Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Domyślnie re

własnie czytam wypowiedzi i dochodze do wniosku ze zaliczyłem wtope , kupiłem D40X z obiektywem 18-55 z S i dokupiłem sigme 70-300 DG macro F4-5,6 i jest lipa na sigmie bo niema silnika do AF w sobie a jak ją podłacze to mam info zeby ustawić przesłone na najwieksza (22) i dopiero mozna zdjecie cyknąc , żałuje ze tylko na takiej przesłonie mozna zdjecia bo jak zmiejsze na np. 8 to juz wyskakuje error

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bono32 Zobacz posta
    własnie czytam wypowiedzi i dochodze do wniosku ze zaliczyłem wtope , kupiłem D40X z obiektywem 18-55 z S i dokupiłem sigme 70-300 DG macro F4-5,6 i jest lipa na sigmie bo niema silnika do AF w sobie a jak ją podłacze to mam info zeby ustawić przesłone na najwieksza (22) i dopiero mozna zdjecie cyknąc , żałuje ze tylko na takiej przesłonie mozna zdjecia bo jak zmiejsze na np. 8 to juz wyskakuje error
    Nie przejmuj się ! Na Nikkorze AF 50mm/1.8D jest to samo - a przecież to ostoja !

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

narazie bede trzymał ten obiektyw moze z czasem kupie cos z silnikiem w body

Domyślnie

Co kupić?
    tanio: N18-55VR + N55-200VR + Sigma 10-20 + N105Makro(bez VR ani AF)
    drożej: N18-200VR + N12-24 + N105Makro(bez VR ani AF)

Nie zapomnij o polarku i statywie.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Ja mialem przypdek w pracy, znajoma jechała na wycieczke do Peru. Poprosiłą mnie o doradzenie aparatu na wyjazd , mówie D80 , No to poszliśmy do sklepu wzieła go do ręki i mówi że za duży na wyjazd że do bagażu się nie zmieści i że woli coś mniejszego. No i wybrała D40, wybór świadomy - jej marzenie od małego mieć lustrzankę . Do tego kupiła małpke też nikona za 800zł (tego super szybkiego ). Pojechała do Peru wróciła i była w 7 niebie, wczesniej miała małpke Minolty 3,2Mpix i jezdziła na wycieczki typu Chiny, Kambodża i inne mało ciekawe kraje .
    Wiec patrząc z jej poziomu uzystkała świetną jakość zdjęć za śmieszną kasę. I moim zdaniem dla takich użytkowników jest kierowany jest D40. Ten aparat jest bardzo fajny, ja biorąc go do reki czuje że to odpust, ale ja miałęm wtedy D70s . Ale nie oszukujmy się tena aparat będzie przez amatora tego typu (wycieczki) używany z 3 - 4 lata i kupi nową zabawkę zapewne też nikona bo szkoda obiektywów które już ma / bedzie miała.
    Ale jest to osba dla której foto widoków jest tym czym żyje, po powrocie powiedziałą że chce dalej czyli będzie trzeba pomyśleć nad 18-200VR i ma obiektyw na kilka puszek przy jej użytkowaniu.

Dla niej nie jest ważne światło, stałki i inne cuda, chce mieć uniwersalność i mały rozmiar i to daje jej D40. A reszte już tutaj napisano
    D800, D200 + SB900 + N14-24 2.8, N24-120 + N28-300 + N35 + N10,5, Nikon F90x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Nie przejmuj się ! Na Nikkorze AF 50mm/1.8D jest to samo - a przecież to ostoja !
    Znaczy podstawiasz pod body, żeby się nie przewracało czy co? Bo jakoś nie pojmuję

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bono32 Zobacz posta
    pierścień na obiektywie ustawiasz na f22, a przy robieniu przysłonę zmieniasz z poziomu puszki, kręcąc kółkiem a nie pierścieniem na obiektywie,

moja rada poczytaj instrukcje, jest tam dużo pożytecznych informacji, np. że obiektywy bez silnika nie działają, o tej przysłonie itd....

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta

Pzdr.
    nie to nie jest to samo, kolega zapewne nie przeczytał instrukcji i dlatego chciał kręcić na obiektywie

PS. bono32 nie bierz tej wypowiedzi za bardzo do siebie
    D80, Tk 12-24/f4, T 17-50/f2.8, Tk 50-135/f2.8, N 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Znaczy podstawiasz pod body, żeby się nie przewracało czy co? Bo jakoś nie pojmuję
    A jak nie pomoże (jeszcze by się przewracało), to dokładam 17-55 (zawsze cięższy!).

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Na początku grudnia 2007 kupiłem sobie Nikona D40 z kitowym 18-55 oraz 55-200. Był to świadomy wybór po przeczytaniu wielu recenzji a ostateczna decyzja zapadła po lekturze tego artykułu: http://www.kenrockwell.com/tech/recommended-cameras.htm
    Jeżeli Ken Rockwell pisze, że to jest jego najlepszy aparat "do wszystkiego" to tym bardziej będzie wystarczającym sprzętem dla amatora. I rzeczywiście, Nikon D40 spełnia w 100% wymagania takiego początkującego amatora fotografii jak ja.

Po kilku tygodniach użytkowania aparatu (szczególnie podczas zimowych spacerów) stwierdziłem, że uciążliwe jest zmienianie obiektywów co kilka minut zwłaszcza na mrozie albo gdy pada śnieg lub deszcz. Wtedy znowu przewertowałem strony i fora fotograficzne szukając uniwersalnego obiektywu. Wynikiem tych poszukiwać była sprzedaż kitowych szkieł 18-55mm i 55-200mm oraz zakup Nikkor 18-200mm VR. Teraz do szczęścia już tylko brakuje mi lampy Nikon SB-600 (statyw i plecaczek już mam).

Polecam ten zestaw wszystkim, którzy zamierzają przejść z kompaktu na lustrzankę cyfrową. Łatwość obsługi oraz możliwość korzystania z fabrycznych ustawień tematycznych oraz trybu manualnego czy priorytetu czasu lub przysłony pozwolą uczyć się prawdziwej fotografii (tryb manualny) oraz robić niezłe fotografie w trybie automatycznym do czasu, gdy nie opanuje się trybu manualnego. Natomiast obiektyw 18-200mm VR wyposażony w optyczną stabilizację obrazu jest na tyle uniwersalny, że pozwoli zrobić i portret i krajobraz i macro i duże zbliżenie na dziecko jadące na sankach 20 m od fotografującego.

Na dzień dzisiejszy nie martwię się tym, jakiego aparatu będę chciał używać za 2-3 lata. Na pewno będzie to Nikon więc wszystkie akcesoria które kupię do mojego Nikona D40 będą też pasować do nowego.
    Nikon D80, AF-S Nikkor 18-200mm VR, AF Nikkor 50 mm f/1.8 D, SB-600, Hoya UV

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów