Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hedgehog Zobacz posta
    W ogóle nie ma wielkiej potrzeby rzeźby w PSie... Mój pradziadzia mawiał: "Nie zrobisz z gówna miodu, za to z miodu gówno zrobić da się bez kłopotu". I miał rację. Z tego, co obserwuję, jest wielki boom na Photoshopa, HDRy i inne wynalazki... Tylko jakoś tak się dzieje, że efekty i tak w większości są bardziej kaszaniaste niż przy zdjęciach, które dobre były po prostu od początku.
    Otoz to Nic nie zastapi pieknego swiatla podczas pleneru Efekt wygenerowany w PS bedzie zblizony ale nigdy tak do konca realny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Jak dla mnie to już jest konkretne rzeźbienie - co jeszcze można w PS-ie zrobić więcej, bo nie bardzo czaję? No ew. może cycki powiększyć Liqify Toolem...
    No wiesz mozna wklejac kamyczki, lodki, nieba - zmieniac zrodla swiatla, dlubac w korze, rzezbic dlutkiem, dodawac, mixowac itp itd - tylko pytanie po co - szkoda czasu - a zycie ucieka

Domyślnie

Jak dla mnie to już jest konkretne rzeźbienie - co jeszcze można w PS-ie zrobić więcej, bo nie bardzo czaję? No ew. może cycki powiększyć Liqify Toolem...
    Dla mnie konkretne rzeźbienie to doprawianie anielskich skrzydełek Bez urazy. To, co robię to jedynie prosta korekcja, którą i tak w większym lub mniejszym stopniu robiłbym w ciemni, płodząc na dobranym filmie (co z kolei wyeliminowało by koniecznośc niektórych modyfikacji).
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

Ja mysle, ze dopoki nie wpada sie w pulapke robienie na sile z gniotow landrynek w PS to wszystko jest ok. Dramat zaczyna sie wtedy gdy brak pomyslow na zdjecia, brak weny i zasiada sie w psiaczu i wyczynia fantasy....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Ja mysle, ze dopoki nie wpada sie w pulapke robienie na sile z gniotow landrynek w PS to wszystko jest ok. Dramat zaczyna sie wtedy gdy brak pomyslow na zdjecia, brak weny i zasiada sie w psiaczu i wyczynia fantasy....
    Vide wypowiedź świętej pamięci Pradziadzi Kazimierza, skądinąd cieśli.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

Nie jestem ortodoksem - lubie porzadnie i z polotem zrobiony fotomontaz - tym bardziej jesli czuje sie w nim wypracowany styl autora i klimat - natomiast nie trawie gdy ktos siada i olsniony z nudy robi cudaki...

Jakies tam 1 lepsze przyklady z portali

http://www.obiektywni.pl/upload/real...529_556822.jpg
    http://www.obiektywni.pl/upload/real...037_916092.jpg
    http://www.obiektywni.pl/upload/real...138_619259.jpg
    http://www.obiektywni.pl/upload/real...142_195174.jpg

Domyślnie

A ja myślę, że tysięczny raz mordujecie nieśmiertelny temat ogranym zestawem frazesów Nikt nic nie wspominał o doprawianiu skrzydełek i inszego piździajstwa, rozmowa toczy się w temacie dobrych książek nt. PS-a, gdzie metody uskrzydlania niewiast omawiane są niechętnie, zdawkowo albo i wogóle. Zresztą doklejenie tego i owego niekoniecznie prowadzi do rezultatów folklorystycznych, ja np. widziałem w materiałach reklamowych firmy Mercedes-Benz niezwykle gustownie, świadomie i z doskonałym wyczuciem kompozycyjnym powklejane ptaszory - a efekt był bardzo ładny.

Domyślnie

A......ja np. widziałem w materiałach reklamowych firmy Mercedes-Benz niezwykle gustownie, świadomie i z doskonałym wyczuciem kompozycyjnym powklejane ptaszory - a efekt był bardzo ładny.
    Ale sam przyznasz, ze to nieliczny wyjatek w natloku prac bez polotu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Ale sam przyznasz, ze to nieliczny wyjatek w natloku prac bez polotu.
    A co za różnica, czy praca bez polotu była mordowana PS-em, czy nie? Brak PS-a też jej nie uratuje, tak samo jak jego nadmiar. Widuje się też natłok prac bez polotu "purystów-konserwatystów", którzy wykorzystują wyłącznie klasyczne techniki ciemniowe - a i tak nudzą jak Fidel Castro w czasach szczytowej formy krasomówczej.

Domyślnie

A co za różnica, czy praca bez polotu była mordowana PS-em, czy nie? Brak PS-a też jej nie uratuje, tak samo jak jego nadmiar. Widuje się też natłok prac bez polotu "purystów-konserwatystów", którzy wykorzystują wyłącznie klasyczne techniki ciemniowe - a i tak nudzą jak Fidel Castro w czasach szczytowej formy krasomówczej.
    Nie w tym sensie chodzilo mi o mordowane PS-em. A dokladnie o znikomy odsetek ciekawych sklejek z PSa. Nie odnosze sie tu do kampanii reklamowych czy katalogow firm. Mowie o najprostszym "poletku" jaki co dzien przychodzi mi ogladac - czyli o naszych portalach foto....

Faktycznie juz koniec tego off topa - natomiast brawa dla Autora posta, ze chcialo mu sie podzielic z nami wiedza. Kazdy powinien liznac PSa bez dwoch zdan i wykorzystywac go swiadomie i efektywnie na codzien Chodzilo mi tylko o to aby efekt koncowy byl bardziej tworem samego fotografa a nie programu - to wszystko.

Szczegolnie chodzi mi o poczatkujacych, ktorzy czesto zachlystuja sie mozliwosciami filtrow czy metod z tutoriali, brnac dalej w kierunki nie koniecznie ciekawym...
    Ostatnio edytowane przez Calme ; 20-02-2008 o 16:45

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów