Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Domyślnie prawo do wizerunku

witam,
    mam takie pytanie. Byłem na imprezie (targi), kupiłem wejściówkę. Na targach były m.in. hostessy. Zrobiłem kilku z nich zdjecia. Dziewczyny widziały jak je robiłem, nawet pozowały do zdjęć.
    Czy mogę opublikować je w internecie? Nie osiagnę z tego tytułu żadnych korzyści majątkowych

Domyślnie

możesz.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jak to jest z tym publikowaniem zdjęć.
    Czy zdjęcia zrobione przypadkowym ludziom na ulicy (czy jakiejś imprezie ) mogą być publikowane bez ich zgody? Jakie przepisy to regulują.

Domyślnie

Najlepiej będzie jak "przekopiesz" się przez przepisy
    http://ks.sejm.gov.pl:8009/proc2/ustawy/86_u.htm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rlat Zobacz posta
    Czy zdjęcia zrobione przypadkowym ludziom na ulicy (czy jakiejś imprezie ) mogą być publikowane bez ich zgody? Jakie przepisy to regulują.
    prawo prasowe
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    prawo prasowe
    Prawo prasowe dotyczy podmiotów dla których zostało stworzone, a nie wszystkich radosnych amatorów.

edit: Tak więc zalecałbym ostrożność ze zbyt dowolną interpretacją,
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 04-02-2008 o 11:44
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    prawo prasowe
    Nie bardzo mogę odszukać stosownego zapisu. Jedyne co mi się kojarzy to Art. 14

Art. 14.
    1. Publikowanie lub rozpowszechnianie w inny sposób informacji utrwalonych za pomocą zapisów fonicznych i wizualnych wymaga zgody osób udzielających informacji.
    2. Dziennikarz nie może odmówić osobie udzielającej informacji autoryzacji dosłownie cytowanej wypowiedzi, o ile nie była ona uprzednio publikowana.
    3. Osoba udzielająca informacji może z ważnych powodów społecznych lub osobistych zastrzec termin i zakres jej opublikowania.
    4. Udzielenia informacji nie można uzależniać, z zastrzeżeniem wynikającym z ust. 2, od sposobu jej skomentowania lub uzgodnienia tekstu wypowiedzi dziennikarskiej.
    5. Dziennikarz nie może opublikować informacji, jeżeli osoba udzielająca jej zastrzegła to ze względu na tajemnicę służbową lub zawodową.
    6. Nie wolno bez zgody osoby zainteresowanej publikować informacji oraz danych dotyczących prywatnej sfery życia, chyba że wiąże się to bezpośrednio z działalnością publiczną danej osoby.

Przyznam szczerze że te wytłuszczone zapisy budzą raczej wątpliwości, czy można tak sobie bezkarnie umieszczać zdjęcia bez zgody osoby fotografowanej.

P.S. W przypadku punktu 1 można przyjąć, że wizerunek - czyli to jak dana osoba wygląda jest informacją utrwaloną w formie zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez rlat ; 04-02-2008 o 14:48

Domyślnie

z interpretacją maja problem nawet prawnicy:
    czy internet to prasa (w uproszczeniu) http://www.internetstandard.pl/news/89036/100.html
    tu o współistnieniu kodeksu cywilnego i prawa prasowego w zakresie ochrony dóbr osobistych: http://prawo.vagla.pl/node/6264
    tu zbór interesującyh nas ustaw: http://www.wsd.edu.pl/gazeta/moduly/...ndex.php?kat=7

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rlat Zobacz posta
    Jak to jest z tym publikowaniem zdjęć.
    rozmawiałem z kilkoma osobami i wyszło mi takie coś:
    *jeżli zrobisz zdjęcie p. Basi to dla publikacji musisz mieć jej zgodę
    *ale jezeli p. Basia bierze udzial np. w pochodzie 1 majowym, to już nie musisz mieć jej zgody
    *można opublikować zdjęcie człowieka podczas pracy, np. policjant kieruje ruchem, drogowcy kładą asfalt itp

wychodzi na to, że mogę opublikować zdjęcie hostessy z targów bez jej zgody, była w pracy.

poprawcie mnie, jeżeli jednak źle rozumuję

Domyślnie

wg mnie rozumujesz dobrze. Do celów jakie opisałeś. Nie komercja.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów