Nikoś robi odwrót od VR?Czy raczej chodzi o to, żeby ceny z nóg nie zwaliły?
Szukaj
Nikoś robi odwrót od VR?Czy raczej chodzi o to, żeby ceny z nóg nie zwaliły?
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
a mnie to nie śmieszy, tylko wkurza. Dobrze, że dodałes to "dla mnie". Ludzie którzy siedzą w systemie nikona od dawna mają miliony obiektywów ze śrubokrętami. A jak ich nikon wkurzy - to zmienią system i tyle. Nikon musi sobie kalkulowac zysk ze zmuszenia do zakupów obiektywów posiadaczy body bez śrubokręta, do strat poniesionych z powodu odejścia od systemu osób niezadowolonych. Na razie jest duża ilość szkieł bez AF-S, w tym takich jak 105/2 DC czy 135/2 DC, w których silnika szybko pewnie nie zobaczymy. Tak samo olbrzymia gama szerokokątnych stałek - bez AF-Sa. Itd, itd. To jeszcze długo nie czas by olać półkę pro i nie dawać napędu do D400 czy D4.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
a mnie ani śmieszy, ani wkurza - jest jednak nieuniknione że Nikon stawia na przyszłość bez śrubokręta czy nam się to podoba czy nie. Wydaje mi się, że za 2 -3 lata (albo w czasie kiedy Nikon pokryje większość zawodowych szkieł AF-Sem) staniemy przed faktem dokonanym.
Ale tak jak pisałem na początku - dla mnie amatora nie ma to znaczenia - jeśli będę kupował to i tak będą to szkła KIT - tanie AFS... co najwyżej skuszę się na jakąś jasną (1,4) stałkę typu 24 lub 30mm
zaznaczę dla "zranionych" moją wypowiedzią - jest to MOJE ZDANIE i wcale nie twierdzę że słuszne i jedyne![]()
oczywiście, że stawia na przyszłość obiektywów bez śrubokreta. Z tym się zgadzam. Ale body jeszcze długo powinny mieć napęd.
Punkt widzenie osób wchodzących w fotografowanie lustrzankami cyfrowymi nikona, oraz osób fotografujących nikonami od wielu lat jest diametralnie inny. Ja mam nadzieję (graniczącą z pewnością), że nikon nie zapomina o swoich wiernych uzytkownikach i nie nastawia sie tylko na pozyskiwanie nowych.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45
dlatego napisałem conajwyżej
28 lat chodzę na tym świecie (w tym 10 z Zenitem + 58mm) bez jasnej stałki od Nikona z AF-S więc myślę że to przeżyję![]()
Witaj,
Jacku, powiedz tak zupelnie szczerze. Czy jako posiadacz zestawu fajnych, profesjonalnych szkiel Nikona, w ogole rozwazalbys zakup D40 czy D40x lub aparatu tej klasy?
Jak sadze, ani przez chwile.
Nie ta klasa sprzetu do klasy obiektywow. A krzycza co do tego pralktycznie tylko i wylacznie osoby dla ktorych ten sprzet nie jest przeznaczony, dlatego mnie to smieszy.
Z zaawansowanych korpusow Nikon nie pozbedzie sie srubokreta bo ma ludzi z glowa w marketingu ktorzy doskonale wiedza jak duza jest grupa lojalnych klientow, przywiazanych do swoich swietnych jasnych szkiel. Nie mam co do tego najmniejszych watpliwosc.
Pozdrawiam
teraz tak napisałeś, ale ja się odnosiłem do twojego poprzedniego stwierdzenia:
D3X to raczej będzie (o ile będzie) zaawansowany korpus
nawet gdybyś dodał uśmieszek - to i tak nie wszyscy to wyłapią, więc lepiej tak nawet nie żartuj
Ja wczesniej miałem canona. I ze względu na zmianę bagnetu FD na EF zmieniłem system.
Nawet mając jeden śrubokręt mógłbym przejść z powrotem na canona w geście protestu przy pozbawieniu D3X napędu. Taki już jestem - lojalny, o ile mnie ktoś nie zdradzi. Bo siedzę w nikonie, mimo, że to canon ma to co ja chcę i to od dawna - matrycę FF i body o wielu MPx.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-01-2008 o 22:08
Moim zdaniem poczekamy trochę na stałki AF-S. Nikon dołoży nie tylko silnik AF-S, a z pewnością Nano Crystal Coat.
Co do ceny to między N105, a AF-S 105 VR chyba dużej różnicy w cenie nie było, tak jak pomiędzy N28-70 i N24-70.
Skontaktuj się z nami