Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

[quote=PaSkal;565896]Rozmywamy się...
    Gdy widzę jak pół wyświetlacza mryga na czarno, wiem że mimo wszystko spepszyłem ekspozycję i powinienem nacisnąć spust jeszcze raz, z odpowiednią poprawką.

Po co potem "ratować", jak można spróbować zrobić dobrze na miejscu?
    To właśnie wielka zaleta syfry.[/quote

Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaSkal Zobacz posta
    Po co potem "ratować", jak można spróbować zrobić dobrze na miejscu?
    Bo Doda już zakryła oba atrybuty macierzyństwa i następnym razem pokaże dopiero za tydzień?

Domyślnie

To tylko taka mała dygresja, na temat pewnej upierdliwości. Aparaty cyfrowe w optymalny sposób rejestrują jasne partie. Z uwagi na ten fakt dobrze jest unikać niedoświetleń i lekko prześwietlać, bo w ten sposób uzyskujemy lepszą tonalność i mniejszy szum. Jednocześnie jednak musimy unikać przepaleń, bo wtedy już wogóle jesteśmy w lesie - dlatego przydałaby się precyzyjna informacja o prześwietleniu. No więc na takową informację w praktyce nie ma co liczyć, bo histogram i "przepaleniowskaz" są już podawane po przeliczeniu danych do gammy ok. 2...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Bo Doda już
    Ah, jak to się trzeba pilnować i wszystkie możliwości uwzględnić, bo koledzy natychmiast niedociągnięcia i niedopatrzenia wszelakie wyłapią...

W takich przypadkach pewnie braketujemy jak króliki w rui.
    Fiat Lux

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Jednocześnie jednak musimy unikać przepaleń, bo wtedy już wogóle jesteśmy w lesie - dlatego przydałaby się precyzyjna informacja o prześwietleniu. No więc na takową informację w praktyce nie ma co liczyć, bo histogram i "przepaleniowskaz" są już podawane po przeliczeniu danych do gammy ok. 2...
    Aż tak źle nie jest, tzn. nie ma tak, że jest przepałm a "przepaleniowskaz" tego nie pokaże (zakładam, że korzystamy też z informacji o przepaleniach na poszczególnych kanałach -> histogram RGB). Może być ew. w drugą stronę (nie ma przepału, a "przepaleniowskaz" pokaże), ale to jest mniej groźne.

Domyślnie

Dziękuję bardzo za wasze (p)odpowiedzi.

Wilus - brakuje mi raczej czasu niż cierpliwości ale rozumiem intencję. Z analogiem chyba nie zdecydowałbym się zacząć przygody z fotografią.

Czornyj - linki zacne - dziękuję.

PaScal - info w Exif - zgoda, tylko mi chodziło o to, że jeżeli obraz na wyświetlaczu zdaje się mieć poprawną ekspozycję i kolory a potem okazuje się że jest inaczej, to dopiero na kompie mogę to zobaczyć (oczywićie warunek poprawnie skalibrowany monitor) ale wtedy konieczna jest rzeźba a nie drobne korekty w PS. Nie zrozumcie mnie źle - mam w sobie na tyle pokory i samokrytyki, żeby rozumieć, że nauka poprawnego fotografowania to długi proces. Widzę jednak, że na tej drodze jest też przystanek "Obrobka NEF - poziom podstawowy" i tu czeka mnie dłuższy popas

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów