Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Tybet & Nepal

Domyślnie

Dzis bedzie Nepal. Troche inne klimaty
    d700

Domyślnie

Ja poczekam....

Domyślnie

I jedziemy dalej.. Nepal.. Zupelnie inny niz Tybet..

1.Buddyści którzy tworzą druga religie w Nepalu też mają tutaj swoje budowle sakralne. Na zdjęciu największa stupa będąca relikwiarzem. Charakterystyczne dla buddyzmu flagi modlitewne i oczy Buddy zdobią tą stupe..

2.

3.Troche ulicznego zycia..

4.

5.

6.Wspólne pogaduszki. Kobiety w tradycyjnych kolorowych sari upiększają swoją osobą uliczki Nepalu..

7.Sa tez mlodsze, ktore słyną na swiecie za bardzo ładne, w różnobarwnych sari, z bransoletkami na kostkach i rękach, urzekają wdziękiem ruchów i spojrzeń..

8.O a ta dziewczynka siedząca pod ścianą przyglądała się turystom wykonując przeróżne miny..

9.Malowane na czole różnokolorowe kropki (tilaki) są symbolem odbycia rytuału modlitewnego przez hindusów. Malowane przez kobiety pomiędzy brwiami czerwone kropki (bindi) symbolizują ochronę kobiety przez jej męża lub ojca. Natomiast wymalowany znak na przedziałku we włosach kobiety mówi o tym, że jest ona zamężna.

10.Położona przy świętej rzece Bagmati, która wpływa do Gangesu świątynia Pashupati jest jednym z najświętszych miejsc hinduizmu na świecie. To tutaj odbywają się palenia zwłok zmarłych..

11.Dla hindusów spopielenie ciała na stosie jest zwykłą formą pochówku, wynika to z przekonania, że ciało jest tylko chwilowym i pełnym cierpienia miejscem przebywania wiecznej duszy. Zwłoki są obmywane w rzece, palone na stosach, a popioły wrzucane do świętej rzeki. Nie palone są tylko dzieci do 5 lat i transseksualiści.

12.A po drugiej stronie rzeki beztrosko kapia sie dzieci, skacza do wody i pluskaja sie..

13.Ubrani w pomarańczowe szaty brodaci hindusi to pielgrzymi którzy podróżują po Nepalu, przeważnie boso, a ich celem jest dotarcie do źródeł Gangesu..

14.Najwyższa w Nepalu 5-stopniowa pagoda Nyatapola. Charakterystyczna architektura dla kilku starych dzielnic Katmandu.. Troche architektury teraz..

15.

16.I znow ulica.. I maly handel owocami..

17.Stara dzielnica Katmandu i malutki dziadziuś niosący wodę do domu. Zatrzymał się aby
    nam się przyglądnąć..

18.Nepalczycy to bardzo otwarci ludzie. Ten dziadziuś swoim uśmiechem i radością zachęcał aby się do niego przysiąść. Wiec skorzystaliśmy.

19.Bazar w jedej z dzielnic Katmandu..

20.Drugie pod wzgledem popularnosci, zaraz po swietych krowach, to malpy Chodza po ulicach rownie normalnie jak krowy..

21.Kolorowe, jak cały Nepal, jaskrawe proszki używane do farbowania tkanin, zdobienia ciała i obsypywania zwłok przed kremacją..

22.Nepal tez ma Himalaje..

23.
    d700

Domyślnie

Czy ktos podpowie mi jak zmienic tytul watku, uaktualnic chcialam..? Nie moge sie doszukac..
    d700

Domyślnie

1, 8, 21-takie uwielbiam . Podobają mi sie kolory (!) i ludzie-jacyś tacy spokojni, zrelaksowani. Czy oni tacy są czy tylko tak na zdjęciach wyglądają?

Domyślnie

Ludzie sa otwarci i zyja beztrosko, tak mi sie wydaje z mojego punktu widzenia
    Kolory.. Tutaj zdaje sobie sprawe ze mogly byc jeszcze lepsze, ale niestety polarek sie zniszczyl w Tybecie i brak filtra doskwieral w Nepalu..
    Badz co badz, mam nadzieje ze widac ze Nepal to kraj tetniacy kolorami

Pozdr
    P.S Arbuz nie mam juz przystojnych mnichow :P
    d700

Domyślnie

Świetna sprawa. Gratuluję wyprawy i świetnych zdjęć
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zuzus Zobacz posta
    Ludzie sa otwarci i zyja beztrosko, tak mi sie wydaje z mojego punktu widzenia
    Kolory.. Tutaj zdaje sobie sprawe ze mogly byc jeszcze lepsze, ale niestety polarek sie zniszczyl w Tybecie i brak filtra doskwieral w Nepalu..
    Badz co badz, mam nadzieje ze widac ze Nepal to kraj tetniacy kolorami

Pozdr
    P.S Arbuz nie mam juz przystojnych mnichow :P
    Co do mnichów-
    Co do kolorów-pewnie, że widać.
    Co do ludzi-pewnie nie muszą się tak ciągle spieszyć, jak my...

Domyślnie

Zdjęcia super; Kolorystyka i klimat....
    Rzeczywiście Bóg postawił Cię w odpowiedniej chwili z aparatem w odpowiednim miejscu.
    Możesz trochę napisać o organizacji wyprawy, zwłaszcza w Tybecie? Jak Ci tam się udało dostać, jak z przemieszczaniem się, noclegami itp...
    Gratuluję jeszcze raz.

Domyślnie

witwdo - To byla wycieczka wlasciwie z biura podrozy, ale to biuro ulozylo wycieczke pod nasz plan podrozy, wiedzielismy gdzie chcemy jechac i co zobaczyc i po prostu biuro ulozylo dla nas wycieczke, jak gdyby tylko dla nas (bylismy w kilkanascie osob), dostalismy tez pilotke - super dziewczyne - ktora pomagala nam tam we wszystkim.
    Dostalismy sie do Tybetu przez Chiny, samolotem i pociagiem..
    d700

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów