Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: D40 czy D70

Domyślnie D40 czy D70

Witam

W niedalekiej przyszlosci zamierzam kupic wreszcie moja upragniona lustzanke cyfrowa. Chcialbym kupic nowego Nikona D40 lub uzywnego D70. Moj zakup musi byc przemyslany bo po pol roku nie bede w stanie kupic sobie nastepnego lepszego aparatu ze wzgledow finansowych. Mialbym prosbe do Was czy moglibyscie pomoc mi w dokonaniu wyboru i jakie sa roznice pomiedzy D40 a D70? Z gory dziekuje. Pozdrawiam

Domyślnie

Różnice możesz znaleźć w byle jakim portalu z recenzjami, tu masz przykładowe porównanie

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4

Nie piszą tam o braku wbudowanego w body silnika AF w D40 - oznacza to ostrzenie automatyczne tylko z droższymi obiektywami, ciemne od 300 zł 18-55, tele ok 800 zł, jasne szkła to ceny od 1500 zł i więcej...

Jeśli kupujesz na raty to weź sobie D80, warto..

a tak ps. to były w ostatnim tygodniu ze trzy posty takie jak Twój
    D70s, N50mm/1.8, SB-600 i dwa kilo pasji w torbie

Domyślnie

Hm, to ciezki wybor... Z jednej strony D70 to juz stara konstrukcja, jakosc ISO i AWB nie zachwyca, ale to duzo lepsza puszka niz D40, ze wzgledu na klawiszologie i silnik. Ja swojej 70 za zadne skarby nie zamienilbym na D40. Moim zdaniem powinienes skusic sie na D50 - mniejszy od D70, nowoczesniejszy (lepsze ISO, AWB), funkcje w zasadzie te same - z wiekszych roznic to brak drugiego pokretla i podswietlanego gornego wyswietlacza. Jako puszka wygodniejszy od D40, a masz srubokret i dostep do bardzo dobrych obiektywow AF, w tym praktycznie wszystkich stalek.

Pzdr
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Masz szansę dostać używane D70 + 18-70 w idealnym stanie, w podobnej cenie co nowe D40 + 18-55 II. Ja bym wybrał pierwszą opcję. Chyba, że bardzo ważna jest dla Ciebie pojemność sensora, wtedy dołóż do D40x.
    Jakubas, nadal opowiadałbym się za 70-tką - ma podgląd GO.
    Ostatnio edytowane przez żółto-czarny ; 13-01-2008 o 20:40
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    Masz szansę dostać używane D70 + 18-70 w idealnym stanie, w podobnej cenie co nowe
    D40
    I to powinno przesądzić o wyborze lustra... powiem nawet, skuś się na D70s. Wykukaj na forum jakiś dobry egzemplarz z małym przebiegiem.

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    nadal opowiadałbym się za 70-tką - ma podgląd GO.
    Ja także, ale nie z tego powodu. Podgląd GO? Przecież ciemno jest w wizjerze i niewiele widać..

Domyślnie

Jedna uwaga, szukaj D70 ale z literką s

D70s

A dlaczego nie polecają niektórzy D40? Znów mnie ktoś pewnie napastuję, że nie piszę wprost tylko odsyłam to skorzystania z wyszukiwarki, ale było setki postów na ten temat.
    Ja tylko dodam, że jeśli nie masz nadmiaru gotówki to unikaj D40/D40x - puszka mało rozwojowa.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Jedna uwaga, szukaj D70 ale z literką s

D70s
    (..)
    Ja tylko dodam, że jeśli nie masz nadmiaru gotówki to unikaj D40/D40x - puszka mało rozwojowa.
    Od jakiegoś czasu czytam w wolnych chwilach dyskusje dotyczące D40/x i zastanawiam się czy kiedyś w końcu przyjdzie taki moment kiedy użytkownicy D70/s i D80 przestaną atakować tę puszkę i odstraszać jej potencjalnych nabywców ?

Jako posiadacz kolejno D50, D80, D200 i D40 (nie licząc kilkudziesięciu różnych szkieł) i użytkownik D70 i D70s (pożyczane) pozwolę sobie wyrazić moją opinię:

D40 to znakomita lustrzanka dla początkującego i ambitnego adepta fotografii cyfrowej, pozwalająca uzyskiwać świetne rezultaty a brak silnika tylko dla niewielu stanie się faktycznym ograniczeniem - Ci kupią sobie kolejne, lepiej wyposażone puszki i będą się dalej rozwijać.

Zdecydowanie odradzam pakowanie się w linię D70/s - moim zdaniem wiele osób może zniechęcić się do Nikona obserwując słabe odwzorowanie kolorów, kiepski AWB, stosunkowo wysokie szumy już przy ISO 800 i naprawdę słabe jpgi prosto z puszki. Dla kogoś kto planuje zakup swojej pierwszej lustrzanki cyfrowej i ma ograniczony budżet - linia D40/x będzie dużo lepszym wyborem.

I jeszcze czysto subiektywna opinia: matryca użyta w D40 jest dużo lepsza niż ta z modelu D40x. Ale to tylko moje prywatne zdanie po zrobieniu paru tysięcy fotek Nikonami D50 i D80.

i krótki komentarz na koniec: powyżej wyraziłem swoją opinię w ciągnącej się od prawie roku dyskusji o rzekomej wyższości D70/s nad D40/x. Nie zamierzam toczyć bezsensownych polemik i udowadniać komukolwiek, że mam rację. Jeśli kogoś zainteresują moje spostrzeżenia i waha się z decyzją odnośnie wyboru danego modelu - zapraszam na PW.

i jeszcze jedno: nie odważyłbym się wypowiadać jakichkolwiek opinii o sprzęcie, którego nigdy nie używałem, nie miałem okazji sam sprawdzić i przekonać się jakie są FAKTYCZNE jego wady i zalety. Smuci fakt, że wiele osób na tym forum bezkrytycznie powiela opinie wyczytane, zasłyszane a niekiedy i wydumane.

pozdrawiam wszystkich serdecznie,
    Ostatnio edytowane przez PawelR ; 14-01-2008 o 00:02
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Od jakiegoś czasu czytam w wolnych chwilach dyskusje dotyczące D40/x i zastanawiam się czy kiedyś w końcu przyjdzie taki moment kiedy użytkownicy D70/s i D80 przestaną atakować tę puszkę i odstraszać jej potencjalnych nabywców ?
    Jeśli człowiek waha się czy D40 czy D70s to na Spust Nikona, ale tu chyba nie ma wątpliwości co brać!

Jak (były) użytkownik D70s, może AWB nie jest wspaniały ale w miarę przewidywalny. Zresztą ludzie, przecież mamy RAWy i WB Pre.

Słabe JPGi prosto z puszki? 3 min roboty i już mamy nie gorsze JPG niż z D50. Kwestia ustawienia. Ale znów jak ktoś robi RAW (a po to się kupuję lustrzankę aby mieć dobre RAWy ) to znów nie jest problem, żeby poustawiać tak jak się chcę i efekt były dobry.

Może D70s nie ma najnowszej matrycy i trochę szumi na wysokim ISO (to niestety fakt), ale nadal naprawdę robi śliczne fotki, wystarczy obejrzeć forumową galerię i zobaczyć co ta puszka potrafi. A szum to główna wada.

Natomiast ja uważam, że jeśli ktoś chce się rozwijać to jednak linia D40/D40x nie jest dla niego. Jeśli ktoś nie wierzy niech zrobi porównanie cen nowych i używanych obiektywów a potem niech je pogrupuje dodatkowo na te co współpracują z linią D40/D40x i te co nie współpracują. Radzę zrobić to każdemu, kto wybiera nowe body i nie ma pojęcia dobrego o systemie Nikona!!!

Już nie chcę wspominac o ergonomii, która w D70s bije na głowę linię D40/D40x!!

P.S. czytając wątek "D40 jest najlepszy" (czy jakoś tak) okazuje się, że jednak wielu osobom braki w postaci silnika AF i innych przeszkadzał i zmieniali swoje puszki.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Jesli jestes zainteresowany nowym D70 na gwarancji, zerknij tu i napisz do nich, jesli znasz angielski: www.srsmicrosystems.co.uk
    Bylem dzis u nich i maja jeszcze na polkach, jako, ze handluja na ebayu rowniez, nie powinni robic problemow z wysylka do Polski.
    Kupuje od nich od kilku lat juz i moge polecic w 100%.

Na stronach nie ma juz, ale w sklepie, w oddziale na Rayners Lane, jest na 100% w cenie okolo £250, czyli jakies 1200 PLN
    Ostatnio edytowane przez arturherda ; 14-01-2008 o 01:47
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    Hm, to ciezki wybor... Z jednej strony D70 to juz stara konstrukcja, jakosc ISO i AWB nie zachwyca, ale to duzo lepsza puszka niz D40, ze wzgledu na klawiszologie i silnik. Ja swojej 70 za zadne skarby nie zamienilbym na D40. Moim zdaniem powinienes skusic sie na D50 - mniejszy od D70, nowoczesniejszy (lepsze ISO, AWB), funkcje w zasadzie te same - z wiekszych roznic to brak drugiego pokretla i podswietlanego gornego wyswietlacza. Jako puszka wygodniejszy od D40, a masz srubokret i dostep do bardzo dobrych obiektywow AF, w tym praktycznie wszystkich stalek.
    popieram w 100% Wybierz d50.

D40 to znakomita lustrzanka dla początkującego i ambitnego adepta fotografii cyfrowej, pozwalająca uzyskiwać świetne rezultaty a brak silnika tylko dla niewielu stanie się faktycznym ograniczeniem - Ci kupią sobie kolejne, lepiej wyposażone puszki i będą się dalej rozwijać.
    zgoda

Zdecydowanie odradzam pakowanie się w linię D70/s - moim zdaniem wiele osób może zniechęcić się do Nikona obserwując słabe odwzorowanie kolorów, kiepski AWB, stosunkowo wysokie szumy już przy ISO 800 i naprawdę słabe jpgi prosto z puszki.
    zgadzam się

Dla kogoś kto planuje zakup swojej pierwszej lustrzanki cyfrowej i ma ograniczony budżet - linia D40/x będzie dużo lepszym wyborem.
    dużo lepszym wyborem będzie D50 - przy niemal identycznej cenie ma silnik

nie odważyłbym się wypowiadać jakichkolwiek opinii o sprzęcie, którego nigdy nie używałem, nie miałem okazji sam sprawdzić i przekonać się jakie są FAKTYCZNE jego wady i zalety. Smuci fakt, że wiele osób na tym forum bezkrytycznie powiela opinie wyczytane, zasłyszane a niekiedy i wydumane.
    nie wiem czy pijesz do mnie, ja od teraz dopiero zamierzam na powaznie zacząć dyskusje z posiadaczami D40 zachwalającymi wszystkim bezkrytycznie to body. W pierwszym poście pytającego o d40 powinna być uwaga o braku śrubokręta i co się z tym wiąze jeśli chodzi o zakupy optyki z AF. By to stwiedzić nie trzeba pracowac na D40, używać go itp. Jeśli chodzi o obrazowanie D40(x) to jest ono analgiczne do D50 i D80 i tego nie krytykuje. Choc można sie przyczepiac do braku pewnych ułatwień z wyższych body - ale tego nie będe robił, bo to w końcu najtańsze body i musi być uboższe.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów