Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 99

Wątek: D60 czy...

Domyślnie D60 czy...

Witam. Chciałabym zakupić swoją pierwszą lustrzane. Będzie ona mi służyła głównie do fotografowania ptaków. Pewien Pan polecił mi:

Nikon D60 +18-55 UR 2.099zł

Nikkor AF-S VR 70-300 1,599zł

Filtry B+Kl(?)

+karta

Czy to dobry wybór? A jeżeli nie to mogli byście mi polecić coś lepszego w podobnej cenie?

Ten sam Pan powiedział że Nikon D60 jest lepszy od D80 bo ma np. Czyszczenie matrycy Prawda to?
    Ostatnio edytowane przez Marta55555 ; 21-03-2008 o 11:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marta55555 Zobacz posta
    Witam. Chciałabym zakupić swoją pierwszą lustrzane. Będzie ona mi służyła głównie do fotografowania ptaków. Pewien Pan polecił mi:

Nikon D60 +18-55 UR 2.099

Nikkor AF-S VR 70-300 1,599

Filtry B+Kl(?)

+karta

Czy to dobry wybór? A jeżeli nie to mogli byście mi polecić coś lepszego w podobnej cenie?

Ten sam Pan powiedział że Nikon D60 jest lepszy od D80 bo ma np. Czyszczenie matrycy Prawda to?
    do ptactwa Nikkor AF-S VR 70-300 to jest minimum (jesli chodzi o ogniskowa), ale jak masz cierpliowsc to ok. To jest fajny obiektyw, przyzwoicie ostry, do tego ma VR.
    A jesli chodzi o ostatnie zdanie, czyli to co pan w sklepie powiedzial na temat D80, to ja tylko moge... hahahahahahaha...
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marta55555 Zobacz posta
    Ach ten Pan...

Poza tym do fotografowania ptaków ten zestaw będzie ok. Nie będę już rzucał argumentów, ale jeśli Cie stać to weź D80
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Domyślnie

Jeśli chodzi o fotografowanie ptaków to 70-300 VR choć może być trochę za krótko. D60 nie jest lepszy od d80 ze względu na czyszczenie matrycy. Owszem 60-tka ma funkcję czyszczenia ale to raczej tylko bajer. Pamiętaj też, że d60 nie ma silnika tzw. śrubokręta więc będą z nim działały tylko obiektywy z wbudowanymi silnikami AF-S. Ogólnie d80 to zupełnie inna klasa niż 60-tka.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

hmm, jak chcę to sobie wyczyszczę
    W D80 masz górny LCD (co dla mnie ma znaczenie), ma śrubokręt, jest większy przez co ergonomia lepsza,no i więcej funkcji wyrzuconych do osobnych przycisków na body, nie trzeba szukać w menu.

A nie lepiej np. Sigmę 70-300? Co prawda nie ma VR, ale jest połowę tańsza..., no ale jeśli masz kasę na N70-300VR to bierz!
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Dzięki za szybkie odpowiedzi No to zakupie D80. Tyle że inne,dłuższe obiektywy ( lub teleobiektywy) są strasznie drogie... A może polecicie mi inny, dłuższy ale nie dużo droższy obiektyw?

Dotychczas fotografowałam cyfrówką Sony dsc H7, ma on 15 krotny zoom i jak w lustrzance będę miała dużo mniejszy to nie wiem jak podejdę do jakiegoś ptaka :P Pozostaje tylko zasiadka...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    hmm, jak chcę to sobie wyczyszczę
    W D80 masz górny LCD (co dla mnie ma znaczenie), ma śrubokręt, jest większy przez co ergonomia lepsza,no i więcej funkcji wyrzuconych do osobnych przycisków na body, nie trzeba szukać w menu.

A nie lepiej np. Sigmę 70-300? Co prawda nie ma VR, ale jest połowę tańsza..., no ale jeśli masz kasę na N70-300VR to bierz!
    A czy jak dołączę Sigmę do Nikona (aparatu) to nie będzie żadnych wad itp.? Bo ten że Pan powiedział mi też że lepiej dołączać firmowy obiektyw...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Tylko jak kupi D60 to może sobie Marta pomarzyć o autofocusie...

Jak masz pieniądze na 70-300VR to nie zastanawiaj się nad tym szkłem do to świetny obiektyw za takie pieniądze. No i ma silnik co np. w D60 jest niezbędną rzeczą.
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Domyślnie

nie bedzie zadnych problemow, nie bedziesz miec tylko AF jak Cie stac na Nikkora to bierz go, Sigma jest jednak gorsza optycznie i nie ma VRa, o AF juz nie wspomne! Jezeli chodzi o cos dluzszego w tej cenie o rownie dobrych parametrach optyczno/mechanicznych, to nic nie znajdziesz A tego pana juz nie sluchaj
    Ostatnio edytowane przez swider ; 21-03-2008 o 12:12
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

D80 jest lepszym aparatem od D60 praktycznie pod każdym względem a co do 70-300vr to jak na początek przygody z fotografią to może być
    D50 nex5n x-pro1

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów