Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur B Zobacz posta
    Za fajne pieniadze jest rowniez LR. To tez fajna pozycja dla posiadaczy mac'ow. To z niego Aperture sciaga wiele swoich funkcji - mogliby to robic szyciej. Dlatego jest ciekawy, ale po czasie
    Przez jakis czas rownolegle korzystalem i z Aperture, i z LR, po to by je poznac. Ale po ostatniej wpadce Appla z Aperture nie rusze ponownie tego softu.
    Nie chce mi się grzebać w historii - ale coś mi się kolebie po głowie, że za bardzo nie mieli jak ściągać z LR - czas ukazania się aperture i LR raczej by na to nie pozwalał. Mniejsza o to. Nie interesuje mnie to. Dla mnie Aperture był pierwszym programem działającym wg takiej filozofii i bardzo mi się to sposobało - z tego co pamiętam to nawet tu na forum był problem z subiektywno-obiektywnym podejściem do oceny
    Bardziej mnie interesuje to co napisałeś o wymienności danych pomiędzy LR, a CS. Jak są przechowywane pliki w LR? Bo to jest jedyna rzecz, która mnie wnerwia w Aperture. Narastający jeden plik z danymi, gdzie fizycznie nie mogę chwycić foty numer jakiśtam i przenieść gdzie chcę.

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Mimo wszystko chetnie bym sie przyjrzal wersji 2.0.
    Ciekaw jestem, czy zdecyduja sie kiedys wypuscic wersje pod Windows. W sumie nie przypominam sobie zeby Apple kiedys taki numer zrobilo, ale kto wie...
    Zapraszam do Katowic - trial ważny jeszcze miesiąc
    Ponieważ powoli Apple wypuszcza część swojego softu na windę to kto wie co zrobią.
    Ostatnio edytowane przez samek ; 13-02-2008 o 15:31 Powód: korekta treści

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Zapraszam do Katowic - trial ważny jeszcze miesiąc
    Nie omieszkam -- jesli sie trafi wyjazd na Slask...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Bardziej mnie interesuje to co napisałeś o wymienności danych pomiędzy LR, a CS. Jak są przechowywane pliki w LR? Bo to jest jedyna rzecz, która mnie wnerwia w Aperture. Narastający jeden plik z danymi, gdzie fizycznie nie mogę chwycić foty numer jakiśtam i przenieść gdzie chcę.
    LR - sa trzy mozliwosci.
    1. Po obrobce danego katalogu zdjec mozna zadac export "bazy" z zapamietanymi wszystkimi parametrami dotyczacymi zdjec w katalogu. Dolaczany jest do teczki z tymi zdjeciami. Do archiwizacji np. na DVD jak znalazl. Jesli kiedykolwiek w jakis sposob padnie dysk, wszystkie ustawienia masz wraz z katalogiem zdjec. Jesli dobrze pamietam w Aperture byla podobna funkcja. Glowy jednak nie dam sobie uciac
    2. Mozesz w preferencjach ustawic, aby LR do kazdego zdjecia tworzyl plik znany z CS przy obrobce RAWow - czyli xmp (pamieta wszystkie parametry pracy na zdjeciu). W katalogu masz wiec zdjecie i do niego przypisany plik xmp.
    3. W kazdej chwili mozesz kazac LR otworzyc obrabiane przez ciebie zdjecie w CS. I na odwrot. Kazdy RAW obrabiany w CS posiada dodatkowo wspomniany plik *.xmp, ktory jest czytany przez LR.
    Przyklad eksportu z LR do CS:

Ostatnio edytowane przez Artur ; 14-02-2008 o 23:46

Domyślnie

LR - sa trzy mozliwosci...
    Dzięki za info. Czyli generalnie podobnie z Aperture. Zresztą nie ma co porównywać. To są podobne programy. Różnice pomiędzy nimi są do pominięcia aczkolwiek posiadając CS3 kuszącym wydawałoby się nabyć LR. Ale właśnie - czy nabyć? W sumie przy pomocy PSa i Bridgea robię to w sposób wystarczający. Ale wygoda pracy mnie kusi. W skrócie bardzo mi się podoba przejście od zrzucenia zdjęć w kompa do poselekcjonowanych fot z już wstępnie zrobioną korekcją i obróbką. Dotychczas muszę rozklikać w Bridgeu, potem ACR i dalej... Ściągnę kolejnego triala i będę męczył

Domyślnie

W sumie przy pomocy PSa i Bridgea robię to w sposób wystarczający. Ale wygoda pracy mnie kusi. W skrócie bardzo mi się podoba przejście od zrzucenia zdjęć w kompa do poselekcjonowanych fot z już wstępnie zrobioną korekcją i obróbką.
    Znaczy?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Tak, CS od LR roznia sie wygoda pracy (zaraz sie Stig odezwie ) i faktem, ze w LR kilka waznych przy edycji zdjec funkcji (jak np. SYNC), ktore sa dostepne bez specjalnych kombinacji.
    CS + LR to bardzo udany i wszechmogacy duecik. Przy normalnej obrobce dzialasz w bardzo wygodnym i intuicyjnym srodowisku LR, a jesli musisz zrobic cos skomplikowanego - przechodzisz eksportem do CS.
    Ostatnio edytowane przez Artur ; 13-02-2008 o 18:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Znaczy?
    Znaczy, że mając foty zaimportowane w programach typu aperture czy tez LR przeglądasz je mając od razu możliwość korekty, cięcia, wpisania czego tam potrzebujesz itd. W Bridgeu też - ale część tych działań już po otworzeniu w ACR i co więcej dalej w PSie.

Domyślnie

Tak, CS od LR roznia sie wygoda pracy (zaraz sie Stig odezwie ) ...
    Panowie - spokojnie

Domyślnie

Alez ja korzystam z obu. Stig tylko z jednego ,
    i nie chodzi tutaj o dyskusje ze Stigiem, bo Jego stanowisko rozumiem, ale nie popieram. Wole wygodniejsza forme pracy . Zreszta kazdemu wg potrzeb.
    Ostatnio edytowane przez Artur ; 13-02-2008 o 17:06

Domyślnie

Nie, no Panowie -- ja nie podwazam akurat tej wygody. A jest to wygodne tylko przy takim, a nie innym systemie pracy. Ja Bridge'a uzywam tylko do wybrania i zaznaczenia kadrow, usuniecia ewidentnie sprapranych, etc. Po wyselekcjonowaniu dalsza praca odbywa sie juz w CameraRAW -- a tam mam prawie tak samo jak w LR -- czyli po zaznaczeniu interesujacego mnie zdjecia -- mam dostep do pelnej gamy narzedzi korekty.
    www.SALDAT.pl

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów