Szukaj
hip hip hurra pojawi się więcej marnych HDRków![]()
szkoda, że to już nie to samo forum...
optymista
Rany Boskie!!!
Ale o co chodzi, przecież, choć to produkt do produkcji jedynie substytutów HDR-a, to jednak do nauki podstaw tematu się jak najbardziej nadaje i początkujący w temacie mogą przy jego pomocy swobodnie i bez większych stresów sobie tym czymś poeksperymentować.
Nie każdy urodził się Calmem, czy bomblem, czy też Eriem.
To teraz bez dowcipów.
Wiesz czemu tak dużo jest obrazków mizernych, lub zgoła tragicznie mizernych, których Autorzy twierdzą, że to HDRy? Na dodatek podpisują je mniej więcej tak: mój pierwszy HDR, co sądzicie? Albo w sposób bardziej nadęty: London in HDR. And what?
Otóź dzieje się tak dlatego, źe firma od photomatixa zrobiła tym ludziom wodę z mózgu. Wmówiła im, źe to, co ten soft wypluwa na wyjściu, to jest jakiś rodzaj HDRa (lub nawet dobry HDR) - a to tylko obrazek z posranymi kolorami i kiepską obróbką.
Firma chce sprzedawać swoje produkty, więc nie mówi tak: do zrobienia HDRa trzeba się przyłoźyć, potraktować róźne zdjęcia indywidualnie, trzeba nie tylko mieć dobry materiał, ale i pojęcie, co, jak i czym... Zamiast tego mówi tak: my robimy soft, który za Ciebie wszystko zrobi. Uźyj go, a zobaczysz, jakie czarodziejskie efekty wyjdą. Juź nigdy tak prosto, łatwo i przyjemnie nie zrobisz HDRa, jak tylko naszym programem. Nie wierz tym, którzy mówią, źe to sztuka zrobić dobry HDR - my po kliknięciu trzech guziczkow zrobimy to za Ciebie!
No.
A potem ludzie eksperymentują sobie do woli, wychodzą z tego jakieś bure rzygi - ale przecieź to nie jest rzyg, tylko HDR, bo tak mówi firma! No i robią te rzygi, wierzą że to HDRy i potem jak zobaczą prawdziwy HDR, to go nawet nie rozpoznają.
Dlatego zawołałem ze zgrozą dwa posty wyźej.![]()
jak próbujesz być uszczypliwy to niestety nie wyszło - czytaj wywód bombla powyżej,
ja dodam tylko, że tak jak posiadanie lustrzanki z nikogo nie zrobiło fotografa, tak posiadanie nawet najnowszego, najbardziej wypasionego programu do HDRów nie oznacza że wynik będzie wspaniały, ani nawet że będzie dobry (czy tez choćby akceptowalny)
szkoda, że to już nie to samo forum...
Obśmiewacie ten program jak największe softowe nieporozumienie, które się kiedykolwiek wydarzyłoA posiadanie produktów Corela, Adobiego i innych też nie gwarantuje automatycznej produkcji dobrych zdjęć. Ale to nie powód, żeby te programy od razu wyrzucać do kosza, jeszcze przed zainstalowaniem. Wszystkiego można używać, tylko z rozsądkiem, pewną dawką wiedzy i nie bezkrytycznie.
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Skontaktuj się z nami