Szukaj
D40 + SY8/3.5FE + S10-20/4-5.6 + N35/1.8 + S50/1.4 + N55-200 + Tair300/4.5 + SB-600
Yashica 108MP + Y35-70 + Y75-200 + YCS-220
http://picasaweb.google.com/mt.mostowski
mozesz znalezdz zloty srodek i np za 145zl wziasc DHGwiecej na PM
pozdr
emeryt
Różnica jest wielka.
Za kronosem.
Bierz DHG albo WPC.
Ja mam akurat WPC (praktycznie to samo co DHG, tyle, że DHG chyba trochę lepsza).
ale dlaczego brać DHG ? bo też mam taki dylemat ? !! tzn. WPC czy DHG ???
kto sprzedaje Marumi w dobrej cenie? acha kolega Giziol, czy to są najoptymalniejsze ceny czy jeszcze gdzieś coś by się dało ?![]()
Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 26-01-2008 o 20:20
WPC, DHG - są to typy powłok, zwykłe filtry mają zazwyczaj dwie powłoki, filtry lepsze mają ich 8 a czasami więcej (wpc i dhg mają chyba 10 jak dobrze pamiętam w tym dwie ochronne). Od jakości powłok zależy przepuszczalność swiatła filtra, podatność na bliki (czyli ogólna praca pod światło) itd.
Następcą filtrów WPC - Water Proof Coat - są filtry DHG - Digital High Grade - czyli jak głosi marketingowe propaganda producenta - posiada powłoki specjalnie optymalizowane do aparatów cyfrowych. Czy lepsze albo które lepsze? hmm ja tam róznic nie widzę pomiędzy WPC a DHG. Mam wszystkie UVki WPC a polara DHG - czyszczą się tak samo, polar pod światło pracuje o niebo lepiej niż Hoya HMC jest ogólnie o niebo lepszy od Hoyi.
ogólnie DHG są filtrami nowszymi i tylko dlatego lepiej je brać bo róznic do WPC nie widać (może jest większa przepuszczalność światła czy cuś - ale to jest raczej nie do zauważenia/zmierzenia).
Jak mamy wybór filtr łysy - bez powłok WPC/DHG a z tymi powłokami to wybór jest prosty - brać WPC/DHG.
Ja mogę polecić kolegę Giziol - bo się niedawno u niego zaopatrzyłem w polarka DHG i nie żałuję
edit
a nie teraz patrze w cennik raysfoto i widze ze mają polary WPC w ofercie ale w tej samej cenie co DHG![]()
Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 26-01-2008 o 20:46
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
Ja sprzedałem swojego polara Hoyę HMC za ponad 120 zł i kupiłem używanego Marumi WPC za 150 zł, oczywiście używkę, ale w znakomitym stanie.
Warto poszukać, bo Marumi jest znacznie lepsza od Hoyi.
Niby Marumi to nie są slimy, ale są bardzo zbliżone do slima (mają chyba o 1mm więcej od Hoyi pro1).
Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 26-01-2008 o 21:24
Pozdrawiam Tomek Kić
kucze juz sam w sobie sie zakręciłemsie. Do strony producenta się odwołam - normalne obudowy mają filtry zwykłe i MC a slim wersje WPC i DHG
http://www.marumi-international.com/...r.html#WideCPL
http://www.marumi-international.com/...ar.html#WP_CPL
czyli to co masz to slim i ma dwa gwinty tak jak DHG
Pozdrawiam Tomek Kić
Jesli chodzi o polarki, to uzywam Hoya Super HMC oraz Fiord Nansen, przy czym ten drugi zdecydowanie czesciej
PS. Post niewiele wnosi, ale jak zobaczylem tytul watku, to nie moglem sie powstrzymac![]()
Pozdrawiam
forum.niekojarze.pl
Skontaktuj się z nami