Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Domyślnie Co kupić do D40?

Od niedawna jestem posiadaczem D40X, ale chyba nie był to trafny wybór, pod względem doboru obiektywów współpracujących z AF-em 40? Oprócz oryginalnych Nikorów, wszystkie odpowiadające mi obiektywy, które bardzo dobrze wypadają w testach i o których czytałem pochlebne opinie, nie współpracują z 40-tkami. Np. Tokina AT-X M100 AF PRO D AF 100mm f/2.8. Czy ktoś ma jakiś pomysł co do doboru odpowiednich obiektywów (makro, szerokie, stałki...)

Domyślnie

http://www.google.com/custom?domains...earch=1&title=

(już mnie co poniektórzy tak zdołowali, że sam wyszukuję za innych)
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

niestety jak lubisz stałki i jak lubisz niezaleznych producentów - to wybrałeś body fatalnie. Sprzedaj je, kup D50/D80 i takie obiektywy, jakie chcesz. taka zamiana wyjdzie ci taniej niz kupowanie np Nikkora 105/2.8 VR, a wielu stałek z szerokim kątem i silnikiem - nie ma po prostu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    niestety jak lubisz stałki i jak lubisz niezaleznych producentów - to wybrałeś body fatalnie. Sprzedaj je, kup D50/D80 i takie obiektywy, jakie chcesz. taka zamiana wyjdzie ci taniej niz kupowanie np Nikkora 105/2.8 VR, a wielu stałek z szerokim kątem i silnikiem - nie ma po prostu.
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38741
    Ostatni post użytkowniczki agawytka, takich userów jest oczywiście więcej, szukaj dokładnie za pomocą wyszukiwarki bo jak widać niektóre pomocne rady jak w/w (dot stałek) są trochę nad wyraz złośliwe. Chyba lepiej posłuchać opinii użytkownika d40 a nie d200 akurat w tym temacie, obserwuje te forum od dłuższego czasu i zauważyłem, że Pan Jacek_Z jest negatywnie nastawiony do tego segmentu aparatów, owszem ma racje D50, nie da się oszukać, jest lepszym aparatem, jednak D40 nie wcale jest fatalnym aparatem, a już na pewno do stałek. Wystarczy trochę lat wykonywać zdjęcia starszymi analogami aby się przekonać o ręcznym kręceniu ostrości. Na D80 mnie nie stać, D50 i D70(s) to sprawa używanych modeli, (używek nie mam zwyczaju kupować z racji braku gwarancji albo ryzyka uszkodzonego aparatu ) no i podstawowa sprawa jestem amatorem Nie chce nikogo urazić ani dołączyć do grona wielkich wychwalaczy D40, uważam że to najniższa możliwa półka lustrzanek Nikona i póki coś gorszego nie wyjdzie tak będzie ale nie jest to fatalny aparat, do stałek szczególnie, nie chciałem nikogo urazić szczególnie Jacka_Z, choć uważam, że jego zdanie jest nieuzasadnione, tym bardziej jak użytkowników stałek posiadających body D40(x) jest wiele na tym forum i jakoś nikt nie narzeka.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ragnar ; 13-01-2008 o 23:47
    Canon & Nikon

Domyślnie

Faktycznie radzę poczytać UWAŻNIE wypowiedzi. Agawytka jest tu raczej wyjątkiem. Dla wsporej ilości ludzi manualna stałka została gwoździem do trumny d40.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Faktycznie radzę poczytać UWAŻNIE wypowiedzi. Agawytka jest tu raczej wyjątkiem. Dla wsporej ilości ludzi manualna stałka została gwoździem do trumny d40.
    trup trzyma sie bardzo dobrze )tzn sprzedaje w dużych ilościach)

odpowiadam wywołany do tablicy:

Cytat Zamieszczone przez ragnar Zobacz posta
    Chyba lepiej posłuchać opinii użytkownika d40 a nie d200 akurat w tym temacie, obserwuje te forum od dłuższego czasu i zauważyłem, że Pan Jacek_Z jest negatywnie nastawiony do tego segmentu aparatów, owszem ma racje D50, nie da się oszukać, jest lepszym aparatem, jednak D40 nie wcale jest fatalnym aparatem, a już na pewno do stałek. Wystarczy trochę lat wykonywać zdjęcia starszymi analogami aby się przekonać o ręcznym kręceniu ostrości. ...
    ...
    ale nie jest to fatalny aparat, do stałek szczególnie, nie chciałem nikogo urazić szczególnie Jacka_Z, choć uważam, że jego zdanie jest nieuzasadnione, tym bardziej jak użytkowników stałek posiadających body D40(x) jest wiele na tym forum i jakoś nikt nie narzeka.
    Pozdrawiam
    to jakie body ja użytkuje jest najmniej istotne i nie dlatego moja krytyka braku śrubokreta. Nie zachwalałem jak widzisz swojego D200, a jedyne body jakie zasługują na zachwalanie to D3, 5D i 1Ds MK3. A ja polecałem D50, spodziewając się jakie ktos ma potrzeby/mozliwości/chęci (niepotrzebne skreslić )
    Przeczytaj pierwszy post mustangtg - on jest brakiem śrubokreta zawiedziony. Nie jest tak, jak pisze rafalko- że wszyscy kupili to body świadomie, wiedząc co ich czeka z optyką. Ten watek jest tego dowodem, a takich wątków było więcej. Czyli są narzekający (nie pisz więc, że nikt). Dawanie rady by sobie kręcić manualnie pierściniem jest chyba niepotrzebne, bo to sam każdy wie. Niektórzy chcą AF i to chyba nie są w dzisiejszych czasach nadmiernie wygórowane oczekiwania.

Wzajemne adorowanie się posiadaczy D40 zaczyna mnie denerwować. Nie mozna napisac nawet oczywistego spostrzeżenia, że on nie ma śubokręta i jak się chce mieć AF ze stałkami - to trzeba zmienic body. Od razu jest się atakowanym przez posiadaczy D40-tek. Z jednej strony wiecie, że to nie 8-my cud świata, a z drugiej strony nie można napisac o nim nic źle - bo on jest najtańszy, a wszyscy inni co go krytykuja to sie wywyższają. Z tego wynika, że posiadacze D40 nie chca żadnych rad (wszystko wiedzą?) i nikt inny nie ma pisać w ich watkach, no chyba, że będzie chwalił D40.

Napisze więc wyrażnie moje stanowisko:
    D40 jest bdb aparatem, pod kątem obrazowania lepiej dopracowany niz D70, D40x obrazuje podobnie jak D80 czy D200. Co nie zmiania faktu, że ten aparat nie obsługuje AF ze śrubokrętem i w związku z tym osoby chcące pracowac na wielu bdb obiektywach, tanich, starszych zoomach AF oraz na stałkach - powinni kupic inne body. Używany D50 jest podobny cenowo - więc nie proponuję jakiś nie wiadomo jak drogich rozwiązań zastępczych.
    Czy z tego wynika, że jestem wrogiem aparatu? Nie - ja po prostu uświadamiam fakt pewnej grupie uzytkowników. Wolałbym by mi nie imputowac niczego więcej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Napisze więc wyrażnie moje stanowisko:
    D40 jest bdb aparatem, pod kątem obrazowania lepiej dopracowany niz D70, D40x obrazuje podobnie jak D80 czy D200. Co nie zmiania faktu, że ten aparat nie obsługuje AF ze śrubokrętem i w związku z tym osoby chcące pracowac na wielu bdb obiektywach, tanich, starszych zoomach AF oraz na stałkach - powinni kupic inne body. Używany D50 jest podobny cenowo - więc nie proponuję jakiś nie wiadomo jak drogich rozwiązań zastępczych.
    Czy z tego wynika, że jestem wrogiem aparatu? Nie - ja po prostu uświadamiam fakt pewnej grupie uzytkowników. Wolałbym by mi nie imputowac niczego więcej.
    Dziękuję za odpowiedź i z taką się w 100% zgadzam,
    Pozdrawiam
    Canon & Nikon

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem Nikon powinien wyraźnie zaznaczyć na opakowaniu D40, że aparat w pełni współpracuje tylko z obiektywami z własnym napędem. Myślę, że na świecie osób "oszukanych" przez brak napędu z body można liczyć w setkach tysięcy. Zresztą jak się zapyta kogoś (debila) w np. FotoJokerze jakie można kupić do D40 obiektywy, odpowie ze każdy Nikona. Sam byłem świadkiem, jak taki kretyn doradzał nieświadomemu osobnikowi, że 70-300G będzie świetnym, profesjonalnym zoomem do D40.
    Tak na marginesie, to wystarczy trochę postać w sklepach FJ czy MM i człowiek staje się świadkiem swego rodzaju tragedii spowodowanej niedouczeniem sprzedawców. Przecież wiele osób na sprzęt ciężko pracuje i chciało by być ze sprzętu zadowolonych, a niekoniecznie muszą mieć wszystko sami dokładnie obcykane.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

mustangtg wykaz obiektywów do d40 napewno znajdziesz nawet na tym forum - wystarczy poszukać. Nie spodziewaj się jednak żadnych rewelacji... na dzień dzisiejszy najmniejszego problemu nie ma z telezoomami do d40 - tego jest do wyboru, do koloru. Z obiektywami "kierunkowymi" (makro, portret, itp.) nie jest już tak fajnie. A żeby było fajnie, trzeba zmienić body.

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Moim skromnym zdaniem Nikon powinien wyraźnie zaznaczyć na opakowaniu D40, że aparat w pełni współpracuje tylko z obiektywami z własnym napędem.
    BARDZO WYRAŹNIE!

Cudzysłów przy słowie: oszukanych, jest zbędny moim zdaniem. Nikon zagrał nie fair (nie umieszczając pewnych wyraźnych informacji na pudełku) i należy o tym głośno i wyraźnie powiedzieć.
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 14-01-2008 o 11:49
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    mustangtg wykaz obiektywów do d40 napewno znajdziesz nawet na tym forum - wystarczy poszukać. Nie spodziewaj się jednak żadnych rewelacji... na dzień dzisiejszy najmniejszego problemu nie ma z tele do d40 - tego jest do wyboru, do koloru. Z obiektywami "kierunkowymi" (makro, portret, itp.) nie jest już tak fajnie. A żeby było fajnie, trzeba zmienić body.

BARDZO WYRAŹNIE!

Cudzysłów przy słowie: oszukanych, jest zbędny moim zdaniem. Nikon zagrał nie fair (nie umieszczając pewnych wyraźnych informacji na pudełku) i należy o tym głośno i wyraźnie powiedzieć.
    Bez przesady... który producent umieszcza na opakowaniu spis funkcji których dany produkt nie ma... To by było totalne samobójstwo i masochizm. Może jeszcze mają podawać, że ma mniej mpix niż aparat x firmy y, wyzsze szumy, brak podglądu GO, brak czyszczałki do matrycy, brak commandera itp. itd. To by napewno świetnie wpłynęło na sprzedaż.

Wydaje mi się ze jak ktoś kupuje aparat za 1500zł to powinien spedzic troche czasu na przegladu rynku, a ze co 2-gi post o D40/x na necie traktuje mniej czy wiecej o śrubokrecie, to przepraszam bardzo, ale nie widze tu zadnego oszustwa. Po 2 min spedzonych w necie nawet totalny amator moze zorientowac sie o co chodzi, a ze nikomu nie chce sie ruszyc tyłka aby wpisac do googli "nikon d40 opinia/recenzja itp." to już tylko i wyłącznie totalne lenistwo - które zreszta przynosi taki a nie inny skutek...

A niedouczenie sprzedawców to juz inna sprawa. Umiesz liczyć? Licz na siebie...
    Ostatnio edytowane przez Matez ; 14-01-2008 o 11:52
    D50 | N18-70 | N55-200 VR | N50 | Phoenix 100/3.5 | Crumpler That! | Slik 500DX

Kokodżambo i do przodu!

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów