Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: D40x na D80

Talking D40x na D80

Witam wszystkich. Na początek powiem, że używałem funkcji szukaj, lecz nie znalazłem czegoś co opisywałoby mój problem w 100%. Moje pytanie brzmi: czy przy tych szkłach które posiadam zmiana puchy na d80 się opłaca? Czy jest ktoś po takiej zmianie i moż ewymienić główne różnice w użytkowaniu? Fotografią zajmuję się ok. 4 miesiące i trochę już umiem. Za wszystkie odpowiedźi z góry dziękuję.
    N

Domyślnie

Jeżeli masz wolne środki finansowe to możesz dokonać zmiany na D80, ale pamiętaj że D40X masz dopiero 4 miesiące i stracisz na tym fnansowo. Moim zdaniem jeszcze bym poczekał i zmienił bym dopiero, kiedy będzie Tobie brakowało tych funkcji co ma D80 a nie ma D40X.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

A czego brakuje Ci w D40? Tak będzie łatwiej.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Wink

powiedzmy że D80 w Twoim przypadku to będzie duży progres ale nie z kitem!! kup sobie szkło a potem body.. oto słowo vaspera ..
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Domyślnie

To znaczy że tymi szkłami jakie teraz mam to się nie opłaca? (myślałem o sprzedaży samego body d40x i kupnie samego body d80 zostawiając te szkła które mam)
    N

Domyślnie

Ano. Koledzy prawdę rzekli

Bez zmiany szkieł rożnicy w samych zdjęciach raczej nie zauważysz, co najwyżej w ergonomii i pewnych możlwościach których (jak śmiem sądzić) jeszcze prawdopodonie po 4 miesiącach nie wykorzystasz.

Główna rożnica to śrubokręt, gdybyś chociaż dokupił od razu jakąś fajną stałkę, to różnica mogłaby być widoczna łatwiej.
    Gdyby to jeszcze inna matryca była..a tak - zacznij najpierw od szkieł...albo chociaż lampę zewnętrzną sobie kup, żeby móc tymi ciemnymi szkłami robić jako takie zdjęcia w pomieszczaniach - tu też już poczujesz jakąś rożnicę jakościową.
    Zaprawdę powiadam Ci - lepsze D40X z kompletem akcesoriów i dobrych (kompatybilnych ) obiektywów niż goła D80 z kitem od D40.

A przede wszystkim musisz sam wiedzieć czego chcesz, czyli co Ci się przyda w D80 a nie masz w D40x..
    Decyzji nikt za Ciebie nie podejmie niestety, nie ma lekko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    A czego brakuje Ci w D40? Tak będzie łatwiej.
    Czytałem trochę o funkcjach d80. Ztego co zauważyłem to dużo osób pisze że ma dużo lepszy układ AF(od D40x), więcej czułości ISO, górny wyświetlacz,bracketing, oraz przełaczanie niektórych funkcji na obudowie bez wchodzenia w menu. Dużo osób pisze też że wizjer w nim jest dużo lepszy. Cytałem że posiada prostokątną siatkę na matówce. i tu moje pytanie: czy te funkcje pomagają?
    N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciex Zobacz posta
    Ano. Koledzy prawdę rzekli

Bez zmiany szkieł rożnicy w samych zdjęciach raczej nie zauważysz, co najwyżej w ergonomii i pewnych możlwościach których (jak śmiem sądzić) jeszcze prawdopodonie po 4 miesiącach nie wykorzystasz.

Główna rożnica to śrubokręt, gdybyś chociaż dokupił od razu jakąś fajną stałkę, to różnica mogłaby być widoczna łatwiej.
    Gdyby to jeszcze inna matryca była..a tak - zacznij najpierw od szkieł...albo chociaż lampę zewnętrzną sobie kup, żeby móc tymi ciemnymi szkłami robić jako takie zdjęcia w pomieszczaniach - tu też już poczujesz jakąś rożnicę jakościową.
    Zaprawdę powiadam Ci - lepsze D40X z kompletem akcesoriów i dobrych (kompatybilnych ) obiektywów niż goła D80 z kitem od D40.

A przede wszystkim musisz sam wiedzieć czego chcesz, czyli co Ci się przyda w D80 a nie masz w D40x..
    Decyzji nikt za Ciebie nie podejmie niestety, nie ma lekko
    To znaczy na zmianę body mam około 1000zł. Lepiej kupić Sabinkę do d40x?
    N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olaf111 Zobacz posta
    Czytałem trochę o funkcjach d80. Ztego co zauważyłem to dużo osób pisze że ma dużo lepszy układ AF(od D40x), więcej czułości ISO, górny wyświetlacz,bracketing, oraz przełaczanie niektórych funkcji na obudowie bez wchodzenia w menu. Dużo osób pisze też że wizjer w nim jest dużo lepszy. Cytałem że posiada prostokątną siatkę na matówce. i tu moje pytanie: czy te funkcje pomagają?
    no oczywiście jak napisałem ergonomię ma lepszą, to przesiadka półkę (a może pół) wyżej.
    tylko, że coś jest tak dobre jak jego najsłabsze ogniwo. Po prostu Twój obiektyw nie jest najlepszy (mam na myśli 18-55) żeby nie powiedzieć słaby i jego nie przeskoczysz.
    Będziesz miał wygodniej, ale nie lepiej jakościowo.
    I pewnie szybko będziesz chciał go wtedy zmieniać na lepszy, przygotuj sie na to

Domyślnie

Witam.
    Ja mialem podobny problem tylko ze z aparatem d50. Watek o tym mozesz poczytaj nieco nizej.
    Zdecydowalem sie ostatecznie na d50 wlasnie z powodu kilku funkcji ktore wymieniasz a roznia d40/x od np d80. Chodzi o gorny wyswietlacz. Moim zdaniem pomaga. W uzyciu przez mialem nikona z tym wynalazkiem, poszedlem do sklepu "pobawic" sie d40/x i dla mnie amatora kompletnego puki co byla to spora wada. Wyswietlacz napewno pomaga. Przyciski szybkiego dostepu sa napewno pomocne jak nie za bardzo masz czas na mieszanie w ustawieniach, raz dwa i masz to co potrzebujesz.
    Zakres ISO oba aparaty maja taki sam z tym, ze w d80 masz czestrze skoki np - ISO 100- ISO 125- ISO 160- ISO 200 a w d40/x jak zapewne wiesz 100-200-400.
    To tak ode mnie, amatora

Widze, ze dobrze zrobilem wybierajac cos lepszego od d50, skoro Ty myslisz o zmianie juz po 4 mc...

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów