Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Domyślnie Profil ICC a Photoshop

Witam mam pytanie ze strony Fotojokera sciągnąłem profil icc http://fotojoker.pl/sg/pliki/ICC_Dlab_gloss_07_2007.ICC
    http://fotojoker.pl/sg/pliki/ICC_The...a_Gloss-PG.icc i nie wiem jak to odpalić w photoshopie . Chce wywołać kilka zdjęć w dużym formacie i chce wszystko ładnie ustawić żeby nie zepsuli
    ''Fotografia jest lekarstwem na moją fascynację światem''

Domyślnie

W Windows trzeba kliknąć ikonę profilu prawym klawiszem myszki i wydać pol. instaluj. Powinno zadziałać.

Domyślnie

Albo skopiować do folderu
    C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color

Domyślnie

Można podjąć temat?

mianowicie:
    Sama instalacja profilu niczego jeszcze nie załatwia.
    Pytanie: W którym momencie trzeba trzeba zacząć obrabiać w nim fotkę?
    Czy na starcie, jeszcze przed otworzeniem foty ustawić w Working spaces pod rgb ten właśnie profil?
    Czy można sobie obrabiać w dowolnej przestrzeni i przed save`m przekonwertować do tego profilu?
    Czy przed save`m do np.jpg ustawić profil (edit>assign profile) i przy zapisie go dołączyć?
    Czy ...kiedy?
    Zniechęcony fioletowym zafarbem odbitek z maszyn Fuji, a zachęcony cenami odbitek z tychże maszyn w MediaMarkcie szukam właściwego postępowania. Kolesie w labie nie bardzo wiedzą o co pytam. Profilu nie mają, radzą poszukać w sieci (znalazłem takowy pod konkretną maszynę), twierdzą, że jak mam monitor skalibrowany pod sRGB to powinno być ok (!)

Proszę o wypowiedź kompetentną i wyczerpującą

Pozdr
    Maki
    D800

Domyślnie

Fotkę obrabiasz w przestrzeni edycyjnej.

Aby widzieć co z tego wyjdzie, włączasz softproofing z zapiętym profilem maszyny docelowej

Po skończeniu edycji
    - konwertujesz do profilu maszyny
    - albo i nie konwertujesz, zanosisz w sRGB

Podstawą tego całego fiku-miku jest:
    - linearyzowana maszyna o stabilnym i powtarzalnym zachowaniu
    - dobre profile dla kombinacji maszyna + konkretny papier

Jeśli maszyna zachowuje się niestabilnie, obsługa wprowadza korekcje, profile są z księżyca, monitor jest źle skalibrowany, oglądasz odbitki w złym oświetleniu itd. itp., to i tak będziesz z efektem w głębokiej d...

Domyślnie

Dzięki Czornyj

Ale:
    W jaki sposób konwertuję do profilu maszyny docelowej? Czy /Convert to profile/ i wtedy zapisuję (dołączając profil maszyny w oknie zapisu jpg`a), czy wystarczy może dodac po edycji /assign profile/ i wtedy zapisać, również dołączając?
    Wszelkie inne komplikacje z tytułu niestabilności itd na razie odrzucam. Chcę prowidłowo oznaczyc plik.
    Pzdr
    Maki
    D800

Domyślnie

Po skończonej edycji zapisujemy kopię pliku i konwertujemy ją do przestrzeni urządzenia docelowego opcją "Convert to profile" z odwzorowaniem relatywnym kolorymetrycznym lub percepcyjnym (nigdy: nasyceniowym i absolutnym kolorymetrycznym).

"Assign profile" to funkcja samobójcza, praktycznie nigdy nie powinno się jej używać (chyba, że np. mamy plik nieotagowany, dowiedzieliśmy się w jakiej jest przestrzeni i chcemy przypisać mu poprawny profil).

Domyślnie

NO i to chodziło
    Ale ja to jutro wypróbuję na Frontierze:P
    A co Ty na to, żeby od razu, jeszcze przed otwarciem pliku, wiedząc ze bede wołał te pliki na konkretnej maszynie, ustawic w szopie working space tej maszyny, i jechac wszystkie pliki w ten sposób, nie musząc już potem za każdym razem konwertować na końcu?
    PZDR
    D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    A co Ty na to, żeby od razu, jeszcze przed otwarciem pliku, wiedząc ze bede wołał te pliki na konkretnej maszynie, ustawic w szopie working space tej maszyny, i jechac wszystkie pliki w ten sposób, nie musząc już potem za każdym razem konwertować na końcu?
    PZDR
    Używanie przestrzeni urządzenia wyjściowego jako przestrzeni edycyjnej to cholernie zły pomysł. Do każdej kombinacji maszyny i rodzaju papieru (błyszczący, mat, Fuji, Kodak, taki, śmaki) masz konkretny profil, w dodatku te przestrzenie mają dość wąski gamut, więc zdrowo uwalają gamut zdjęć. Wystarczy zmienić minilab/papier i wszystkie zdjęcia masz w złej przestrzeni, a każda konwersja powoduje powstawanie błędów przeliczeniowych. Nie bardzo nadają się do edycji zdjęć.

Edytować powinno się w niezależnej przestrzeni edycyjnej, pod którą kalibrujemy również monitor, a softproofing stosować jedynie orientacyjnie, to siłą rzeczy nie jest idealnie wierna symulacja.

Domyślnie

dzięki czornyj za wykład, teraz rozumiem. intuicyjnie tak właśnie postępowałem ale nie wiedziałem czy robię właściwie.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów