Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: D40x na D80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Squier Zobacz posta
    Olaf111,

6. nie jest Ci potrzebny pełnowartościowy grip.

Pozdrawiam
    a jaki to jest pełnowartościowy?
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rastula Zobacz posta
    a jaki to jest pełnowartościowy?
    taki z normalnie działającym spustem (bez jakichś lusterek, kabelków podpinanych w złącze węzyka itd.), kólkami nastaw itd.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Panowie nie wpędzajcie gościa w koszty, jeśli wymieni D40x na D80 i pozostanie przy szkłach które ma to będzie w przyszłości miał taniej .A jeżeli będzie kupował dobre szkła kompatybilne z D40x z swm to do każdego będzie niepotrzebnie dopłacał ,i poprzesiadce na D80 i tak nie wykrzysta tego silnika za który i tak już zapłacił .Więc chyba lepiej wymienić najpierw body wyćwiczyć oko (pisze że młody fotoamator) a póżniej szklarnie w zależności od potrzeb i finansów.

Oszczędny w słowach Awatar cudak
    Miasto
    Warszawa / Ostrów Mazowiecka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beniamin44 Zobacz posta
    Panowie nie wpędzajcie gościa w koszty, jeśli wymieni D40x na D80 i pozostanie przy szkłach które ma to będzie w przyszłości miał taniej .A jeżeli będzie kupował dobre szkła kompatybilne z D40x z swm to do każdego będzie niepotrzebnie dopłacał ,i poprzesiadce na D80 i tak nie wykrzysta tego silnika za który i tak już zapłacił .Więc chyba lepiej wymienić najpierw body wyćwiczyć oko (pisze że młody fotoamator) a póżniej szklarnie w zależności od potrzeb i finansów.
    Popieram. Sam tak zrobilem. Stwierdzilem, ze za malo jest obiektywow z wlasnym silnikiem, dlatego - majac okazje - sprzedalem D40x z oboma obiektywami (18-55 i 55-200) i kupilem nowego D80 z 18-70. Uzbieram kase, to kupie S70-300 i N50/1.8, co dalej? Bede myslal, jak te kupie. Marzy mi sie jeszcze szklo typu N12-24 i dobra (jasna) stalka - taka 500 np.
    Nikon D500 + T150-600 G2 + S70-200/2.8 OS HSM + N50/1.8 | Meike MK-910

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beniamin44 Zobacz posta
    A jak wyćwiczy oko, to zechce D300(bo plastik i za mały i nie uszczelniony)... itd.. a szklarnia zostanie...
    Ale i przesada w drugą stronę też nie jest dobra: np kupi N24-70/2.8 pod pełną klatkę... ...nie wiadomo, kiedy to szkło doczega 'swojego' body... ...tyle, że zdjęcia już duuuużo lepsze.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    A jak wyćwiczy oko, to zechce D300(bo plastik i za mały i nie uszczelniony)... itd.. a szklarnia zostanie...
    Ale i przesada w drugą stronę też nie jest dobra: np kupi N24-70/2.8 pod pełną klatkę... ...nie wiadomo, kiedy to szkło doczega 'swojego' body... ...tyle, że zdjęcia już duuuużo lepsze.

Pzdr.
    masz rację nie ma co przeginać w żadną stronę
    ani kupowanie co 4 miesiące nowego body (bo poprzednie za "słabe") ani kupowanie szkieł z górnej półki do body z amatorskiej.
    A swoich umiejętności i tak pewnie nie przeskoczy.

swoją drogą autor wątku w którymś z postów napisał, że ma do wydania 1000 zł...
    a przecież z pustego to i Salomon nie naleje
    jak tu doradzić jakąś sensowną zmianę w tej cenie? i jakiej zmiany tak naprawdę oczekuje?

No cóż, sam musi zdecydować, my możemy tylko podpowiadać jakieś rozwiązania.

Osobiście na pewno wolałbym D80 z T17-50/2.8 i jakimiś jasnymi stałkami niż D40x z 18-55..
    ale na odwrót, to już niekoniecznie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciex Zobacz posta
    Osobiście na pewno wolałbym D80 z T17-50/2.8 i jakimiś jasnymi stałkami niż D40x z 18-55..
    ale na odwrót, to już niekoniecznie...
    No i popatrz: jak ten Tamron momentalnie się przyjął - do dobrego nie trzeba namawiać.
    A propos pytania: już nie długo autor może kupić to szkiełko z silnikiem (w tej samej cenie). Po swoich doświadczeniach mogę dodać, że chyba szybko go nie odepnie.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 12-02-2008 o 20:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    No i popatrz: jak ten Tamron momentalnie się przyjął - do dobrego nie trzeba namawiać.
    A propos pytania: już nie długo autor może kupić to szkiełko z silnikiem. Po swoich doświadczeniach mogę dodać, że chyba szybko go nie odepnie.

Pzdr.
    tak, Tamron naprawdę jest OK (zwłaszcza taki wyselekcjonowany bez BF/FF)
    a ta wersja z napędem to rzeczywiście świetny pomysł, chociaż czytałem o tym nowym Tamronie a jakoś przy tej okazji nie pomyślałem..
    No takie małe spaczenie - mając D80 mniejszą wagę przywiązujesz do tego czy szkło ma silnik czy nie

autograf
    Gość

Domyślnie

MOJA PROPOZYCJA (juz pisalem o tym kilka razy, a ja mam taki zestaw od niedawna, a wczesniej mialem taki sam zestaw jak Ty)

Nowe body D80 - 2500-2600zl
    Uzywane N 18-70 500zl
    Uzywana sabina 500zl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    MOJA PROPOZYCJA (juz pisalem o tym kilka razy, a ja mam taki zestaw od niedawna, a wczesniej mialem taki sam zestaw jak Ty)

Nowe body D80 - 2500-2600zl
    Uzywane N 18-70 500zl
    Uzywana sabina 500zl
    SUUPER !
    Ale (choć nie znam autora pytania) nie każdy może mieć 'zdolność kredytową', a ten co mógłby jednym ruchem ręki przeznaczyć 'od razu' taką kwotę - to wiesz w co teraz by zainwestował ? (Live view, filmy - "a co, niech widzą !").

Pzdr.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów