Szukaj
Myslę, że Tom01 wie co pisze ( napisał Tom01:Trzeba mieć przede wszystkim płytę lub dyskietkę startową. Sam fdisk i format to małe objętościowo programy, ale bez systemu ich się nie uruchomi. Trzeba skombinować np obraz takiej płyty, ale w tym nie pomogę).
Ja nie mam styczności z windowsami juz od kilku lat, więc nie pamiętam mozliwości jakie daje fdisk spod win98 i co moze z problemem triala zrobić PM. Czasem przychodzi do mnie jakiś znajomy i mówi, że złapał "coś" na widowsa i nie chce żeby to żona zobaczyła
Jeśli wazne dane ma zabezpieczone, to formatuję dysk spod linuxa ( skutkuje to zmiana typu partycji, czyści tablice partycji dysku, i bootloadera ), mozna tez wpisać komendę dd if=/dev/zero of=/dev/sdb - wtedy cały dysk poleci "zerami".
Całość zajmuje 3-5 minut i daje gwarancję, że na dysku nic nie pozostaje. Po instalacji Win otrzymujemy czysty surowy system.
Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 26-03-2008 o 13:53
D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd
O ile chodzi w tym przypadku o zapisanie dysku zerami, czyli kompletne zamazanie zawartości, to tyle w przypadku "normalnego" formatowania, użytkownik nie ma takiego zamiaru, a jedynie jest to jedyna znana metoda na nową instalację.
PS. /dev/zero? Istnieje takie urządzenie w Linuxie? Nie powinno być /dev/null?
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Jestem zwykłym "klikaczem", ale jak czegoś potrzebuję, to rzeczywiście kolega ma duuuużą głowę![]()
formatowanie pomogło, a mozliwe, że wystarczało by to formatowanie przy ładowaniu windowsa XP. (formatowałem 2-gi raz dysk, pod innnym komputerem i programem partition magic)
Efekt był taki, że nie mogłem nadal zainstalowac triala i poszedłem formatowac dysk pod linuxem. Okazało się jednak to niepotrzebne. Wyszło coś zupełnie niespodziewanego. Trial nie dawał się po prostu zainstalować z CD (a tak próbowałem), a zainstalował się bez problemu gdy został przegrany na dysk twardy. Nie sądziłem, że to ma jakiekolwiek znaczenie, ale ma. Ciągle się czegoś uczę.Choć tego nie rozumiem, niestety.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
i to jest dobra wiadmomość!
Skontaktuj się z nami