Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Wątek: Polarek - jaki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    różnica jest zasadna...

brać DHG
    no niewatpliwie, cale 50 plnow, ale jaka jest technicznie roznica??
    D40 + SY8/3.5FE + S10-20/4-5.6 + N35/1.8 + S50/1.4 + N55-200 + Tair300/4.5 + SB-600
    Yashica 108MP + Y35-70 + Y75-200 + YCS-220
    http://picasaweb.google.com/mt.mostowski

Domyślnie

mozesz znalezdz zloty srodek i np za 145zl wziasc DHG wiecej na PM

pozdr
    emeryt

Domyślnie

Różnica jest wielka.
    Za kronosem.
    Bierz DHG albo WPC.

Ja mam akurat WPC (praktycznie to samo co DHG, tyle, że DHG chyba trochę lepsza).

Domyślnie

ale dlaczego brać DHG ? bo też mam taki dylemat ? !! tzn. WPC czy DHG ???

kto sprzedaje Marumi w dobrej cenie? acha kolega Giziol, czy to są najoptymalniejsze ceny czy jeszcze gdzieś coś by się dało ?
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 26-01-2008 o 20:20

Domyślnie

WPC, DHG - są to typy powłok, zwykłe filtry mają zazwyczaj dwie powłoki, filtry lepsze mają ich 8 a czasami więcej (wpc i dhg mają chyba 10 jak dobrze pamiętam w tym dwie ochronne). Od jakości powłok zależy przepuszczalność swiatła filtra, podatność na bliki (czyli ogólna praca pod światło) itd.

Następcą filtrów WPC - Water Proof Coat - są filtry DHG - Digital High Grade - czyli jak głosi marketingowe propaganda producenta - posiada powłoki specjalnie optymalizowane do aparatów cyfrowych. Czy lepsze albo które lepsze? hmm ja tam róznic nie widzę pomiędzy WPC a DHG. Mam wszystkie UVki WPC a polara DHG - czyszczą się tak samo, polar pod światło pracuje o niebo lepiej niż Hoya HMC jest ogólnie o niebo lepszy od Hoyi.

ogólnie DHG są filtrami nowszymi i tylko dlatego lepiej je brać bo róznic do WPC nie widać (może jest większa przepuszczalność światła czy cuś - ale to jest raczej nie do zauważenia/zmierzenia).

Jak mamy wybór filtr łysy - bez powłok WPC/DHG a z tymi powłokami to wybór jest prosty - brać WPC/DHG.

Ja mogę polecić kolegę Giziol - bo się niedawno u niego zaopatrzyłem w polarka DHG i nie żałuję

edit

a nie teraz patrze w cennik raysfoto i widze ze mają polary WPC w ofercie ale w tej samej cenie co DHG
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 26-01-2008 o 20:46
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Ja sprzedałem swojego polara Hoyę HMC za ponad 120 zł i kupiłem używanego Marumi WPC za 150 zł, oczywiście używkę, ale w znakomitym stanie.

Warto poszukać, bo Marumi jest znacznie lepsza od Hoyi.
    Niby Marumi to nie są slimy, ale są bardzo zbliżone do slima (mają chyba o 1mm więcej od Hoyi pro1).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Niby Marumi to nie są slimy, ale są bardzo zbliżone do slima (mają chyba o 1mm więcej od Hoyi pro1).
    jak nie są slimy? To są dwugwintowe filtry w obudowie typu slim (za raysfoto.pl) i na stronie producenta też podana informacja że są to filtry slim
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 26-01-2008 o 21:24
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

No to nie wiem.
    Nie chcę wprowadzać w błąd.
    Ja kupiłem taki:

Domyślnie

kucze juz sam w sobie sie zakręciłem sie. Do strony producenta się odwołam - normalne obudowy mają filtry zwykłe i MC a slim wersje WPC i DHG

http://www.marumi-international.com/...r.html#WideCPL

http://www.marumi-international.com/...ar.html#WP_CPL

czyli to co masz to slim i ma dwa gwinty tak jak DHG
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Jesli chodzi o polarki, to uzywam Hoya Super HMC oraz Fiord Nansen, przy czym ten drugi zdecydowanie czesciej

PS. Post niewiele wnosi, ale jak zobaczylem tytul watku, to nie moglem sie powstrzymac
    Pozdrawiam
    forum.niekojarze.pl

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów