Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    teraz tak napisałeś, ale ja się odnosiłem do twojego poprzedniego stwierdzenia:

D3X to raczej będzie (o ile będzie) zaawansowany korpus
    nawet gdybyś dodał uśmieszek - to i tak nie wszyscy to wyłapią, więc lepiej tak nawet nie żartuj

Ja wczesniej miałem canona. I ze względu na zmianę bagnetu FD na EF zmieniłem system.
    Nawet mając jeden śrubokręt mógłbym przejść z powrotem na canona w geście protestu przy pozbawieniu D3X napędu. Taki już jestem - lojalny, o ile mnie ktoś nie zdradzi. Bo siedzę w nikonie, mimo, że to canon ma to co ja chcę i to od dawna - matrycę FF i body o wielu MPx.
    Witaj,

Rozumiem ze nie powinienem zartowac z tak powaznego tematu jak D3X, ale nie moglem sie powstrzymac

Generalnie, zgadzam sie z Toba w pelni - tz. uwazam ze w klasie D40 srubokret jest zbedny, w klasie powyzej D80 niezbedny i nie wierze zeby ktokolwiek z marketingu Nikon'a mial inne zdanie. Dlatego tez w tej klasie masz rowniez pelne mozliwosci wykorzystania szkiel bez AF i tak bedzie jeszcze dlugo.

Ja tez mialem Canona - za czasow "niecyfrowych" cala serie korpusow i szkiel, ale w pewnym momencie po prostu mialem ochote poznac Nikona i w przypadku cyfry przesiadlem sie. Ciekawosc zwyciezyla i jestem zadowolony

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-01-2008 o 22:09

jc
    Gość

Domyślnie

a pamiętacie sytuację ze stajni cwanona kiedy zmienił z dnia na dzień mocowanie bagnetowe ???
    Postawił swoich userów przed faktem dokonanym, jednym ruchem popełnił niby-zawodowe samobójstwo zwane też strzałem w noge, i co ?
    i jest liderem runku a przynajmniej często na prowadzenie się wysuwa... a userzy jakos sie nie obrazili na tyle by odejsc do przeciwnego obozu.
    Więc nam się może wydawać że się obrazimy na nikona, że inni się obrażą, a faktycznie nic się nie wydarzy, Będą jakiś czas kontynuować serie korpusów na śrubokręt, potem śrubka nagle zniknie i życie potoczy się dalej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaradu Zobacz posta
    a pamiętacie sytuację ze stajni cwanona kiedy zmienił z dnia na dzień mocowanie bagnetowe ???
    ... a userzy jakos sie nie obrazili na tyle by odejsc do przeciwnego obozu..
    jakoś niestarannie czytasz:
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja wczesniej miałem canona. I ze względu na zmianę bagnetu FD na EF zmieniłem system.
    Oczywiśce, że canon ze względu na mnie nie zbankrutował , ale zapewniam cię, że była olbrzymia ilość osób postępujących tak jak ja.
    To co napisałem nie jest sprzeczne z długofalowym interesem firmy, nie przeczę, że AF-S jest lepszy i że kiedyś body będą bez śrubokręta - stopniowo te z coraz wyższych półek, a kiedys - wszystkie.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-01-2008 o 22:08
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tak sobie gadamy o tych śrubokretach....
    Ale czy rzeczywiście to są takie duże koszty, dołożenia tego do body, że Nikon chce to docelowo wyciąć we wszystkich korpusach ? Co szkodzi, że to jest?
    Jedną z najczęściej wymienianych zalet Pentaxa jest właśnie kompatybilność w dół. Nie przeszkadza to wcale Pentaxowi się rozwijać... Taka droga bardziej mi sie podoba.
    Niech Pentax zrobi tak szybkiego AF jak Nikon, niech pokaże fajne tele, niech firmy trzecie je zrobią (choć juz są Sigmy 50-150 2.8 i 70-200 2.8 ) i wcale bym nie miał oporów by się kiedyś przesiąść

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Tak sobie gadamy o tych śrubokretach....
    Ale czy rzeczywiście to są takie duże koszty, dołożenia tego do body, że Nikon chce to docelowo wyciąć we wszystkich korpusach ? Co szkodzi, że to jest?
    Jedną z najczęściej wymienianych zalet Pentaxa jest właśnie kompatybilność w dół. Nie przeszkadza to wcale Pentaxowi się rozwijać... Taka droga bardziej mi sie podoba.
    Niech Pentax zrobi tak szybkiego AF jak Nikon, niech pokaże fajne tele, niech firmy trzecie je zrobią (choć juz są Sigmy 50-150 2.8 i 70-200 2.8 ) i wcale bym nie miał oporów by się kiedyś przesiąść
    Koszty pewnie zawsze jakieś są. Nawet jak dolara na jednym zaoszczedzą to na milionie sztuk to się czuje . Do tego dochodzi jeszcze kwestia możliwości zminiaturyzowania i obniżenia wagi korpusu. Podejrzewam też że nie bez znaczenia pozostaje fakt konieczności projektowania miniaturowego dość mocnego napędu etc. To wszystko są realne oszczędności nie bez znaczenia. Jestem przekonany że to była myśl przewodnia tej decyzji.
    Dlatego nie zdziwiłbym się gdyby kolejny model z wyższej półki (D60) też to spotkało. Taka ewolucja od dołu.

Przy czym przykład pentaxa jest o tyle nie adekwatny, że on nie walczy o pierwszeństwo na rynku. Mogą sobie pozwolić na dużo większe "braki" systemowe. Mam na myśli np. wolne szkła. Pozycja Nikona jest diametralnie inna i nie widzę szans na to, że odpuszczą sobie rozwijanie AF-S'ów podczas gdy główny konkurent ma zdecydowaną większość szkieł wyposażoną w USM-y (profesjonalne szkła - wszystkie).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-01-2008 o 00:38
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaradu Zobacz posta
    Cholera ciesze się ale trochę przez łzy... :P
    w 2007 kupiłem 50/1.4 i 85/1.4 nowki, teraz jak się pojawią odpowiedniki z AF-S dostanę pewnikiem wylewu :[
    ehh
    Obyś nie dostał bo wtedy będziesz je mógł sprzedać na giełdzie a ja wstępnie rezerwuje:P
    http://saturnus1981.digart.pl
    Z ET; D340 + F180; SB-828; 1 x S, 6 x N...

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Dwa nowe szkła będą kompletną niespodzianką, w każdym bądź razie - ci co nabyli 50 1.4 czy 85 1.4 mogą spac spokojnie.

jc
    Gość

Domyślnie

taką, jak matryca FX do niedawna, żyliśmy w słodkim stanie przywyknięcia do DX'a a tu sru ! i już wiadomo kto wlazł w ślepy zaułek a kto nie.
    Dzieki Bogu porownanie do szkieł nie jest do końca tym samym, bo "stare" 85 nadal jest wybitnym szklem, tylko ten AF... jednak nie z tej epoki, zwlaszcza kiedy chce się szybko przeostrzyć ręcznie.
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Nikoś robi odwrót od VR? Czy raczej chodzi o to, żeby ceny z nóg nie zwaliły?
    Może niebawem Nikon zacznie stabilizować matrycę? FF również miało nigdy nie być Co stoi na przeszkodzie by w przyszłości Nikon zaczął stabilizować nie optykę lecz matrycę

Domyślnie

24 PC AF-S i 60 2,8 micro AF-S tez sie wysilili ech.... , na jasne szerokie trzba bedzie czekac jeszcze pewnie latami
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów