Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Domyślnie

MAC - adres fizyczny. 12 znakom w szesnastokowym. moze byc pisane z myslnikami, bez, z dwukropkami , po dwa znaki, po 4, albo ciagiem.

jak pola sa puste to masz automatyczne pobieranie adresu - z serwera dhcp. jesli nie miales wpisywanego specjalnie innego adresu fizycznego karty to po reinstalce nie powinno byc problemu. najwyzej spisz sobie ten adres fizyczny na jakby co. no stres
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

pebees
    Gość

Domyślnie

MarviN opisał Ci wszystko dość dobrze, więc powinieneś sobie z tym poradzić, ale ja w kwestii językowej znowu ...
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Mam internet dostarczany kablowo, po sieci LAN.
    Nie ma 'sieci LAN", tak samo jak nie ma 'diody LED" i innych takich dziwactw typu 'masło maślane'. 'N' w 'LAN' oznacza 'network', czyli sieć; analogicznie 'D' w 'LED' oznacza 'diode', czyli dioda.
    Tak więc 'cofnij się do tyłu' i popraw posta

Domyślnie

chcę nadać komputerowi inny MAC adres - jak to się robi?
    Wpisuje sie gdzieś w menedżerze urządzeń - w jakim miejscu?

EDIT
    chyba to sie wpisuje tu:
    Menedżer urządzeń/ karty sieciowe/ Zaawansowane/ Adres sieciowy/wartość ....
    dobrze kombinuje?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-03-2008 o 22:08
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

W managerze urządzeń, właściwościach karty sieciowej. O ile oczywiście karta daje taką możliwość, bo wcale nie jest to takie popularne.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

A w jakim celu?
    Zmiana MAC jest możliwa, ale nie jest to tak prosta operacja, by była dostępna w menadżerze.
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 25-03-2008 o 22:49
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

EDIT
    chyba to sie wpisuje tu:
    Menedżer urządzeń/ karty sieciowe/ Zaawansowane/ Adres sieciowy/wartość ....
    dobrze kombinuje?
    dobrze.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Uruchom Control Panel ->Hardware -> "pierwszy przycisk od gory" (wybacz, ale mam windows francuski i nie moge sobie przypomniec nazwy ani PL ani GB) -> w liscie urzadzen wybierz karte sieciowa (network card) -> w opcji Advanced znajdz w liscie opcji Network Adress .
    Wpisz adress MAC jaki masz ochote i pstryknij na przycisik (radio button) wybierajacy pole adresu (jest po jego lewej stronie). Niestety nie pamietam w jakim formacie trzeba wpisac adres MAC. Sprobuj same cyfry, a jak nie to wszystnie pozostale formaty (cf. post nieco wyzej).
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

dzięki. O to chodziło, juz działa. Szymony - da się w tak.

przeinstalowanie systemu zmieniło ten numer.
    pisze juz z laptopa.

Pytanie:
    mam 2 komputery. By na każdym mieć internet musze mieć na obu taki sam MAC adres. Mam jeden kabelek więc jest podłączony albo jeden, albo drugi komputer.
    Co się stanie, gdybym kupił sobie np linksysa i chciał np z laptopem po Wi-Fi, a z stacjonarnym nadal po kabelku?
    Da się, czy tez nie, będzie się to gryzło?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

mam 2 komputery. By na każdym mieć internet musze mieć na obu taki sam MAC adres. Mam jeden kabelek więc jest podłączony albo jeden, albo drugi komputer.
    Co się stanie, gdybym kupił sobie np linksysa i chciał np z laptopem po Wi-Fi, a z stacjonarnym nadal po kabelku?
    Da się, czy tez nie, będzie się to gryzło?
    Oczywiście, że się da. A nawet więcej, to jest właściwy sposób rozwiązania tego problemu. W pytaniu jednakowoż, nie powinno być: "gdybym kupił sobie np linksysa", a raczej: "gdybym kupił sobie router z punktem dostępowym WiFi".
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Pytanie:
    mam taki sam kłopot, jakaś durna identyfikcja karty, obszedłem go tak, że kupiłem zewnętrzną kartę sieciową PCMCIA, którą przekładam pomiędzy laptopami. A nie można na jednym kablu identyfikowac dwóch kart sieciowych???
    pozdrawiam
    Artur

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów