Close

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 66 z 66

Wątek: D40 czy D70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Czy ktokolwiek przeprowadził obiektywne (a jeśli tak to czy je opublikował) testy samej matrycy D70/s i poziomu jej szumów w stosunku do przetworników użytych w D50/40/x ?

Czy ktokolwiek dysponuje danymi pochodzącymi od producenta co do stopnia i algorytmów odszumiania, jakie przeprowadza domyślnie soft aparatu ?

Jeśli na dwa powyższe pytania odpowiemy przecząco - to jakakolwiek dyskusja o "naturalnych" szumach generowanych przez przetworniki i przyczynach powstawania tychże jest pozbawiona sensu.
    zgadza się, bez sensu.

Jacku, a co Cię upoważnia aby autorytatywnie (bo taki charakter nadajesz swoim wypowiedziom) wypowiadać się w kwestii, co do której możesz jedynie domyślać się jak wygląda ?
    dlaczego domyslać się? Są zdjęcia do porównania na stronie, którą zresztą poniżej polecasz. Proszę oto dokładniejsze linki:
    http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/page23.asp
    http://www.dpreview.com/reviews/NikonD40X/page25.asp
    http://www.dpreview.com/reviews/NikonD50/page24.asp
    http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page27.asp

Proponuję - zamiast mnożyć przedziwne teorie i gdybać sobie dla sportu - skupić się jedynie na tym co da się obiektywnie porównać a więc na rezultatach (NEF, JPG) generowanych przez poszczególne puszki.

A ponieważ trudno jest wykonać takie testy samodzielnie - odsyłam ewentualnych adwersarzy na:

1. www.dpreview.com

Jeśli wiele niezależnych testów jednoznacznie udowadnia, że linia D50/D40 ma najniższy poziom szumów w stajni Nikona (nie licząc D300 i wyżej) i wyraźnie niższy od D70/s to ewentualnych upartych wyznawców teorii, że D70 szumi "tak samo" odsyłam do okulisty
    widzę, że się nie rozumiemy. Nie wychwalałem odszumiania D70 w body, a jedynie możliwość nie odszumiania i wywołanie RAW w zewnętrznym sofcie - jak się chce.

dyskusje o szumie zawsze mnie w efekcie dobijają, bo kończą sie porównywaniem pojedyńczych pikseli, a w dodatku najczęsciej dyskutują o tym osoby które nie robią odbitek lub robią je w formatach 15x21, albo oglądają 100% cropy na monitorach
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie Odp: D40 czy D70

Odgrzeje temat.

Mam obecnie D40, zdjecia robie tylko w RAWach. Nie jestem mistrzem swiata w fotografowaniu, jednak czuje ze ten aparat mnie zaczyna ograniczac. Podobnie wyglada sprawa z obiektywami - to fakt ze obiektywow z silnikiem jest coraz wiecej, ale sa one tez drozsze od bezsilnikowych odpowiedników.
    Nadarzyla mi sie okazja ze moge wymienic "leb w leb" bez doplat z zadnej strony moje D40 na D70 (bez s). Zastanawiam sie jednak czy mi sie to oplaci - D70 jest juz lekko wiekowe... Nie zalezy mi na wypluwanych JPG-ach, bo i tak zapisuje w RAWie.

Podpowiedzcie - czy wy byscie wymienili czy sie wstrzymali (pewnie kilka doooobrych miesiecy) i kupili D80 ?
    N D70 | Sigma DC 18-125 3.5-5.6 D | Nikon 50mm f1.8 | SB600 | 6GB kart Sandisk Ultra 2

Cytat Zamieszczone przez pxl Zobacz posta
    Odgrzeje temat.

Mam obecnie D40, zdjecia robie tylko w RAWach. Nie jestem mistrzem swiata w fotografowaniu, jednak czuje ze ten aparat mnie zaczyna ograniczac. Podobnie wyglada sprawa z obiektywami - to fakt ze obiektywow z silnikiem jest coraz wiecej, ale sa one tez drozsze od bezsilnikowych odpowiedników.
    Nadarzyla mi sie okazja ze moge wymienic "leb w leb" bez doplat z zadnej strony moje D40 na D70 (bez s). Zastanawiam sie jednak czy mi sie to oplaci - D70 jest juz lekko wiekowe... Nie zalezy mi na wypluwanych JPG-ach, bo i tak zapisuje w RAWie.

Podpowiedzcie - czy wy byscie wymienili czy sie wstrzymali (pewnie kilka doooobrych miesiecy) i kupili D80 ?
    Ja na Twoim miejscu kupiłbym używane D200, w dziale "Sprzedam/Zamienię" pojawia się ostatnio sporo ogłoszeń, a uważam że w tej chwili relacja cena/możliwości/jakość jest w przypadku D200 znakomita.

Przy odrobinie szczęścia możesz znaleźć taka puszkę w idealnym stanie za ok. 2.5 tys. i jestem przekonany, że nie znajdziesz tak szybko obszaru w którym uznasz, że body Cię "ogranicza"
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Chyba, że zachce mu się np. taniego gripa albo taniego pilota do wyzwalania migawki
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Cytat Zamieszczone przez pxl Zobacz posta
    Odgrzeje temat.

Tak bysmy wlasnie zrobili. D70 to bardzo stary sprzet. Ja wolalbym d70s. Sama propozycja takiej wymiany tez jest podejrzana z tych samych powodow, dla jakich jest atrakcyjna.

Ok, przekonaliscie mnie- wstrzymam sie i zbieram kase na D80.
    Dzieki za podpowiedzi.
    N D70 | Sigma DC 18-125 3.5-5.6 D | Nikon 50mm f1.8 | SB600 | 6GB kart Sandisk Ultra 2

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów