2 kzł bez szkła, dobry szeroki kąt też tyle, RZ droższa, ale najlepszy szeroki kąt do RZ ze szkłem ULD i tak bedzie tanśzy niż topowe szkła AF do cyfry)
    Średni format strasznie potaniał - wystarczy popatrzeć na Allegro. Za cenę, którą podałeś za RBtkę jest zestaw body z trzema niezłymi szkłami. Do landszaftów nie ma nic oferującego lepszą jakość za te pieniądze.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Mamiya oczywiście by była polecana, ale nie RB ani RZ bo są za ciężkie!!! (razem z kilkoma obiektywami), a Mamiya 7. Można wymienić kilka innych średnioformatowców, ale sądzę, że autorowi chodzi o cyfrę. Większy format będzie lepszy - więc C5D ze względu na FF. Może być Nikon D3 - ale pewnie to nie jest częste zastosowanie tego body, bardziej będzie się nadawał do tego następca - czyli D3x, o ile się pojawi taki o jakim mówią ostatnie plotki.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

jaaasne... jesteście przekonani że omawianie przewagi średniego formatu nad jakąkolwiek współczesną cyfrą 12-13mpix w kontekście powiększenia a3+ ma sens ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów