Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Skalibrowałem monitor. Po kalibracji powstał profil monitora. Teraz kiedy otwieram jpg w PS, kolory są jakieś takie wyblakłe. Dopiero kiedy dam podgląd MONITOR RGB - kolory są takie jak np. w XNVIEW lub Firefoksie. Czy to normalne?
    maszyna do świerkania

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

To muszę przyznać, że nie rozumiem idei kalibrowania. To jakie kolory pokazuje skalibrowany monitor, skoro do odbitek muszę symulować profil labu, a do internetu profil MONITOR RGB? Po co mi profil monitora skoro i tak muszę cały czas pracować z próbą (prooofem)?
    maszyna do świerkania

Domyślnie

Monitor pokazuje kolory możliwie zbliżone do barw syntetycznej przestrzeni edycyjnej - zwykle sRGB lub AdobeRGB. Profil monitora jest potrzebny do tego, by oprogramowanie wiedziało co tak naprawdę wyświetla. Do internetu wcale nie używasz podglądu Monitor RGB, tylko pracujesz w sRGB.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Dzięki za pomoc. Zapytam jeszcze, żeby wyoślić osłowi (czyli sobie) . Wywołuję RAWA do przestrzeni sRGB. Jeżeli chcę wykorzystać zdjęcia do oglądania na monitorze, muszę zasymulować profil MONITOR RGB, jeżeli chcę odbitki - muszę zastosować profil labu? Innych możliwości raczej nie ma, więc w gruncie rzeczy powinienem cały czas pracować w trybie PROOF?
    maszyna do świerkania

Domyślnie

RAW-a wywołujesz do sRGB, do oglądania na monitorze używasz sRGB, do labu wysyłasz w sRGB. Nic nie kombinujesz z Monitor RGB, bo to tylko da ci pogląd na to, jak będzie wyglądało to zdjęcie na twoim monitorze w przeglądarce bez zarządzania barwą. Natomiast przygotowując zdjęcia do labu można zapiąć symulację profilu maszyny+papieru, bo niektóre barwy przestrzeni edycyjnej są nie do zreprodukowania na papierze i symulacja pokaże co się ew. z nimi stanie (o ile wogóle występują).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Tylko, że w takim wypadku tylko w PS będę miał kolory OK. Wszystkie inne przeglądarki internetowe i zdjęciowe (np. XNview, Firefox itd.) będą pokazywały co innego. Mam się tym nie przejmować i obrabiać zdjęcie tak długo, aż nie będę zadowolony z efektu w PS? Ale co dalej - zapisuję zdjęcie - chcę przeglądnąć rezultaty pracy, selekcję i widzę co innego niż w PS (i jest to znaczna różnica). A przecież potencjalni odbiorcy zdjęć nie będą oglądać ich w PS tylko właśnie w różnych przeglądarkach.
    maszyna do świerkania

Domyślnie

FireFox będzie pokazywał to samo, o ile zdjęcie będzie otagowane. A jeśli wpiszemy komendę about:config i zmienimy gfx.color_management.mode z 2 na 1, to nieotagowane treści będą traktowane jak sRGB i też wyświetlą się poprawnie. Zasada jest taka, by trzymać się PS, a jeśli coś wyświetla inaczej, to znaczy że wyświetla źle i należy tą aplikację wyeliminować, np. zamiast Irfana użyć Bridge'a, lub FastPicture Viewera (z zapiętym profilem monitora). Potencjalni odbiorcy nie mają monitorów szerokogamutowych - a jak mają, to powinni używać przeglądarki z zarządzaniem barwą lub liczyć się z tym, że ich przeglądarka wyświetla pierdoły.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 10-11-2010 o 11:47

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Dziękuję - zrozumiałem. Po prostu muszę zacząć korzystać z przeglądarek, które tak jak PS potrafią czytać profil monitora.
    maszyna do świerkania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    do labu wysyłasz w sRGB. (...)
    Natomiast przygotowując zdjęcia do labu można zapiąć symulację profilu maszyny+papieru, bo niektóre barwy przestrzeni edycyjnej są nie do zreprodukowania na papierze i symulacja pokaże co się ew. z nimi stanie (o ile wogóle występują).
    Ekhm, zakładając że lab w kwestii CM działa po bożemu, to więcej sensu miałoby skonwertowanie kopii obrabianego obrazka do przestrzeni urządzenia i ew. podciągnięcie pod jego niedoskonałości. I oczywiście przy zapisie otagowanie tego obrazka właściwym profilem. Problem w tym, że nie w każdym labie mają pojęcie co to w ogóle jest ten Color Management i z czym to się je, w efekcie i przy zdjęciu w sRGB i poprawnie skonwertowanym i otagowanym mogą jeszcze coś spierdzielić. Ale to już trzeba sobie samemu wybadać, jak jest w praktyce w labie z którego korzystamy. Albo nie przejmować się*takimi pierdołami

Cytat Zamieszczone przez bohumil Zobacz posta
    Po prostu muszę zacząć korzystać z przeglądarek, które tak jak PS potrafią czytać profil monitora.
    Dużego wyboru nie masz, tylko Safari (ułomnie, ale teoretycznie poprawnie) i Firefox (lepiej, bo z możliwością narzucenia profilu dla treści nieotagowanych).

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów