Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Domyślnie

do nauki polecam też video tutoriale
    np tutaj: http://pl.youtube.com/user/pstvguys
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yanoosh Zobacz posta
    Często zadawane jest mi pytanie z której książki uczyłem się obsługi Photoshopa. [...]
    Zaproponowałbym taką (bardzo subiektywną i zapewne niedoskonałą) ścieżkę pracy z lekturą na temat PS:
    1) Po pierwsze trzeba się w miarę swobodnie poczuć w aplikacji, nie bać się stosować poszczególnych narzędzi i funkcji.
    Może na początek: Adobe Photoshop Oficjalny Podręcznik [...].
    @yanoosh: jesli pozwolisz to mam drobne pytanie odnosnie tego kawalka Twojego posta sprzed dluugiego czasu.

Mianowicie czy masz tu na mysli np. cos takiego http://helion.pl/ksiazki/pcs3op.htm czy podrecznik uzytkownika?

Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Pozdrawiam serdecznie
    Tomek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Ja nigdy nie miałem styczności z obróbką obrazu, ani cyfrowo, ani jeszcze w czasach ciemni. I niestety nie rozumiem podstaw działań wszelkich programów do obróbki. Moja pierwszy styczność z nimi to właśnie PS CS 3. Najpierw suwaczki z JPGami, potem przyszedł RAW, jeszcze później pierwsze tutoriale. I tak zaczęło się mi się co raz bardziej podobać, ale niestety tutoriale to podawanie gotowych rozwiązań, a ja chce w końcu zacząć tworzyć sam, jak prawdziwy artysta Dlatego już jedzie do mnie Adobe Photoshop Oficjalny Podręcznik i mam nadzieje, że będzi pomocny w zrozumieniu podstaw działania tego programu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamtg Zobacz posta
    I tak zaczęło się mi się co raz bardziej podobać, ale niestety tutoriale to podawanie gotowych rozwiązań, a ja chce w końcu zacząć tworzyć sam, jak prawdziwy artysta ...
    Dlatego też właśnie nie ma sensu uruchamiać Photoshopa myśląc "to teraz się tego nauczę" - bo to po prostu tak nie jest. Tutoriale z sieci, książki opisujące interfejs... Wszystko to jest kupę warte. Tak naprawdę jedyne, czego trzeba na początek to informacje o tym, jak działa i jak zbudowany jest cyfrowy obraz; jak funkcjonują techniki obrazowania, o co chodzi z profilami kolorów, dlaczego rgb to red, green, blue i tak dalej.

Swego czasu miałem okazję uczyć trochę Photoshopa i zawsze starałem się zaczynać od podstaw. Przez pierwszych kilka lekcji pean nie siadał w ogóle do komputera... Jeśli tak zrobi, to bardzo łatwo się zniechęci, albo zacznie produkować koszmarki.

A potem, kiedy już się usiądzie, wystarczy pomoc systemowa spod F1. Jeśli po jej otworzeniu dojdzie człowiek do wniosku, że i tak nie wie, co z tym zrobić, to znaczy, że albo nie wie co zrobić w ogóle, albo jeszcze do użycia samego oprogramowania nie dojrzał i może wracać na kanapę, słuchać teorii
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamtg Zobacz posta
    mam nadzieje, że będzi pomocny w zrozumieniu podstaw działania tego programu.
    W zrozumieniu mz. bardziej pomocny będzie Real World Photoshop CS2 oraz Real World Camera Raw, podręcznik ma bardziej informacyjny charakter. Margulisa wogóle nie polecam osobom nie związanym z przygotowaniem materiałów do druku offsetowego.

Domyślnie

A teraz tak naprawde z reka na sercu (mowie tylko i wylacznie o zdjeciach) ile procentowo wykorzystujecie zaawansowanych efektow edycji przy wiekszosci swoich prac.......

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    A teraz tak naprawde z reka na sercu (mowie tylko i wylacznie o zdjeciach) ile procentowo wykorzystujecie zaawansowanych efektow edycji przy wiekszosci swoich prac.......
    Ja to mogę to nawet wypisać jedno po drugim, bo tyle tego, co nic...

1) Warstwy korekcyjne - poziomy, nasycenie, kontrast, mikser kanałów
    2) Narzędzia: stempel, plasterki i ulubiona łata plus przycinanie
    3) Filtry - PT Lens (jeśli robię 24mm, bo za leniwy jestem na ręczne korekcje) i unsharp mask

I tyle.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

O to wlasnie mi chodzi - wszystko zalezy jaka tematyka przewaza w folio.
    Jesli ktos robi duzo fotomontazu, kolazy czy roznych grafik to jak najb zrozumiale, iz im lepiej opanowany PS tym lepsze wyniki...
    Ale w krajobrazie czy architekturze prawde powiedziawszy nie widze, az tak wielkich potrzeba do glebokiej rzezby w PSie..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Ale w krajobrazie czy architekturze prawde powiedziawszy nie widze, az tak wielkich potrzeba do glebokiej rzezby w PSie..
    W ogóle nie ma wielkiej potrzeby rzeźby w PSie... Mój pradziadzia mawiał: "Nie zrobisz z gówna miodu, za to z miodu gówno zrobić da się bez kłopotu". I miał rację. Z tego, co obserwuję, jest wielki boom na Photoshopa, HDRy i inne wynalazki... Tylko jakoś tak się dzieje, że efekty i tak w większości są bardziej kaszaniaste niż przy zdjęciach, które dobre były po prostu od początku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hedgehog Zobacz posta
    1) Warstwy korekcyjne - poziomy, nasycenie, kontrast, mikser kanałów
    2) Narzędzia: stempel, plasterki i ulubiona łata plus przycinanie
    3) Filtry - PT Lens (jeśli robię 24mm, bo za leniwy jestem na ręczne korekcje) i unsharp mask

I tyle.
    Jak dla mnie to już jest konkretne rzeźbienie - co jeszcze można w PS-ie zrobić więcej, bo nie bardzo czaję? No ew. może cycki powiększyć Liqify Toolem...

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów