Chociaż dobrze skalibrowany 5d z 85 choćby i 1.8 to jest rzeźnik... przy portrecie
To trzeba przyznać
Szukaj
Chociaż dobrze skalibrowany 5d z 85 choćby i 1.8 to jest rzeźnik... przy portrecie
To trzeba przyznać
Pozdrawiam.
MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
|||blog ||| maciejsimm.com|||
70-200 po cropie 1.5 daje tylko crop obrazu, żadnej perspektywy nie spłaszcza. Mamy takie same spłaszczenie jak na pełnej klatce, tyle że cropowany kadr.
Co do zmiany systemu, to chodzą słuchy, że spoko obiektywy nikonowskie można przez przejściówkę używać na Canonach. W drugą stronę jest o wiele gorzej (ze względów konstrukcyjno/koncepcyjnych). Wiem np. że obiektywy Zeissa z mocowaniem nikona (ZF) używają z powodzeniem posiadacze Canonów. ale bliższe szczególy - szukaj w sieci.
pzdr
D800
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
ogniskowa jest parametrem istotnym dla optyków i przy różnych obliczeniach. Dla fotografa istotny jest kąt widzenia obiektywu dla matrycy na którą rzutowany jest obraz (i odległość od fotografowanego obiektu). Uprawnione jest więc pisanie, że ekwiwalent 200 mm dla DX to 300 mm (w rozważaniach o tym co widzimy i z jakiej odległości fotografujemy).
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jeżeli masz zamiar zmieniać odległość, to oczywiście zmienia się perspektywa/spłaszczenie. Przypominam jednak że wątek traktuje o landszafcie, a nie portrecie, więc te zmiany muszą być znaczące, mogą iśc w setki metrów...
D800
właśnie nie ma się zamiaru biegać setek metrów, a matryca też nie zmieni wymiarów. Dlatego zasadne jest posługiwanie się ekwiwalentami.
Kończmy ten OT, w innym dziale jest wątek JK o ogniskowej i cropie.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Pierwszy raz widzę, żeby udowadniano wyższość DX nad FF do landszaftu i portretu, ale cóż, każdy sposób dobry żeby przekonać do Nikona
IMHO optymalnie do tych dwóch zastosowań 5D + np. 17-40 i 85/1.2. Zresztą jak zauważyliście, Nikkory pracują z Canonem, odwrotnie się nie da.
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
No cóż, udowadniać nic nie będę, ale zwrócę uwagę, że przy przesiadce należy zmienić przyzwyczajenia nie tylko jeśli chodzi o obsługę. Otóż jeśli przy landszafcie chcesz uzyskać tę samą b.dużą głębię ostrości (czyli chcesz mieć np ostry bardzo bliski plan a nie tylko daleki) to musisz przymknąć obiektyw do 16 a czasem i więcej, a to wiąże się z wieloma niedogodnościami. Przy długiej ogniskowej następuje spłaszczenie planów i w DX i w ff.
Dlatego często robi się landszafty także ogniskową 600mm.
Pozdrawiam
Grzegorz
NX11
To jeszcze bardzo mało słyszałeśDużo landszafciarzy chwali sobie mniejszą matrycę ze względu na trochę mniejsza głębie ostrości, mniej widoczne winietowanie i jakość na brzegach kadru co w tym rodzaju fotografii jest istotne. Szczególnie ci, którzy pracują na teleobiektywach. Chlopak ma już kilka obiektywów, wiec nie rozumiem wciskania mu na siłę 5D, tym bardziej że przy jego rodzaju fotografii nie odczuje z tego pożytku. Tym zestawem zrobi też świetne portrety. Ja tam nie wiedziałem że się nie da i robiłem. Teraz chyba zweryfikuję nieco moje doświadczenie
![]()
Bagnet Canona ma wieksza średnicę, i da się założyć obiektywy przez przejściówkę. Życzę jednak powodzenia w używaniu Nikkorów typu G z 5D![]()
Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 18-04-2008 o 08:30
Tego to juz nie czaje. Kompletnie nie mam pojecia co miales na mysli Plessis. Jak ma sie wysoka wartosc przyslony do splaszczania perspektywy i uzywania bardzo dlugich ogniskowych (600mm). I dlaczego mala przyslona wiaze sie z niedogodnosciami, w landszawcie poprostu inaczej sie tego nie zrobi i wysoka przyslo na jest nizbedna do duzej GO i uchwycenia np plynacej wody. Tak juz jest i trzeba ze saba zawsze statyw nosic, wiec go nosze![]()
Skontaktuj się z nami