Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: D40x na D80

Domyślnie

A jaki w zamian tego 18-55 co mam, drogi Maciex byś polecał? (Nie wiem czy będę miał taki budżet)
    N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olaf111 Zobacz posta
    To znaczy na zmianę body mam około 1000zł. Lepiej kupić Sabinkę do d40x?
    ech nie nadążam odpisywać
    No Sabinka obowiązkowa jak chcesz mieć dobre zdjęcia w pomieszczeniach..tym bardziej przy ciemnej optyce
    (ale prawdziwe efekty to dopiero będą - jasny obiekty+ sabinka..wtedy lampą tylko delilatnie doświetlasz, a korzystasz jak najwięcej ze swiatła zastanaego wtedy efekty są najlepsze)

Ale lampa pomoże to tylko przy słabym świetle, samej optyki nie przeskoczysz lampą, choć na pewno pomoże.
    Zacząłbym jednak od obiektywu, potem lampa, a potem dopiero body..

Oczuwiście jak się uprzesz kolejność możesz mieć też odwrotną, jak czujesz że D40x jest już za słabe dla Ciebie

Domyślnie

Ja też już nie nadążam z odpowiedziami. Dzięki wszystkim, zatą szybką wymianę zdań. Bardzo mi pomogliście. DZIĘKI WIELKIE! (jeśli ktoś jeszcze może coś dopowiedzieć to bardzo proszę) Z tego co zrozumiałem to najlepiej najpierw Sabina, później optyka a dopiero na końcu zmieniać body.
    N

Domyślnie

witam! ja też jakiś czas temu stanąłem przed takim dylematem, ale po kilku próbach D80 + kit, wybrałem rozwiązanie moje stare D40 i 18-200 VR. I to mi na razie wystarcza...
    D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...

Domyślnie

Dużo osób pisze też że wizjer w nim jest dużo lepszy. Cytałem że posiada prostokątną siatkę na matówce.
    Jest lepszy, bo większy i jaśniejszy i przez to lepiej ocenia się na nim głębię ostrości (podejrzewam, że tego guziczka teraz, jako uczącemu się, Tobie brakuje). Siatka też się przydaje, ale ja nie włączam bo robi podział na 4, a nie na 3 Natomiast to podświetlenie pól na czerwono, to akurat masz teraz lepiej rozwiązane
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Ja też już nie nadążam z odpowiedziami. Dzięki wszystkim, zatą szybką wymianę zdań. Bardzo mi pomogliście. DZIĘKI WIELKIE! (jeśli ktoś jeszcze może coś dopowiedzieć to bardzo proszę) Z tego co zrozumiałem to najlepiej najpierw Sabina, później optyka a dopiero na końcu zmieniać body.
    no z tą kolejnością to nie całkiem tak
    jednak tak globalnie lepiej mieć dobry obiektyw niż lampę..zresztą napisałem to w którymś poście.
    Chyba że dużo robisz w słabym oświetleniu, ale tu też lepiej mieć (nawet z lampą) jasny obiektyw.

Co do optyki to pewnym problemem może być właśnie brak śrubokręta w D40x - te obiektywy które są super do D80 i bym Ci je polecił nie będą miały AF w D40x..
    Ale na pewno nie jest tak źle, parę się znajdzie (pamiętaj że powinny mieć napęd - no ale to na pewno znajdziesz na forum (wiele razy było o tym co do D40x..)
    Szkoda tylko że ze stałkami będzie problem, bo fajna sprawa.

Domyślnie

Miałem D80 i to co mnie najbardziej denerwowało to kłopoty z naświetlaniem w trybie matrycowym. Może jestem gamoniem ( tego nie mogę wykluczyć ), ale nie podobało mi się to bardzo. Ostatnio mogłem porobić trochę zdjęć D40 z obiektywem 70-300 VR i byłem mile zaskoczony. Kupiłem D40 jako drugie body ( czekam teraz na przesyłkę ).
    Moja rada byłaby taka: zostawić na razie D40X i 70-300 VR, sprzedać 18-55 i poszukać jaśniejszego szkła w tym zakresie.

pozdrawiam 124miko

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

zmień szkła, potem body. szkła które masz są bardzo słabe i nie opłaca się wydawać kasy na body, lepiej zainwestować w szkła, szczególnie zmień ten 18-55.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Jest lepszy, bo większy i jaśniejszy i przez to lepiej ocenia się na nim głębię ostrości (podejrzewam, że tego guziczka teraz, jako uczącemu się, Tobie brakuje). Siatka też się przydaje, ale ja nie włączam bo robi podział na 4, a nie na 3

ja mając d80 od listopada z guziczka do podglądu ostrości korzystałem, tylko przy pierwszych zabawach, jak dla mnie jest on w złym miejscu i strasznie niewygodnie go dosięgnąć (lepiej jest w d300 albo d3, którymi się dzisiaj przez chwilkę bawiłem w sklepie) a po za tym ja i tak nie widzę różnicy w głębi ostrości przy zmianie przysło np. 2.8 na 3.5 :P może że okulary noszę ale nie dostrzegam tego

tak naprawdę d40x nie jest złym aparatem i można z niego wycisnąć dużo, tak jak poprzednicy najpierw po dokupuj szkła, lampę itp. a potem zacznij myśleć o wymianie
    a co do lampy to kupuj albo sb-600 albo sb-800 na pewno dadzą ci dużo frajdy
    D80, Tk 12-24/f4, T 17-50/f2.8, Tk 50-135/f2.8, N 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ezin Zobacz posta
    zmień szkła, potem body. szkła które masz są bardzo słabe i nie opłaca się wydawać kasy na body, lepiej zainwestować w szkła, szczególnie zmień ten 18-55.

AF-S Nikkor 70-300 4.5-5.6 G VR ED -

tak , mega słabe szkło , co byś koledze zaproponował w tej kategorii cenowej?

a odpowiadając na główne pytanie

zmiana z tymi szkłami - bez sensu

lepiej zainwestować w szkła - wymienic kit na 17-70, zastanowić się nad sigma 30 HMS, jakiś obiektyw makro ( tamron 90 - nawet jeśli bez motorka, wart polecenia)

druga puszka później
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów