Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Filtr Uv

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldek Zobacz posta

Kup HOYA HMC Super 75 pln - nie warto przepłacać.
    To b.dobry filtr - a pisanie o tym że ciężko się czyści jest bez sensu.
    Jak bardzo się zbrudzi ( choć nie wiem w jaki sposób - chyba że będziesz na nim jadł ) to ostatecznie da się wyczyścić.
    Pozdrawiam
    no właśnie o to chodzi, że nie tylko o czyszczenie chodzi... czyszczenie choć denerwujące to pikuś...

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    Ale co do filtra to juz jestem zakręcony:
    MARUMI?
    czy
    HOYA HMC Super?

czekam na dalsze opinie
    krótko - marumi, przerobiłem wszystkie hoye (noo prawie, bo oprócz tych Super pro1) i w porównaniu do Marumi to jak niebo a ziemia (a najbardziej sie zawiodłem na SHMC - nie dość, że mają cenę nooo... to ich jakość pozostawia wieeele do życzenia). Marumi WPC na gwint 67mm (czyli do 70-300VR) kosztuje 124 zł a na takiego kita 18-55 - 67 zł (ceny z www.raysfoto.pl)
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

To co Wy robicie z tymi szklami, ze Wam sie rysuja? Rozumiem focenie sportow motorowych (gdzie kamienie nawet drobne lataja w powietrzu), zdjecia pow. 2500m.n.p.m na slajdach (ale tutaj uzylbym 81b lub 81c zamiast UV) ale do codziennego pstrykania ... bez sensu.

Robie sluby, imprezy, duzo w gorach a obecnie czesciej na plazy nad morzem i zadnych UV nie uzywam bez powodu. Po diabla ten kawal szkla przed obiektywem tylko pogarszajacy jakosc ukladu optycznego.

Do ochrony szkla sluzy DEKIEL i oslona p. sloneczna.

Pzdr
    Klaudiusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Do ochrony szkla sluzy DEKIEL i oslona p. sloneczna.

Pzdr
    Klaudiusz
    Wlasnie.
    Ja moge polecic to - http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_test...ltrów_UV.html
    Takie tam starocie

Domyślnie

Mi takie UFO na nocnych zdjęciach też się robiło. Nawet moje było ładniejsze bo zielone
    Tyle, że bez UVki i na 18-70.
    D80 + MB-D80 + 18-70 + 50 1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzooma Zobacz posta
    Mi takie UFO na nocnych zdjęciach też się robiło. Nawet moje było ładniejsze bo zielone
    Tyle, że bez UVki i na 18-70.
    zielone UFO zrobilo mi sie raz przy fotografowaniu zachodu slonca.Obiektyw 18-55 z UVka.Takze widze ze nie ma tu reguly

Rycerz
    Gość

Domyślnie

... filtra (filtru) ...
    mozna mówic i tak i tak...obie formy są poprawne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    mozna mówic i tak i tak...obie formy są poprawne...
    wiem

Domyślnie

W normalnej, codziennej fotografii filtr UV to nieporozumienie. 99% fotografujących w życiu nie będzie go potrzebować. Idea ochrony obiektywu poprzez zastosowanie filtra jest śmieszna i tak naprawdę to nie wiem, kto to wymyślił; raz, że rysy na przedniej soczewce bardzo rzadko mają jakikolwiek wpływ na jakość zdjęć, a dwa, że zakładanie filtru za 20 zł do obiektywu za 2000zł nie może przynieść nic więcej poza spadkiem jakości obrazu.

Wyrzuć filtr na śmietnik i nie zawracaj sobie głowy.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hedgehog Zobacz posta
    W normalnej, codziennej fotografii filtr UV to nieporozumienie. 99% fotografujących w życiu nie będzie go potrzebować. Idea ochrony obiektywu poprzez zastosowanie filtra jest śmieszna i tak naprawdę to nie wiem, kto to wymyślił; raz, że rysy na przedniej soczewce bardzo rzadko mają jakikolwiek wpływ na jakość zdjęć, a dwa, że zakładanie filtru za 20 zł do obiektywu za 2000zł nie może przynieść nic więcej poza spadkiem jakości obrazu.

Wyrzuć filtr na śmietnik i nie zawracaj sobie głowy.

taaakk ? To chociażby sprzedaj szkło po cenie po jakiej chodzą normalne używki z porysowaną przednią soczewką - powodzenia . Sam tez tak kiedyś gadałem dopóki nie przyszło mi sprzedać takiego porysowanego szkła - tak se można odjąc już na dzień dobry przynajmniej 30% średniej wartośc jakie osiąga dane szkło na rynku wtórnym - zakładając oczywiście, że ktoś je w ogóle kupi.

Jasne jest ze np. w studio czy innej zwijmy to "bezpiecznej" fotografii to może być nieprzydatne - ale są sytuacje jak np. imprezy (i to nie ważne czy domowe czy sportowe czy "kanjpiane"), żywioł zwany małym dzieckiem, które np. pcha palce w obiektyw, łażenie po lasach gdzie ci nawet osłona przeciwsłoneczna nie pomoże jak ci zbłąkana gałąź walnie w szkło (coś tam o tym wiem, a dekielka to zdejmować i zakładać co chwila nikt nie będzie) i wieeele innych sytuacji w których się może zdarzyć dosłownie wszystko a na przebieg których nie mamy wpływu.
    Nie wspominając o czyszczeniu - są takie szkieła gdzie powłoki nie są zbytnio wytrzymałe i częstym tarciem rekawem/szmatką etc. można je sobie załatwić - a lepiej załatwić powłoki w filtrze za 200zł niż w szkle za 2000 tys .
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 17-03-2008 o 16:31
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    taaakk ? To chociażby sprzedaj szkło po cenie po jakiej chodzą normalne używki z porysowaną przednią soczewką - powodzenia
    Jeśli szkło się sprawdza i robi się z niego dobry użytek, to się go nie sprzedaje Ciągła wymiana szkieł to cecha onanistów sprzętowych albo tych, którzy nie wiedzą czego chcą.

Ale, jeśli już koniecznie filtr, to dobry, a nie Hama albo najtańsza Hoya...
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów